DELEN

De reguliere opvatting

Hooikoorts is een vorm van allergie, en gaat gepaard met een grote verscheidenheid aan symptomen. Het leidt tot overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel en het kan jeukende, tranende en branderige ogen veroorzaken. Ook niezen en benauwdheid komen veel voor. Bovendien kan hooikoorts leiden tot vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise. Alle reden dus om er iets aan te doen! Iemand met hooikoorts is overgevoelig voor bepaalde soorten stuifmeel van grassen, planten of bomen. Stuifmeelkorrels worden ook wel pollen genoemd. Zodra de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp van iemand met hooikoorts in aanraking komen met het stuifmeel, raken de slijmvliezen geprikkeld. De op zichzelf onschadelijke pollen worden als indringers beschouwd en het lichaam maakt een stof aan (histamine) om ze te bestrijden. In het lichaam kennen we de zgn. ‘mestcellen’. Bij een allergische reactie gaan deze cellen histamine produceren, doordat deze beschadigen c.q. scheuren, en de antistof IgE (immunoglobuline E) de celwand aantast. De histamine maakt de kleine bloedvaten wijder en abnormaal doorlaatbaar voor proteïnemoleculen.

Naar schatting heeft in Nederland 1 op de 6 mensen last van hooikoorts. De verwachting is dat het aantal hooikoorts-patiënten blijft toenemen. Dit heeft te maken met toenemende luchtvervuiling, het grootschalig kappen van bossen, en een toenemende (over) gevoeligheid van de mens ten op zich van al zijn omgevingsfactoren. Hooikoorts is een ingeburgerd begrip; vroeger dacht men dat de meeste klachten in de hooitijd ontstonden, zoals allergische klachten (met name door stuifmeelkorrels ook wel pollen genoemd) aan de neus, mond, keel, oren, longen (zie astma), ogen en huid. Elk mens vormt antistoffen tegen stuifmeel in zijn lichaam. In sommige families komt hooikoorts meer voor dan in andere. De aanleg voor hooikoorts is al bij de geboorte aanwezig, maar de klachten ontstaan pas in de loop der jaren.

De nieuwste moderne benadering is deze nieuwe App

De conventionele verklaring  voor de mogelijke oorzaken van o.a. hooikoorts.

 • Allergieën zijn één of ander soort verkeerd gerichte reactie van ons immuunsysteem;
 • Het immuunsysteem van sommige mensen regaeert soms ‘hyper’ op bepaalde dingen;
 • Ons lichaam maakt antilichamen of immunoglobulines om allergenen te vernietigen;
 • De antilichamen hechten zich aan bloedcellen, de zogenaamde mestcellen;
 • Deze mestcellen raken geïrriteerd en ‘exploderen’;
 • Wanneer de mestcellen exploderen, komen er chemische stoffen vrij, waaronder  histamine;
 • Deze chemische stoffen veroorzaken onze allergische reacties.

De omvatting hierbij is ook dat een echte allergiebehandeling niet bestaat, zodat wat overblijft is het vermijden van allergische stoffen. Na verloop van tijd nemen de klachten weer af. Hoe lang dat duurt, is niet te voorspellen. Centraal binnen de conventionele gedachte is het behandelen van de symptomen. Binnen de natuurlijke-geneeswijzen kennen we een aantal geneeswijzen die in principe ook alleen maar symptomatisch bezig zijn, maar er zijn er ook een aantal die een uitgesproken behandeling hiervoor hebben en tevens een verklaring. We zullen er een aantal bekijken.

De orthomoleculaire benadering

De orthomoleculaire benadering is er een die zich voornamelijk richt op het versterken van het lichaam door gebruik te maken van een natuurlijk programma met voedingssupplementen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ‘grotere hoeveelheden van diverse voedingsstoffen’ om de functies van het lichaam te steunen, door afwijkende fysiologie te veranderen, en/of het metabolisme te verbeteren, met name het immuunsysteem. De vitaminen, mineralen, en de kruiden zijn immuunversterkers, en moeten er voor zorgen dat het afweersysteem van het lichaam, ook op lange termijn, niet verzwakt. Sommige van deze middelen zullen de bijnieren versterken zodat het  lichaam een aanval door allergenen beter kan afweren. Andere voedingsstoffen en kruiden werken als natuurlijke antihistamines en natuurlijke decongestiva. Andere verlichten de ontsteking die vaak de allergieën begeleidt.

