SILYBUM MARIANUM (mariadistel)

DELEN

mariadistel

Mariadistel of melkdistel dankt zijn naam aan het melkachtige sap dat uit de bladeren komt wanneer je ze breekt. De bladeren hebben ook unieke witte tekeningen die, volgens de legende, zouden zijn veroorzaakt door de melk van Maria die op de distel zou zijn gevallen. De zaden van de melkdistel worden al vele duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel voor leveraandoeningen, zoals leverschade veroorzaakt door chemicaliën, vergiftiging, geelzucht, chronische inflammatoire leverziekte, levercirrose, en chronische hepatitis. De belangrijkste stof is silymarine; deze stof werkt direct op de lever, beschermt het tegen gifstoffen. Het doet dit op twee manieren. Ten eerste trekt het het membraan van de levercellen samen en creëert zo een sterk schild zodat toxinen veel meer moeite hebben om in de lever door te dringen. Vervolgens, als de toxinen toch doordringen, kan de silymarine er voor zorgen dat de lever nuttige enzymen en proteïnen produceert die de lever herstellen.

Onderzoek

Een uitgebreid overzicht van de US Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) heeft onlangs 16 wetenschappelijke studies geïdentificeerd over het gebruik van de mariadistel voor de behandeling van verschillende vormen van leverziekte. Hier zijn enkele van de belangrijkste onderzoeksresultaten in verband met mariadistel van de afgelopen jaren: klinisch onderzoek heeft aangetoond dat mariadistel-extracten kunnen werken bij zowel het voorkomen als herstellen van schade aan de lever veroorzaakt door blootstelling (op de werkplek) aan tolueen en/of xyleen; klinische studies hebben ook gevonden dat silymarin in doses van 600 mg per dag zeer effectief is als behandelingsoptie voor type II-diabetes; mariadistelextract bezit opmerkelijke schimmeldodende effecten – met name met betrekking tot het voorkomen van de groei van dermatofytschimmels.

Indicaties

Naast bovenstaande indicaties wordt mariadistel ook gebruikt voor het verlies van eetlust, brandend maagzuur (dyspepsie) en galblaasklachten. Soms wordt melkdistel gebruikt bij diabetes, tegen een kater, ziekten van de milt, prostaatkanker, malaria, depressie, baarmoederklachten, bevorderen moedermelkstroom, allergieën en bij het beginnen van de menstruatie.

DELEN