DELEN
Pau d’arco

Achtergond

Tabebuia avellanedae is de wetenschappelijke naam van de boom die vooral bekend is onder de namen Pau d’arco of Lapacho. Er zijn echter zeer veel andere benamingen voor de boom, zijn soortgenoten en de producten ervan, zoals: Bignonia heptaphylla, Ébénier de Guyane, Ébène Vert, Handroanthus impetiginosus, Ipe, Ipe Roxo, Ipes, Lapacho Colorado, Lapacho Morado, Lébène, Pink Trompet Tree, Purple Lapacho, Quebracho, Red Lapacho, Tabebuia avellanedae, Tabebuia heptaphylla, Tabebuia ipe, Tabebuia Palmeri, Tabebuia impetiginosa, Taheebo, Taheebo Tea, Tecoma impetiginosa, Tecoma ipe en Thé Taheebo.

De inheemse Indianen van Brazilië en die in het noorden van Argentinië, Paraguay, Bolivia en andere Zuid-Amerikaanse landen gebruiken Pau d’arco al sinds zeer lange tijd. De boom noemen zij lapacho en delen van deze boom worden al duizenden jaren gebruikt voor medicinale doeleinden. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik ervan zelfs terugvoert naar de tijd van de Inca’s. Met name de Guarani- en Tupi-Nambo-stammen gebruikten grote hoeveelheden lapacho-thee. In de hoge Andes gebruiken de Callawaya, de Quechua, de Aymara en andere stammen lapacho (“taheebo”) voor vele klachten.
Lapacho wordt in deze landen zowel uitwendig als inwendig toegepast voor de behandeling van koorts, infecties, verkoudheid, griep, syfilis, kanker, ademhalingsproblemen, huidzweren en steenpuisten, dysenterie, gastro-intestinale problemen, alle mogelijke verzwakkende aandoeningen zoals artritis en prostatitis en circulatiestoornissen. Blijkbaar is het een “wondermiddel”. De moderne Guarani-indianen gebruiken het liefst de paarse lapacho, maar ook de rode lapacho wordt toegepast. Ze gebruiken alleen de binnenkant van de bast. De moderne bevolking in Latijns Amerika gebruikt het tegen pijn, het doden van bacteriën, als urinedrijvend middel en zelfs als tegengif bij vergiftigingen. Je kunt in vele opzichten parallellen vinden met echinacea en ginseng uit Azië met betrekking tot de werking als immuunversterker. De Guarani, Tupi en andere stammen gaven de thee ook de bijnaam “Tajy”, wat zoiets betekent als “om aan te sterken en kracht te hebben”.
Het gebruik van lapacho mag niet exclusief worden toegeschreven aan de bevolking van deze tropische landen. Een Joegoslavisch wetenschapper, Voislav Todorovic, beweert het bewijs gevonden te hebben dat de boom ook werd gebruikt door de Vikingen en dat de Russen het ook hebben gebruikt. Hij beweert ook dat een Russisch scheikundige (in de jaren 1800) een tandpasta vervaardigde die lapacho heette en waarvan verondersteld werd dat het zeer effectief was in het voorkomen van tandbederf. Al in 1884 vond de onderzoeker E. Paterno de belangrijke component lapachol in de bast. Het was S.C. Hooker die in 1896 de chemische structuur van lapacho vastlegde en L.F. Fieser synthetiseerde de stof al in 1927.

De Boom

De Pau d’arco is de nationale boom van Paraguay. Het is een langzame groeier maar deze boom kan wel erg groot worden. Hij bloeit tussen juli en september met grote buisvormige bloemen in verschillende schakeringen van roze, paars of magenta. De boom is extreem sterk. Het is een harde en veerkrachtige houtsoort, die vaak gebruikt wordt in de kustgebieden. Het hout is ook bekend om zijn unieke weerstand tegen aantasting door zowel schimmels als insecten en valt bovendien onder dezelfde categorie van brandwerendheid als beton en staal. Het is een zeer gewilde boom, en het vervelende is dat bijvoorbeeld de soort Tabebuia serratifolia in sommige landen zoals Brazilië al bijna is verdwenen. Vermijd vooral het hout onder de naam Ipe-hout als je je bijdrage wilt leveren in het behouden van deze bijzondere boomsoort. Er zijn wel vijftig soorten van de Tabebuia avellannedae boom in Brazilië. Maar alleen de met paarse bloemen bloeiende Ipe-roxo-boom is belangrijk voor het gebruik en onderzoek met betrekking tot de gezondheidbevorderende eigenschappen.

