Sculpturing massage

DELEN

Sculpturing massage

Letten op de stand van de maan, of op de menstruatiecyclus van de vrouw, en dan masseren. Dat doet de Rus Andrey Grebennikov. Met als resultaat vetvermindering of spiermassa- toename. Aan de faculteit voor fysiologie in St. Petersburg deed hij daar onderzoek naar. Het resultaat: de omvang van vrouwen was, na een behandelserie van acht keer massage, op heupen en billen drie tot vier centimeter minder. Zijn massage is zo bijzonder, dat hij er zelfs patent op heeft gekregen.

Onderzoek

In Rusland is massage erg populair. Daarom heeft Andrey aan de faculteit voor fysiologie in St. Petersburg onderzoek gedaan naar de door hem ontwikkelde massage. Hij deelde zijn proefpersonen in zes groepen in, waarbij de drie zogenaamde controlegroepen geen massage ontvingen. De anderen kregen respectievelijk alleen aerobics, klassieke massage of Sculpturing massage. De eerste groep, die alleen aan aerobics deed, verloor per lichaamsdeel (heup, bovenbeen en buik) gemiddeld een tot twee centimeter vet. De groep van de klassieke massage verloor net zoveel vet. Degenen die de Sculpturing massage ondergingen, verloren per genoemd lichaamsdeel drie tot vier centimeter vet. Andrey vertelde dat het aspect van vetvermindering wetenschappelijk onderbouwd is.

In zijn onderzoek naar spiermassatoename had hij de vrouwen ook onderverdeeld in zes identieke groepen die dezelfde behandelingen (of niet: de controlegroepen) kregen. Daarbij vond hij een toename van respectievelijk een, een en twee centimeter van de spiermassa. “De behandelmethode is gebaseerd op speciale massagebewegingen, uitgevoerd in een specifieke volgorde. De behandeling is absoluut pijnloos. Deze technieken berusten op de processen die in het lichaam onder invloed van hormonen plaatsvinden. Daarom spelen de cycli van maan en/of menstruatie bijvoorbeeld een belangrijke rol. De ene periode is het lichaam beter in staat om spiermassa op te bouwen en een andere periode is het lichaam meer in vorm voor vermindering van vetweefsel. Er zal dus per cliënt afzonderlijk een behandelschema opgesteld moeten worden, gespecificeerd naar zijn/haar persoonlijke situatie.

Menstruatie cyclus

Laura: “Het boeiende van de massage van Andrey vind ik onder meer zijn theoretische onderbouwing. Hij gaat uit van de menstruatiecyclus van de vrouw. Bij mannen hanteert hij de maankalender. Verder is het doel van de massage van belang: wil de klant  vetvermindering, of vermeerdering van volume van het spierweefsel. De meesten kiezen voor vetvermindering. Daar hoort een andere massage bij dan voor spiermassavermeerdering.”

Vrouwen met een regelmatige cyclus, die komen voor vetvermindering, krijgen eerst te maken met het intakegesprek. Laura: “Wij stellen vragen over de algemene gezondheidstoestand, over de voedingsgewoonten en de lichamelijke activiteit, doen een meting van de lichaamsdelen waar ze willen verminderen (ook de huidplooidikte) en geven adviezen. Een streng dieet is uit den boze, want dat roept stress op. En stress willen we vermijden; daardoor zou je juist eerder aankomen. Wel vragen we of het mogelijk is te minderen met koffie, suiker, suikerhoudende producten en koolzuurhoudende drank. Verder adviseren we verse ananas, wat goed werkt op de vetstofwisseling, en kool, walnoten, gedroogde abrikozen, rode bieten, sla en rozijnen. Gezonde voeding en levensstijl zijn belangrijk. We maken mensen daar bewust van.

