Sodium Laurel Sulfaat in verzorgingsproducten

DELEN

Nadelige effecten van Sodium Laurel Sulfaat in verzorgingsproducten

Tussen 1965 en 1982 zijn er meer dan 4.000.000 nieuwe chemische bestanddelen geformuleerd. Sindsdien komen er wekelijks zo’n 6.000 nieuwe chemische bestanddelen bij. Zo’n 3.000 daarvan zijn samengesteld om met opzet aan ons voedsel toe te voegen. Drinkwater in Amerika bevat meer dan 700 chemicaliën. In de cosmetica-industrie worden bijna 900 neuro-toxische stoffen gebruikt. Één van deze chemische stoffen is Sodium Laurel Sulfaat. Deze stof kent zo’n 90 synoniemen (bv. Productnr.161 of Gardenol) en wordt gebruikt in tal van alledaagse producten. De veiligheidsvoorschriften (de Warrant Material Safety Data Sheets) zoals die in Amerika gebruikt worden luiden bij deze stof als volgt:

 “In geval van contact de ogen of huid onmiddellijk overvloedig spoelen met water voor minstens 15 minuten, en besmette kleding en schoenen verwijderen. Verzeker adequate spoeling door de oogleden  met de vingers te spreiden. Bij inademing verplaatsen naar frisse lucht. Als de ademhaling is gestopt kunstmatig beademen. Dien zuurstof toe bij bemoeilijkte ademhaling. Bij doorslikken de mond met ruim water uitspoelen. Waarschuw een dokter als de persoon nog bij bewustzijn is. Draag bij behandeling goedgekeurd gasmasker, chemicaliën bestendige handschoenen, veiligheidsbril, en andere beschermende kleding. Gebruik alleen in chemische wasemkap. Vermijd langdurige of herhaalde blootstelling. Grondig reinigen na omgang met de stof. Schadelijk bij inademen of doorslikken. Schadelijk bij opname door de huid. Veroorzaakt heftige irritatie van de ogen en irritatie van de huid. Irriteert de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen. Symptomen bij blootstelling omvatten branderig gevoel, hoesten, piepende ademhaling, laryngitis, kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Kan allergische ademhalingsproblemen veroorzaken. Belangrijke symptomen kunnen meer dan twee jaar aanhouden. Veroorzaakt lange termijn schade aan de longen.”

Het belangrijkste gebruik van deze stof in de industrie is als smeerverwijdermiddel: verwijderaar van vloerwas, machine-ontvetter, en schoonmaakmiddel voor garagevloeren. De belangrijkste functie van SLS in niet-industrieel gebruik is bij laboratoriumtesten als gecontroleerde huidirriterende stof. In de Daily Mail van 31/7/2001 wordt bijvoorbeeld gezegd: “Dermatologen … gebruikten zeewater om gevallen van dermatitis te behandelen … die ze induceerden door de huid te behandelen met sodium lauryl sulfaat.”

In Amerika staat op veel tandpasta’s een door de overheid verplichte waarschuwing die luidt: “Waarschuwing. Houdt buiten bereiken van kinderen tot 6 jaar. Schakel professionele hulp in in geval van per ongeluk doorslikken, of neem direct contact op met een gifbestrijdingscentrum.”

 

Sodium Laurel Sulfaat is een gevaarlijke stof die snel schuimt. Vanwege het snel schuimen is het een ideaal ingrediënt om shampoo of douche-gel dikker, en daardoor ‘rijker’ te laten lijken. Sodium Laureth Sulfaat is een minder schadelijke vorm, maar beide stoffen tasten de haarfollikels aan en veroorzaken haaruitval.

Het is daarom van belang te controleren of tandpasta, shampoo of douchegel geen Sodium Laurel Sulfaat, Sodium Laureth Sulfaat of Propyleen Glycol bevat, die allemaal schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze tasten ook de ogen aan: de natuur waarschuwt je door je ogen te laten branden. Dat foetussen geen goed functionerende ogen ontwikkelen bij blootstelling aan deze stoffen is in testen aangetoond. Tevens lijken ze betrokken bij het ontstaan van cataract bij volwassenen. Propyleenglycol (antivries) is bekend als huidirriterende stof. Hiervan wordt gedacht dat het mondzweren en zelfs slokdarmkanker veroorzaakt als het gebruikt wordt in mondwater. Het beschadigt tevens de lever en de nieren.

De meeste chemische stoffen die we op onze huid aanbrengen worden direct opgenomen in het lichaam, vooral nitraten. In een bepaald onderzoek werd aangetoond dat het eenmalig wassen van het haar met shampoo nog meer nitraat in het bloed kan geven dan het eten van een pond gerookt spek. Deze stoffen worden ook in verband gebracht met de vorming van de dioxinen en nitraten die onze urinewegen vergiftigen.

