DELEN

Paarse aardappelen doden de stamcellen van dikke darmkanker en voorkomen uitzaaiing van deze ziekte. Wetenschappers denken dat het resistente zetmeel, een onverteerbaar soort zetmeel, de darmbacteriën helpt een vetzuur te produceren dat ontsteking tegengaat en kankercellen helpt af te breken. Onderzoekers van het Penn State Hershey Cancer Institute hebben aardappelen met paars vruchtvlees getest op stamcellen. De aardappel voorkomt niet alleen dat de kanker zich uitzaait, maar belangrijker nog: hij valt de kankerstamcellen aan, waardoor ze niet terugkomen.

Met name de aardappel “Purple Magic”, een nieuw ras uit Noord-Ierland, heeft een hoog gehalte aan anthocyaan. Deze heeft dit jaar de finale van INVENT 2016 gewonnen. Tegenwoordig groeit het bewustzijn met betrekking tot  de positieve voordelen van groenten voor onze gezondheid. Met name de sterk gekleurde groenten en fruit en het aanbod van producten die worden aangeboden door supermarkten doen een beroep op de moderne consument.

Door verschillende medische onderzoeken vanaf het begin van 2000 tot nu weten we aanzienlijk meer over de voordelen voor onze gezondheid van het eten van groenten en fruit met hoge niveaus van anthocyanen.  Zo is anthocyanine in staat om fundamentele zieke micro-organismen in de dikke darm te vernietigen. Onrijpe micro-organismen blijken vaak bestand en sterker te zijn dan de gebruikelijke oncologische medicijnen. Dit leidt er toe dat de meest kwaadaardige cellen kunnen overleven en zich kunnen ontwikkelen tot tumorcellen. Dit is in wezen ook de reden waarom een tumor kan terugkeren na reductie. De huidige studie door de Penn State University ontdekte dat paarse aardappelen (verwarmd, gebakken of gekookt) zowel de ziektecellen als de kwaadaardige stamcellen kan verwoesten met behulp van anthocyanen.

De paarse aardappel is afkomstig uit Peru, maar is ondertussen te vinden in natuur- en reformwinkels. Deze aardappel kan warm of koud gegeten worden met wat olijfolie en oceaanzout, of op een bedje van groenten. Anthocyanen zijn niet enkel te vinden in paarse aardappel, maar worden bijvoorbeeld ook aangetroffen in pruimen.

Voor meer informatie over dit onderzoek klik hier

 

DELEN