Autisme en Neuroplasticiteit

DELEN

Zeven jaar geleden introduceerde Dr. Norman Doidge neuroplasticiteit. In zijn eerste boek, “The Brain” introduceert Norman Doidge de lezers op de belangrijkste verandering in ons begrip over de hersenen sinds het begin van de moderne wetenschap: de ontdekking dat de hersenen zijn eigen structuur en functie in reactie op de geestelijke ervaring kan veranderen. Hij noemt dit fenomeen neuroplasticiteit. Nu, in zijn revolutionaire nieuwe boek, The Brain’s Way of Healing, toont hij voor het eerst aan hoe dit verbazingwekkend proces van neuroplasticiteit werkt. (zie video)

Dr. Norman Doidge

De hersenen kunnen ZELF VERANDEREN. Het is een levend orgaan die daadwerkelijk zijn eigen structuur en functie kan veranderen, zelfs tot op hoge leeftijd. Ongetwijfeld de meest belangrijkste doorbraak in de neurowetenschappen sinds wetenschappers voor het eerst de basis anatomie van de hersenen schetste. Deze revolutionaire ontdekking, genaamd neuroplasticiteit, maakt korte metten met het eeuwen oude idee dat de hersenen vast en onveranderlijk zijn. De hersenen zijn niet zoals werd gedacht, een machine of een “harde schijf”. Dat betekent dat Neuroplasticiteit hoop biedt aan mensen met verstandelijke beperkingen, of met ongeneeslijke hersenbeschadiging. Het vergroot ons begrip over gezonde hersenen en de veerkracht van de menselijke natuur. Een belangrijke rol bij neuroplasticiteit speelt brain-derived neurotrophic factor (BDNF). Het is een neurotrofine die de beschadigingen van neuronen in je hersenen herstelt en zelfs kan voorkomen. Wil je neuroplasticiteit bevorderen, dan komt dit stofje vrij om je te helpen.
Het boek is een meeslepende collectie van casuïstiek waarin de verbazingwekkende vooruitgang van mensen die al lang afgedaan waren als hopeloos. We zien dat een vrouw geboren met de helft van de hersenen haar hersenen zich vernieuwd om te werken als een geheel. Of een vrouw die als achterlijk werd gezien en nu via de hersenenoefeningen zich geneest, blinde mensen leren om te zien, leerstoornissen genezen, IQ verhoogd, verouderde hersenen verjongen, pijnlijke fantoomledemaat verdwijnen. Doidge neemt ons mee naar een gebied dat te fantastisch lijkt. We leren dat onze gedachten onze genen aan en uit kan schakelen. Deze nieuwe therapeutische benaderingen kan mensen behandelen met chronische pijn, beroerte, ziekte van Parkinson, en een verscheidenheid van andere aandoeningen. Vanaf 27 okotber is de film The Brain’s Way of Healing, verschenen. Helaas nog niet in Europa.

Bron: http://www.normandoidge.com/

 

DELEN