Nadat Peter Dunn over de negatieve bijwerkingen van deze stoffen in de Daily Mail had gepubliceerd kreeg de Body Shop hierover vragen van klanten. Hun reactie hierop was als volgt: “Bepaalde producten van de Body Shop bevatten inderdaad stoffen die door Mr. Dunn onder de aandacht zijn gebracht: Sodium Laureth Sulfaat en Sodium Laurel Sulfaat, dat gebruikt wordt als reinigingsagens, en propyleenglycol, dat wordt gebruikt als vochtinbrenger en oplosmiddel. Deze stoffen worden algemeen en veilig gebruikt in de cosmetische industrie. The Body Shop is bezorgd over de misverstanden die zijn ontstaan door uitspraken van Mr. Dunn en wil haar klanten geruststellen over de veiligheid van de producten die dergelijke ingrediënten bevatten. Het is bekend dat de genoemde stoffen in hun geconcentreerde vorm de ogen en de huid irriteren. Maar de zorgvuldigheid waarmee de producten zijn samengesteld, verzekert ons ervan dat de concentraties van alle ingrediënten zoals die in de producten verwerkt worden veilig, en voor ons geschikt zijn. Alle formules zoals die voor The Body Shop ontwikkeld worden, worden zorgvuldig getest door deskundige, onafhankelijke, externe veiligheidsadviseurs, zoals verplicht is volgens Europese richtlijnen. Het gebruik van dergelijke substanties kan vergeleken worden met het gebruik van alledaagse pijnstillers: Een pot vol is schadelijk, terwijl de aangegeven hoeveelheid juist heilzaam is. We hopen dat deze informatie voor onze klanten nuttig en geruststellend is.”

Peter Dunn wil niet speciaal de bodyshop beschuldigen, of de cosmetische industrie, maar vraagt zich wel af wat de gecombineerde effecten zijn van alle industrie die chemische producten gebruikt. Alle ingrediënten worden inderdaad getest op veiligheid, en zijn als ze op de markt komen goedgekeurd voor het gebruikt waarvoor ze bestemd zijn. Tandartsen zullen je vertellen dat het veilig is gevaarlijke toxische substanties in je vullingen te stoppen. Er worden carcinogenen toegevoegd aan plastic, benzine, en allerlei andere producten. Dit heeft als resultaat dat er duizenden chemische stoffen over de wereld verspreid worden, met verontreiniging als gevolg. Wat is het gecombineerde effect van al deze stoffen? Hoe komt het dat er een explosie is van bijvoorbeeld het aantal gevallen van astma, of zelfs kanker? Er gebeurt iets met het milieu, en de houding van de industrie helpt niet om uit te vinden wat dat is.

Eveneens werd in The Daily Mail gerapporteerd dat de Europese Commissie onderzoek doet naar phthalates. Dit zijn plasticverzachters, die gebruikt worden in nagellak, anti-verouderingscrèmes, Chanel, Max Factor, Calvin Klein’s Obsession and Eternity, Oil of Olay, No. 7, Beauty Without Cruelty, and andere parfums, shampoos, conditioners, deodorant, en zonnebrand. Greenpeace voert campagne voor een verbod. (helaas is het 2 weken geleden goed gekeurd.) Ze worden ervan verdacht de ontwikkeling van de testikels te verstoren, de hoeveelheid actief zaad te verminderen, en de lever en nieren te beschadigen. Bij mensen die het gebruiken wordt het in de urine gevonden, wat betekent dat het in de bloedstroom wordt opgenomen, en ook de placenta kan passeren, de baarmoeder in.

Zo staan er heel wat gevaarlijke spullen in de badkamer! Bij bloedend tandvlees wordt vaak geadviseerd harder te poetsen, wat ervoor zorgt dat de chemicaliën uit de tandpasta geforceerd het beschadigde tandvlees in verdwijnen. Daarna spoel je je mond met mondwater met alcohol, waarvan gedacht wordt dat het de belangrijkste oorzaak van orale kanker is. Als je een warme douche neemt openen de poriën van je huid zich, waarna veel mensen er onbewust carcinogene chemicaliën in masseren. Je masseert dezelfde chemische bestanddelen in je haar, waarvan het bekend is dat ze haaruitval veroorzaken. Na het douchen gebruik je dan nog een deodorant die aluminium en propyleenglycol bevat, ook al wordt aluminium in verband gebracht met zaken als Alzheimer en borstkanker, en is propyleenglycol (antivries) bekend als irriterende stof voor de huid. Verder kun je nog toxische stoffen vinden in je talkpoeder, bodylotion, zonnecrème, scheerschuim, enz. De huid is een enorme spons. Dit merk je bijvoorbeeld door een teentje knoflook over je teen te wrijven: Binnen een paar minuten proef je de knoflook in je mond…

© Ed van der Post

DELEN