De beste natuurlijke supplementen voor het controleren van allergieën zijn:

 

Vitamine C / bioflavonoïden Natuurlijke antihistamine Bijnierfunctie tot 5000 mg dagelijks,

afhankelijk van darmtolerantie

Vitamine B5 (pantotheenzuur) Bijnierfunctie

Verdedigen tegen stress

Tot 1000mg,

2 à 3 x daags

CoQ10 Immuunversterker

Vermindert histamine

60mg 3 à 4 x daags
Vitamine A Ontstekingsremmend Immuunversterkend 10.000IU 2 à 3 x daags
AHCC (Active Hexose Correlated Compound) Immuunversterkend 500mg dagelijks

 

Vitamine B12 (biotine)

 

Vermindert onstekingsreacties

 

1000mcg dagelijks
Omega-3 vetzuren Vermindert allergische reacties 1000mg dagelijks

 

Quercitine

 

Helpt bij vermindering histamine aanmaak Tot 2000mg dagelijks
Vitamine E & selenium Immuunversterker

 

400 IU dagelijks

 

Druivenpitextract Immuunversterker 100 mg 2 x daags

 

Magnesium

 

Ontspant bronchiënspasme

 

400 mg dagelijks
Een volledig enzymsupplement Verbetert de assimilatie

 

Fytotherapie

Hooikoorts is een vorm van allergie (rhinitis allergica), waarbij kruiden ingezet worden om de symptomen te verminderen en het afweersysteem te versterken.De meeste kruiden worden over het algemeen als vrij veilig beschouwd, en kunnen daarom een belangrijke aanvulling zijn bij de behandeling van een allergie. Als therapeut moet u op de hoogte zijn van het feit dat een aantal kruiden contra-indicaties kennen en het lichaam kunnen beïnvloeden indien er gebuik wordt gemaakt van bepaalde medicijnen. Bijvoorbeeld:

 • Canadese geelwortel zou niet moeten worden gebruikt bij patiënten met hoge bloeddruk
 • Zoethout zou niet moeten worden gebruikt bij diabetes, hoge bloeddruk, of bij lever en nierstoornissen
 • Heemst kan de absorptie van medicijnen vertragen die tezelfdertijd worden ingenomen
 • Echinacea zou moeten worden afgeraden bij mensen met tuberculose, lupus, of multiple sclerose.
De volgende kruiden worden vaak gebruikt:

Zoethoutwortel – Één van de populairste kruidenremedies. Bevordert de productie van bepaalde hormonen in de bijnieren. Vermindert ontsteking en verhoogt het niveau van interferon, dat virussen bestrijdt.

Sarsaparillawortel (Smilax glyciphylla) – bevordert circulatie, wat ten goede komt aan ons afweersysteem, bovendien stimuleert het de natuurlijke hormoonproductie.

Canadese Geelwortel – bevordert gezonde slijmvliezen, regelt metabolisme, wordt ingezet bij bijnierproblemen. Immuunsysteemverterkend.

Iers Mos (zeewier, kelp) – anti-viraal, ontstekingsremmend en immuunversterkend.

Gemberwortel – heeft pijnverlichtende eigenschappen. Versterkt het immuunsysteem.

Astragalus – heeft de capaciteit om metabolische activiteit te verhogen en het immuunsysteem te versterken. Helpt om de natuurlijke weerstand tegen verkoudheid en griep op te bouwen. Verhoogt de interferonproductie van het lichaam.

Capsicum annuum (pepers) – hoog percentage vitamine C. Help het ademhalingssysteem bij het bestrijden van een besmetting. Energieverhogend. Kan gebruikt worden als slijmoplossend middel. Een natuurlijke antihistamine.