De weerstand van de Pau d’arco tegen schimmel is niet alleen terug te vinden in het gebruik binnen de houtindustrie; de Pau d’arco wordt binnen de natuurlijke geneeskunde met name gebruikt voor de behandeling van mensen met schimmelinfecties. De positieve effecten van de behandeling met Pau d’arco op schimmelinfecties is terug te vinden in tientallen rapporten en onderzoeken. Als je verder leest, zul je verschillende studies tegenkomen waarin deze positieve eigenschappen zijn bewezen. De kern van de specifieke werking die door wetenschappers is aangetoond is voornamelijk terug te voeren op twee actieve stoffen die naftochinonen worden genoemd en bestaan uit lapachol en bèta-lapachon. In laboratoriumtests bleken deze inhoudsstoffen sommige bacteriën, schimmels, virussen en parasieten te doden. Een andere chemische stof die aanwezig is in Pau d’arco is xyloidine; een chemische stof met bewezen antifungale werking. Dit is een vaak onderbelichte inhoudsstof.

De hoogste kwaliteit en werking van Pau d’arco wordt verkregen uit de bast van de paarse lapacho-boom die gevonden wordt in Brazilië en Noord-Argentinië. De schors van deze boom is bruingrijs en is bijzonder grof. De schors van de boom wordt geoogst, verwerkt en gedroogd. Het fijne schorspoeder wordt vervolgens gebruikt voor thee en voor tincturen. De naam Pau d’arco wordt gegeven aan verschillende soorten Tabebuia. Maar de werking van de verschillende soorten tegen bijvoorbeeld candida kan verschillend zijn, omdat de fytochemische samenstelling van de Pau d’arco-oplossingen verschillen per soort. Veel commerciële preparaten van Pau d’arco zijn gemaakt van minder werkzame soorten Tabebuia en bovendien niet van het juiste deel van de boom. Dus let op. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de commerciële producten die als Pau d’arco verkocht worden vervalst of verkeerd benoemd zijn. Zo bleek uit een analyse uitgevoerd in 1987 dat slechts één van de twaalf in de handel verkrijgbare Pau d’arco-producten lapachol bevatte. Uit een latere analyse van vijftien Pau d’arco producten uit Canada en twee producten uit Brazilië bleken deze hogere waarden naftochinonen te bevatten dan wat er in van nature in het Pau d’arco-hout en de schors voorkomt. Dit suggereert dat de commerciële producten waarschijnlijk na de oogst een verandering van de inhoud van naftochinonen hebben ondergaan.

Voor fytotherapeutisch gebruik wordt alleen de cortex (binnenbast) gebruikt. Hierin zitten namelijk de belangrijke stoffen, waaronder de lapacholderivaten alfalapachone, lapachol, bètalapachone, deoxylapachone en dehydrolapachone. Ook bevat de cortex de flavonoïden quercetine en xiloidone, de anthrachinonen naftafurandionen, benzoézuurderivaten en benzaldehydederivaten, iridoïden, coumarinen en carnosol.

Lapachol en bèta-lapachon

1. Lapachol is een natuurlijke organische verbinding die geïsoleerd wordt uit de Tabebuia avellanedae-boom. Deze verbinding wordt ook gevonden in andere soorten van Handroanthus. Lapachol (LAP) werd voor het eerst geïsoleerd door E. Paterno in 1884 en bestaat uit: 4-hydroxy-3- (3-methylbut-2-enyl) naftaleen-1,2-dion. Lapachol heeft verschillende eigenschappen. Zo wordt het verantwoordelijk geacht voor het verhogen van het risico van bloeden door het verlengen van de protrombinetijd (PT of bloedstollingstijd) en lijkt het te interfereren met de biologische cyclus van vitamine K. Maar het belangrijkste is dat uit studies blijkt dat bestanddelen van lapacho (vooral lapachon, isolapachone en lapachol) in staat zijn om verschillende micro-organismen, waaronder diverse schimmels en parasieten, te doden. Ook is in de loop van de tijd gebleken dat lapacho voornamelijk nuttig is bij Candida albicans, een veelvoorkomende oorzaak van vaginitis. Zo laat een studie, gepubliceerd in de Asian Journal of Chemistry [23,7 (2011): 3283], zien dat het goed werkt bij het stoppen van Candida albicans. Bij dit onderzoek werd ethanol gebruikt als oplosmiddel voor het maken van een extract van de bladeren. De onderzoekers gebruikten 100 mcg Tabebuia rosea-extract bij verschillende soorten schimmels. Alle soorten schimmels die getest werden met dit extract, waaronder Candida albicans, werden in hun groei geremd. Hogere doses van het extract leverde antischimmelactiviteit op. Recentelijk verscheen er nog een rapport op Pubmed over de biologische omzetting van lapachol door drie schimmelstammen, Mucor circinelloides NRRL3631, Botrytis cinerea UCA992 en Botrytis cinerea 2100, waarbij het belang van lapachol als antifungale stof positief werd geëvPau-D-Arcoalueerd.

