OREGANO EXTRACT

DELEN

oregano

Oregano is een belangrijk culinair en geneeskrachtig kruid. De naam komt van de Griekse woorden Oros (berg) en Ganos (vreugde). De chemische stoffen die het kruid bezit zijn uniek en geven een aangename geur door zijn thymol, pineen, limoneen, carvacrol, ocimeen en caryofylleen. Oregano is niet alleen beroemd om zijn geur maar ook om zijn smaak en door een aanzienlijk aantal gezondheidsclaims geassocieerd met krachtige antioxidante en antibacteriële eigenschappen.

Onderzoek

Uit een aantal studies blijkt de antimicrobiële activiteit van oregano. Een groep Portugese onderzoekers kwam tot de ontdekking dat de olie van Origanum vulgare effectief is tegen 41 stammen van de voedselinfectie veroorzakende Listeria monocytogenes. Een team van Britse en Indiase onderzoekers rapporteerden zelfs dat de essentiële olie van de Himalaya oregano zulke sterke antibacteriële eigenschappen heeft dat het zelfs de gevreesde ziekenhuisbacterie MRSA kan doden. Van oregano is aangetoond dat het de slijmvliezen ondersteunt en dat het de natuurlijke weerstand tegen schadelijke bacteriën stimuleert. Oregano bezit antifungale, antiparasitaire en antibacteriële eigenschappen.

Indicaties

Oregano wordt gebruikt voor aandoeningen aan de luchtwegen, zoals hoesten, astma, kroep, en bronchitis. Het wordt ook gebruikt voor gastrointestinale stoornissen zoals brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel. Andere toepassingen zijn de behandeling van menstruatiepijn, reumatoïde artritis, aandoeningen van de urinewegen zoals urineweginfecties, hoofdpijn en hartaandoeningen.

De olie van de oregano wordt gebruikt tegen darmparasieten, allergieën, sinuspijn, artritis, verkoudheid en griep, varkensgriep, oorpijn en vermoeidheid. Het wordt toegepast op de huid voor huidaandoeningen zoals acné, voetschimmel, vette huid, roos, aften, wratten, ringworm, rosacea en psoriasis. Verdere toepassingen zijn insectenbeten, tandvleesontsteking, tandpijn, spierpijn en spataderen. Oregano-olie wordt ook plaatselijk gebruikt als insectenwerend middel.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:
Zwangerschap en borstvoeding: oregano is mogelijk onveilig bij inname via de mond in grote hoeveelheden tijdens de zwangerschap.

Allergieën: oregano kan allergische reacties geven bij mensen die allergisch zijn voor planten uit de Lamiaceae familie, waaronder basilicum, hysop, lavendel, marjolein, mint en salie.

 

 

DELEN