Paullinia cupana (guaranazaad)

DELEN

Paullinia cupanaPaullinia cupana, beter bekend als guarana, maar ook als Braziliaanse cacao of Cacao Brésilien, is een klimmende groenblijvende wijnstok met kleine vruchten afkomstig uit het Amazonegebied. Paullinia cupana-zaadextracten worden al heel lang gebruikt in de volksgeneeskunde; sinds de pre-Columbiaanse tijd als stimulerend middel, afrodisiacum en tonicum. Maar er worden meer geneeskrachtige activiteiten gerapporteerd over de P. cupana. Het wordt gebruikt ter stimulatie van het centrale zenuwstelsel, in het geval van fysieke of mentale stress, om de eetlust te onderdrukken,  als afrodisiacum en behandeling van impotentie, als medicijn om koorts te verlagen en de stofwisseling te stimuleren. Het induceert antiplatelet-, antioxidatieve en antibacteriële activiteiten. Bovendien wordt P. cupana gebruikt in cosmetische preparaten en het is uitgegroeid tot een populaire frisdrank in Brazilië.

De zaden van de Paullinia cupana bevatten grote hoeveelheden methylxanthines (cafeïne, theophylline en theobromine), saponinen en polyfenolen, vooral tannines, alsmede sporenconcentraties van tal van andere verbindingen. Het hoge cafeïnegehalte (2,5% tot 5%) en de stimulerende eigenschappen maken Paullinia cupana bijzonder aantrekkelijk in gewichtsverliesprogramma’s. Het helpt bij het verhogen van de stofwisseling en kan de thermogenese verbeteren. Sommige studies toonden aan dat Paullinia cupana een positieve invloed heeft op het vetmetabolisme, op het verliezen van gewicht en het verhogen van het basale energieverbruik. Paullinia cupanaextract (uit zaad) is goedgekeurd in de Verenigde Staten als voedingsadditief en wordt beschouwd als een voedingssupplement. Het wordt ook vermeld in de officiële Braziliaanse Farmacopee. Daarom is het niet verwonderlijk dat guarana tegenwoordig in een breed scala aan drankjes, voedingsmiddelen, dieet- en kruidensupplementen gevonden wordt.

DELEN