Een andere studie, gepubliceerd in het Braziliaanse Journal of Biology [70,4 (2010): 1065-1068], liet zien dat de effecten van Pau d’arco (schors) op verschillende soorten Candida, zoals: Candida albicans, C. dubliniensis, C. parapsilosis, C. tropicalis, C. guilliermondii, C. utilis, C. krusei, C. lusitaniae, C. glabrata en C. rugosa, positief waren. De studie wees uit dat het methanolextract van Pau d’arco uitzonderlijk goed werkte bij het remmen van de ontwikkeling van alle Candida-species. Er was slechts een fractie van een milligram van het extract nodig om de Candida-gisten te remmen. Duidelijk is dat lapachol zich heeft bewezen als een sterk antischimmelmiddel.
2. Beta-lapachon is een naftochinonverbinding. Deze chemische inhoudsstoffen omvatten aromatische ringen die gebonden zijn aan een chinon subeenheid. Deze naftochinonstructuren vormen vaak belangrijke biologische verbindingen. Zo bevat bijvoorbeeld vitamine K een naftochinonstructuur. Uit onderzoek is de laatste jaren naar voren gekomen dat β-lapachon meerdere mechanismen activeert die celdood van kankercellen veroorzaakt waaronder apoptose, autofagie en necrotische celdood. Met name zagen onderzoekers dat-β-lapachon een rol speelt bij geïnduceerde reactieve zuurstofsoorten (ROS). De productie hiervan speelt een belangrijke rol bij de activatie van de RIP1-PARP1 AB-route. De bèta-lapochone remt de enzymen in viruscellen, wat de synthese van DNA en RNA direct beïnvloedt. Het virus is dan niet meer in staat om de controle over de reproductieve processen van de cel te behouden, zodat het zichzelf niet kan repliceren of andere cellen kan infecteren. Hierdoor is Bèta-lapachon een van de weinige nieuwe antikankergeneesmiddelen die momenteel actief onderzocht worden. De interesse in Pau d’arco is vooral zo groot omdat het bestanddeel bèta-lapachone antitumor en apoptotische effecten lijkt te hebben, wat o.a. blijkt bij de behandeling van prostaatkanker en mogelijk bij retinoblastoom en andere kankers. Bèta-lapachon wordt zowel op zichzelf staand als in combinatie met chemotherapie bestudeerd en gebruikt. Een goed boek hierover is “Beta-Lapachone: A Natural Cure”.

3. Xyloidone: Dit is een organische verbinding die pas enkele jaren geleden door onderzoekers werd geïdentificeerd als zijnde een belangrijke factor ten aanzien van de antischimmel (schimmel-dodende) effecten van Pau d’arco (thee) bij de behandeling van candidiasisinfecties. Xyloidone heeft naast de schimmelwerende effecten ook opmerkelijke antibacteriële en antivirale eigenschappen.

Antibacteriële werking

Pau d’arco wordt naast het gebruik bij bovenstaande klachten ook vaak toegepast om de spijsvertering te ondersteunen. Het is een heel interessant middel met betrekking tot de darmen, voornamelijk omdat is aangetoond dat Pau d’arco antibacteriële eigenschappen vertoont tegen o.a. E. Coli en andere pathogene bacteriën in de darm. Van verschillende inhoudsstoffen van Pau d’arco is in vitro de antibacteriële werking bewezen. Zo blijkt bijvoorbeeld Antrachinon-2-carbonzuur, dat gevonden wordt in de bast van Pau d’arco, een sterke activiteit te vertonen tegen Clostridium paraputrificum, een matige activiteit tegen Helicobacter pylori en een zwakke activiteit tegen Clostridium perfringens, terwijl 2(hydroxymethyl)-antrachinon, een ander bestanddeel uit de bast, in vitro een sterke activiteit toont tegen Helicobacter pylori. Uit ander in vitro-onderzoek blijkt dat de twee componenten lapachol en bèta-lapachon, antibacteriële activiteiten laten zien tegen Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus faecalis en verschillende stammen van Staphylococcus aureus, waarbij bèta-lapachone krachtiger lijkt te zijn dan lapachol.

