DELEN
Photo: Getty.

De Powassan-virus erger dan Lyme

Het seizoen van de teek komt er nu weer snel aan. Na het werken in de tuin of een wandeling in de bossen, is het nu zeker noodzakelijk om je lichaam te controleren op teken. Want het is niet meer alleen de ziekte van Lyme waar je je zorgen over moet maken; steeds meer deskundigen waarschuwen voor het Powassan-virus. Het Powassan-virus is vernoemd naar een jongen in de stad Powassan, Ontario in Canada, die aan dit virus overleed nadat hij gebeten werd door een teek. Het is een door de teek overgedragen virus dat gevaarlijke ontstekingen in de hersenen kan veroorzaken, en nog sneller dan Lyme overgedragen kan worden. Hoewel in Nederland Powassan nog steeds beschouwd wordt als een zeldzame ziekte geeft een recente studie aan dat er steeds meer gerapporteerde gevallen van menselijke infectie zijn in de wereld. Dat het geen nieuw virus is blijkt uit ons eerder geschreven artikel in Beyond Medicine. De vraag is alleen waarom wordt dit virus nu pas actiever? http://beyondmedicine.nl/chlamydia-pneumonia-gevaarlijker-dan-men-denkt/.

De ontwikkeling en verspreiding lijkt veel op die van Lyme. Want volgens de wetenschappers van het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC) is het de afgelopen tien jaar begonnen in het noordoosten van de Verenigde Staten en verspreidt het zich nu.

De symptomen van Powassan beginnen meestal met koorts, hoofdpijn en braken. De ziekte kan dan snel tot verwarring, verlies van coördinatie en epileptische aanvallen leiden. Het Powassan-virus kan een encefalitis veroorzaken, of zwelling van de hersenen, en doodt ongeveer 10-15% van de mensen die ziek worden. De helft van de geïnfecteerde mensen loopt de kans op permanente neurologische problemen. Dr. Jennifer Lyons, hoofd van de afdeling neurologische infecties en ontstekingsziekten in Brigham en het Women’s Hospital in Boston, zegt: “Ongeveer 15% van de patiënten die besmet zijn en symptomen hebben overlijden. Van de overlevenden zal minstens 50% langdurige neurologische klachten hebben die niet te behandelen zijn.” De wetenschappers zijn vooral bezorgd omdat deskundigen voorspellen dat 2017 een bijzonder slecht jaar wordt. Niet alleen is het virus veel sneller dan Lyme, het is ook dodelijker. Bij dierstudies blijkt dat het Powassan-virus na ongeveer 15 minuten al kan worden overgedragen, terwijl het 24 uur duurt bij de ziekte van Lyme.

Bron: http://edition.cnn.com/2017/05/03/health/powassan-tick-virus/

DELEN