Withania somnifera L

DELEN

Withania somnifera L. (Ashwagandha)

withania_somniferaWithania somnifera L, ook wel bekend als ‘ashwagandha’ in het Sanskriet en als ‘Indiase ginseng’, wordt veel gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het is één van de meest wijdverspreide kalmerende middelen in India, waar zij een belangrijke positie inneemt, vergelijkbaar met ginseng in China. Het werkt voornamelijk op het voortplantingssysteem en het zenuwstelsel en heeft een verjongend effect op het lichaam. Het wordt gebruikt om de vitaliteit en het herstel na chronische ziekte te verbeteren. Ashwagandha heeft diverse toepassingen, zoals het verlichten van stress en angst, het verbeteren van het energieniveau, het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van de bijwerkingen van bestraling en kankerchemotherapie.

De plant is niet zo bekend in het Westen. De hele plant, maar vooral de bladeren, de wortel en de schors staan bekend om hun abortieve, adaptogene, sterk kalmerende werking en als antibioticum, afrodisiacum en diureticum. Voorlopige studies lijken deze vermeldingen ook te ondersteunen. Het blijkt dat het hoge gehalte aan polyfenolen de bijzonder sterke antioxiderende eigenschappen verklaart. Deze veelzijdige plant wordt ook gebruikt bij cerebrale aandoeningen bij ouderen, zoals dementie en geheugenverlies. Proeven op laboratoriumratten suggereren dat ashwagandha positieve effecten heeft op neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor de werking van het geheugen. Alle neurodegeneratieve ziekten worden versneld door stress. Door de adaptogene, stressverlagende werking van ashwagandha kan het de ontwikkeling van deze ziekten van de hersenen en het zenuwstelsel vertragen.

Extern wordt ashwagandha toegepast als kompres om steenpuisten, zwellingen en andere pijnlijke delen te behandelen. Enige voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van deze plant, omdat hij zoals alle andere planten uit de nachtschadefamilie giftig is.

DELEN