Anti-inflammatoire werking

Een onderzoek naar de anti-inflammatoire effecten van taheebo, een waterextract van de bast van de Tabebuia avellanedae, suggereert dat het de productie van prostaglandine (PG) E2 en stikstofoxide (NO) significant onderdrukt en de mRNA-expressie van de enzymen katalyseert (cyclo [COX) -II]. Dit biedt de mogelijkheid om dit waterextract verder te ontwikkelen tot een nieuw therapeutisch middel waarbij de anti-inflammatoire eigenschappen kunnen worden ingezet bij de behandeling van diverse ontstekingsziekten zoals artritis en atherosclerose.

Nieuw

Een nieuw ontdekte toepassing van Pau d’arco is de invloed op bepaalde vormen van obesitas. Zo is het anti-obesitas effect van Taheebo-extract in onderzoek aangetoond bij oestrogeendeficiëntie geïnduceerde obesitas welke een hoog risico van viscerale vetophoping en gewichtstoename veroorzaakt. Wetenschappers onderzochten of de inname van een extract van Taheebo anti-obesitas effect vertoonde bij muizen waarbij de eierstokken waren verwijderd. Na zestien weken vertoonden de muizen die het Taheebo-extract hadden gekregen een significant verminderd lichaamsgewicht vergeleken met de controlemuizen en ook de vetmassa liet een significante afname zien. De onderzoekers denken dat het anti-obesitas effect van Taheebo-extract in dit onderzoek veroorzaakt wordt door de capaciteit van Pau d’arco om ophoping van vetcellen te voorkomen. Taheebo-extract wordt hiermee misschien een veelbelovend functional foodproduct dat in staat is om ons te beschermen tegen OVX-geïnduceerde zwaarlijvigheid.

Diergeneeskunde

Taheebo wordt meestal gebruikt bij mensen, maar het Japanse bedrijf DVM ontwikkelt producten voor dieren en creëerde ook Taheebo-supplementen voor huisdieren. Hun visie hierachter is dat dieren tegenwoordig ook langer leven en oud worden, waardoor ook de mogelijkheid van kanker ontstaat, met name lymfoom en steosarcoma. Het Taheebo-supplement IPET is effectief tegen kanker en tumoren bij dieren.

Interacties en waarschuwingen

Stollingsstoornissen: We hebben gezien dat lapachol invloed heeft op het verhogen van het risico van bloedingen door het verlengen van de protrombinetijd. De effecten op de bloedstolling zijn omkeerbaar door gelijktijdig gebruik van vitamine K. Dus voorzichtig met patiënten met stollingsstoornissen. Hoge doseringen (boven 1500 mg per dag) kunnen toxisch worden. Een hoge doses kan ernstige misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid en interne bloedingen veroorzaken. Dus voorzichtig als u ander bloedverdunners gebruikt zoals: Warfarine (Coumadin), Clopidogrel (Plavix), Asperine, Ibuprofen, etc.

Conclusie

De genezende kracht van de tincturen uit de Pau d’arco (lapacho) boom of bijvoorbeeld de Pau d’arco thee uit Brazillie, kan niet alleen terug te voeren zijn naar een individuele component. Alleen de unieke combinatie van effectieve ingrediënten maakt zijn brede therapeutische kwaliteiten mogelijk. De belangrijkste toepassingen waarvoor Pau d’arco gebruikt wordt zijn schimmelinfecties zoals candida, maar naast schimmelwerend is de Pau d’arco ook antibacterieel, anti-inflammatoir, immuunversterkend, heeft het een anti-tumorwerking en kan het toegepast worden bij dieren. Nieuw is het effect op bepaalde vormen van obesitas, wat nog niet is onderzocht bij mensen. Hoewel de natuurlijke toepassingen hun nut al bewezen hebben zien we ook dat onderzoek de individuele componenten interessant maakt voor de farmacie. Bij het schrijven van dit artikel en het onderzoek naar Pau d’arco ben ik vaak tegenstrijdigheden tegengekomen in de informatie erover. Vooral de reguliere pers neemt al snel de standaardopinie over zonder onderzoek te doen naar de achtergrond en de huidige wetenschappelijke interesse in Pau d’arco. De boom verdient meer eer dan hij krijgt. Er is dan ook een overvloed aan meer gedetailleerde informatie, ondanks dat het product vaak verguist wordt door de reguliere geneeskunde. Hieronder vindt u dan ook verwijzingen naar tientallen wetenschappelijke publicaties.

©Ed van der Post

 • Bronnen:
  https://candidahub.com/Herbal-Cures/Pau-D-Arco-for-Yeast-Infection
  http://healthfree.com/herb_lapacho.html
  http://www.nature.com/cddis/journal/v5/n5/full/cddis2014202a.html
  http://clincancerres.aacrjournals.org/content/11/8/3055
  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874108003358
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15643520
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17321474
DELEN