Spreiding van behandelingen

Op de vijftiende dag na de eerste menstruatiedag beginnen we met de massage. Tijdens de laatste vijftien dagen van de menstruatie maakt het lichaam meer progesteron aan, wat een positieve invloed heeft op onderhuidse vetvermindering. We adviseren onze klanten om in die periode ook aan duursport te doen, om nog meer vet te verbranden. De eerste vier behandelingen spreiden we tussen de vijftiende en de eenentwintigste dag. Deze voorbereidende fase maakt een start met de vetafdrijving, door het vet zo zacht mogelijk te masseren. Hoe harder het vet aanvoelt, hoe langer het duurt voordat we resultaat boeken.”

Maancyclus

De vetverminderende massage voor mannen (en voor vrouwen die niet regelmatig menstrueren of in de overgang zijn) verschilt met de hiervoor beschreven massage vooral in periode dat de massage gegeven wordt. De maancyclus wordt ook in dertig dagen verdeeld. Laura: “De eerste week beginnen we met de voorbereidende fase en masseren we vier maal, de tweede week is rust. De derde week, tijdens de effectieve fase, geven we weer vier keer een Sculpturing massage en drijven we het vet af. Deze massage werkt trouwens nog effectiever in de middag. Als mensen die in deze cyclus vallen voor een spiermassa-toenemende massage komen, dan werkt massage juist weer beter in de ochtend. Verder zullen de periode van massage èn de handgrepen verschillen van die voor vetvermindering.”

En, om het nog ingewikkelder te maken: de behandelingen voor spiermassatoename voor iemand die in de menstruatiecyclus valt, worden weer anders gepland. Laura: “In het figuur ziet u daar een voorbeeld van. Tijdens de eerste periode (bijvoorbeeld dag 3, 4, 6, en 7) bereidt u de spieren voor op spiermassatoename, en tijdens de laatste periode (bijvoorbeeld dag 10, 11, 12, en 13) ontwikkelt u de spiermassa. Het resultaat bij het ontwikkelen van spiermassa gaat sneller dan bij de vet vermindering: al na vijf tot tien dagen is het resultaat zichtbaar.”

Effecten

Laura: “Belangrijk is te weten, dat na de eerste vier behandelingen voor vetvermindering de omvang juist toeneemt. Dit komt doordat het vet zachter wordt. Om het vocht en het vet af te drijven, zijn de massagetechnieken tijdens de laatste behandelingen anders dan tijdens de eerste vier.” Na ongeveer drie weken (als het resultaat optimaal zichtbaar is) na de laatste massage, vindt de nacontrole plaats. Dan worden de behandelde delen gemeten en besproken hoe het is gegaan met de voeding en de beweging. Soms wordt ook een foto gemaakt, om die te vergelijken met de foto van voor de eerste behandeling.

De massage duurt gemiddeld per keer veertig minuten: twintig minuten per te behandelen lichaamsdeel. Maximaal zal een klant drie à vier massageseries per jaar krijgen. “Dit omdat een omvangvermindering van meer dan twaalf centimeter per jaar niet wenselijk is. De huid zal anders deze omvangvermindering niet kunnen verwerken. En voor spiermassatoename ligt dat zelfs lager: niet meer dan twee tot drie behandelseries per jaar.” Gebruik van fysieke oefeningen, crèmes, gels, zeewierpreparaten, enz. dragen bij aan een verhoogd effect van de massage van 30 – 35%. De methode geeft uitstekende resultaten bij het verbeteren van de lichaamsvorm. Er is een eigen crème in ontwikkeling die specifiek voor deze methode geschikt is. Sculpturing massage kent vier verschillende behandelseries.

Cursus

Laura Houterman is eigenaar van Praktijk Houterman in Nijmegen. Een praktijk voor alternatieve natuurgeneeswijzen waar verschillende behandelingen gegeven worden. De klant kan daar terecht voor voetreflextherapie, (sport)massage, lymfedrainage en ook voor Sculpturing massage. De opleiding Sculpturing massage is een postgraduade opleiding; vooropleiding in massagetechnieken is noodzakelijk.

Voor meer informatie:

www.sculpturingmassage.nl

 

DELEN