Vitamine D3

DELEN

Vitamine D3 of cholecalciferol is een van de belangrijkste instrumenten die we tot onze beschikking hebben voor het verbeteren van onze algehele gezondheid. Deze vitamine is uniek omdat vitamine D3 een vitamine is verkregen via zonlicht uit 7-dehyrocholesterol.

Vitamine D3 is de enige vitamine die het lichaam zelf kan produceren uit zonlicht (UVB). Maar met de huidige levensstijl waarbij we weinig buiten komen en daarnaast op grootschalige wijze gebruik maken van zonnebrandmiddelen als gevolg van onze bezorgdheid over huidkanker, zijn we nu in een samenleving beland met miljoenen mensen die een tekort hebben aan het levensonderhoudende botopbouw- en immuunmodulerende 1,25-dihydroxy vitamine D3.

Om calcium vanuit de darmen goed uit het voedsel te kunnen onttrekken en door het lichaam op te laten nemen, is vitamine D3 nodig. Zonlicht is de enige manier van het lichaam om deze broodnodige vitamine te maken. Maar helaas ligt Nederland op een plek op de aardbol waar niet altijd even uitbundig de zon schijnt. Daarbij komt dat we steeds minder buiten zijn, waardoor we niet maximaal profiteren van het aanwezige zonlicht.

Ook kun je vitamine D3 in voeding vinden, maar dat is beslist te weinig. Om het tekort aan te vullen, zou je dus vitamine D3 als voedingssupplement moeten nemen, zeker als je de veertig al gepasseerd bent.

DELEN