DELEN

Consumenten hebben nu een andere reden om ervoor te zorgen dat ze  voldoende vitamine D binnenkrijgen. Nieuwe data gepubliceerd in JAMA Ophthalmology geeft aan dat voldoende vitamine D  in je lichaam het risico op het ontwikkelen van leeftijdsgebonden macula-degeneratie (AMD) bij vrouwen kan verminderen.

Onderzoekers van de University van Buffalo analyseerde de gegevens van  913 vrouwen (leeftijd 54-74) die deelnamen aan de carotenoïden in Age-Related Eye Disease Study (CAREDS), een bijkomende studie van de Women’s Health Initiative observationele studie. Meer dan de helft van de groep (550 vrouwen) had een  voldoende  niveau van vitamine D (≥20 ng / ml), maar de anderen hadden matig (275 vrouwen, ≥12 tot <20 mg / ml) of een gebrekkig niveau (88 vrouwen, < 12 ng / ml).

Degenen die in de vitamine -D deficiëntie groep zit heeft een 6,7-voudige verhoogd risico op het ontwikkelen van AMD en op twee genetische markers  voor deze ziekte. Hoewel de kansen van het hebben van AMD s hoger was bij vrouwen die een tekort aan vitamine D hadden (, < 12 ng / ml), had het verhogen van het vitamine D-niveaus boven de  12 ng / ml  geen verdere  invloed op het verlagen van de kans op AMD.

Duidelijk is dat een hoog niveau van vitamine D  goed is voor je ogen, en dat het hebben van een tekort aan vitamine D ongezond voor je ogen kan zijn.

Voor meer informatie klik hier

DELEN