DELEN
appel

Een studie toont aan dat een hoge inname van groenten en fruit gekoppeld kan worden aan verhoogde concentraties van carotenoïde. Het toont aan dat deze eenvoudige manier voldoende is om het niveau die van nature verminderd met de leeftijd bij zowel mannen en vrouwen op peil te houden.

De resultaten geven aan hoe carotenoïden zoals alfa- en beta-caroteen, luteïne, zeaxanthine, beta-cryptoxanthine, lycopeen, alfa- en gamma-tocoferol, retinol een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van leeftijd gerelateerde aandoeningen zoals Macula Degeneratie (AMD).  Ouderen in het bijzonder worden geadviseerd om hun carotenoïde niveau, hetzij via de voeding en/of voedingssupplementen te verhogen, om de voordelen hiervan ook tegen bepaalde vormen van kanker en andere leeftijd gebonden klachten te voorkomen. Een verlaagd carotenoïde niveau als gevolg van je leeftijd kan in combinatie met een verandering in voedingsgewoonten, verminderde biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen, en / of de toegenomen vraag naar antioxidanten met de leeftijd, het noodzakelijk maken dat je hier toch meer aandacht aan moet schenken. Deze factoren dragen bij dat ongeveer 20 miljoen mensen met een AMD in Europa wonen. En in Engeland bijvoorbeeld is AMD is de oorzaak van blindheid bij bijna 42% van de mensen in de leeftijd van 65-74 jaar.

Bron: http://www.mdpi.com/2072-6643/8/10/614

DELEN