Rosa Canina extract –  wordt voor bijnierproblemen gebruikt, evenals bij de behandeling van verkoudheid, griep, en koorts.

Kruiden als natuurlijke antihistamine en decongestivum

Heemstwortel – wordt gebruikt om irritatie van slijmerige membranen te verlichten en het lichaam te helpen zich van een overmaat aan slijm te ontdoen.

Burdock – verlicht congestie in het ademhalingssysteem. Wordt ook gebruikt om verkoudheid en pijnlijke kelen te behandelen.

Verder o.a.: Geelwortel – Ogentroost – Brandnetel – Ma Huang – Rosemarijn – Witte Pijnboom.

Homeopathie

Over het algemeen is het verschijnsel hooikoorts een klacht die het beste constitutioneel behandeld kan worden. Er zijn veel homeopatische middelen die op onze constitutie werken. Een bekende is Allium Cepa, wat het latijnse woord is voor de rode ui. Het is niet alleen een groot hooikoortsmiddel maar ook vaak van toepassing bij ver­koudheden. Eigenlijk is het ook niet zo vreemd als je er aan denkt wat voor een klachten alleen het schillen van een ui kan oproepen. Je ziet dan vaak meteen al een waterige bran­den­de reactie op de ogen ontstaan en een waterige neus­loop. Meestal krijg je dan ook de behoefte om even naar buiten te gaan of om het raam open te zetten.

Acupunctuur en  hooikoorts

Acupunctuur kan met succes ingezet worden in acute gevallen van hooikoorts. Omdat hooikoorts te maken heeft met een niet goed werkend afweermechanisme, zal de acupuncturist de behandeling daar op richten. Veel hooikoorts patiënten hebben namelijk een storing binnen de leverenergie. Als gezorgd wordt dat voor de lente de leverenergie weer harmonieus stroomt en gezorgd wordt dat het miltsysteem geen damp produceert, dan is kans op een heftige hooikoorts veel kleiner. Als er toch hooikoorts ontstaat, dan zijn er acupunctuurpunten-combinaties die er voor kunnen zorgen dat de circulatie weer op gang komt (‘de neus weer gaat stromen’- ook letterlijk). De overgevoeligheidsreactie van de slijmvliezen komt vanuit deze visie niet alleen door de irritatie door de pollen. De stagnatie in en rond de slijmvliezen is een stimulans voor het lichaam om de reactie te bewerkstelligen.

Anders: Phototherapie

 1. Phototherapie met de Bionase is een behandeling die een direct effect heeft op de allergische reactie in het lichaam. Door de uitzending van rood licht met een nauwkeurig bepaalde golflengte (660 nanometer) wordt het neusslijmvlies minder gevoelig voor allergische stoffen. Het rode licht verandert de doorlaatbaarheid van de cellen in de neus. Hierdoor wordt het immuunsysteem in de neus minder snel geprikkeld en komt er minder histamine vrij. De symptomen van allergie, zoals niezen, verstopte of loopneus en tranende of brandende ogen worden veel minder en kunnen zelfs geheel verdwijnen.

2. Een actieve natuurlijke stof uit de Oleoresin Capsicum (Capsaïcine), lijkt de sensatie van het seizoen; De ‘sinusbuster’. Capsicum werd eerst als verdedigingsmiddel gebruikt, maar blijkt nu een natuurlijk middel te zijn tegen sinusitis; een natuurlijke nevel die een krachtige vuist maakt tegen o.a. clusterhoofdpijn. Deze werking is te danken aan het actieve ingrediënt, oliehoudend harscapsicum. Capsicum is een natuurlijke hars die uit diverse pepersoorten kan worden gewonnen. Hoewel dit product nog niet op de markt is heeft het reeds een aardige reputatie opgebouwd bij klachten als chronische sinusitis, hoofdpijnen, en allergieën. Het lijkt erop dat het je het beste van je migraine kunt afkomen, door pepperspray in je neus te spuiten: hierdoor schijnt de hoofdpijn als sneeuw voor de zon te verdwijnen!
© Ed van der Post

DELEN