Migraine en homeopathie

DELEN

HOMEOPATHIE IN GROTE LIJNEN

Er zijn duizenden homeopathische middelen. Om te bepalen welk homeopathisch middel een persoon nodig heeft, wordt tijdens het consult veel informatie verzameld. Alle klachten (niet alleen de klacht waar iemand voor komt) worden in kaart gebracht. Ook proberen we te ontdekken wanneer de klachten zijn ontstaan. De ziektegeschiedenis wordt in kaart gebracht en wat voor persoon iemand is.

Voor de analyse worden diverse invalshoeken uitgewerkt. Is er een verband tussen de klachten? Is er een familiaire of erfelijke belasting? Wat zou de oorzaak kunnen zijn van de klachten of het ontstaan van een onbalans waardoor er een voedingsbodem is gecreëerd voor een bepaalde klacht? De antwoorden op deze vragen worden gecombineerd met de kenmerken van de klachten en bepalen uiteindelijk het toe te passen homeopathische middel. Tijdens een consult worden dan ook veel persoonlijke zaken besproken en wordt er goed geluisterd en gelet op de reacties van de klant. Een goed gekozen homeopathisch middel activeert het zelfgenezend vermogen waardoor iemand meer in balans komt. Een passend homeopathisch middel werkt zowel op de mentale als op de emotionele en fysieke gezondheid.

MIGRAINE: VERSCHIJNINGSVORMEN,TRIGGERS EN ANDERE OPVALLENDE ZAKEN

Om je een weg te banen door het woud aan homeopathische middelen zijn de kenmerken van een klacht altijd goede wegwijzers…. mits ze bijzonder zijn. Hoe vaker een kenmerk voorkomt bij mensen met dezelfde aandoening, zoals een verergering van reumatische klachten in de winter, hoe minder interessant het is voor een homeopaat om met die kenmerk en aan de gang te gaan. Het voordeel van migraine is dat er vaak wél een of meerdere bijzondere kenmerken zijn. Als volgt slechts enkele voorbeelden van bijzondere kenmerken:

OORZAAK

 1. Trauma Bijvoorbeeld val van een paard, auto-ongeluk;
 2. Hormonaal bv rondom de eerste menstruatie, tijdens de zwangerschap, na de geboorte van een kind, als een vrouw richting de 40 jarige leeftijd gaat;
 3. Stress sinds die andere baan, toen ik werkeloos werd, sinds ik meer verantwoordelijkheid draag, sinds het kind ook voelt dat het moet presteren op school;
 4. Emoties bv sinds het overlijden van mijn kind, sinds ik zo geschrokken ben van dat nare telefoontje, sinds ik dat ernstige verkeersongeluk heb gezien, sinds mijn ex de relatie heeft verbroken.
 5. Triggers Rondom de menstruatie; In het weekend/ ontspanning; Na een uitgebreide maaltijd; Na alcohol; Na een zeer belangrijke presentatie; Een paar uur winkelen;
 6. Bepaalde voedingsmiddelen. Signalen voor de aanval Ontzettend veel gapen de avond voor een aanval van migraine; Heel veel zin in eten voor de aanval; De bovenkant van het gezichtsveld niet meer zien; Verschijningsvormen De ene keer rechtszijdige pijn en de andere keer links, dan weer rechts; Pijn links rondom het oog, alsof mijn oog eruit gedrukt wordt;

Eerst krijg ik een stijve nek en dan gaat het over mijn hoofd naar de rechter of linkerkant van mijn voorhoofd; Alsof er ijs op mijn hoofd ligt; Alsof er een spijker mijn hoofd in geslagen wordt; Binnen een kwartier is de migraine maximaal in pijn en zo plotseling kan het ook weer weg gaan.

Bijkomende klachten tijdens de migraine

 • Heel veel dorst (terwijl iemand normaliter moeite heeft om voldoende te drinken);
 • Diarree;
 • Enorme eetlust;
 • Blindheid;
 • Uitvalsverschijnselen (paralyse van een kant van het gelaat of een arm);
 • Afasie;
 • Versterkte geurwaarneming;
 • IJskoud lijf hebben en een gloeiend heet hoofd;
 • Heel veel plassen.

WAAROM WORDEN ALLE KLACHTEN GEiNVENTARISEERD? Niet alleen de kenmerken van de migraine zijn goede wegwijzers naar een homeopathisch middel maar ook andere klachten die iemand heeft. Je kan vaak een samenhang zien in de klachten. Bijvoorbeeld als iemand tijdens de migraine erg misselijk is of moet overgeven, dan kan dit duiden op een belaste lever. Dit zou zelfs kunnen verklaren waarom een vrouw klachten heeft rondom de menstruatie of moeilijker zwanger wordt. Een goede leverwerking is onder andere nodig voor een goede hormoonhuishouding. Al deze kenmerken leiden tot de keuze van een homeopathisch middel. Vaak zie je dan ook een verbetering van zowel de migraine als, in dit geval, de hormoonhuishouding.

VERLOOP HOMEOPATHISCHE BEHANDELING EN GEBRUIK VAN REGULIERE MEDICATIE Een homeopathisch middel herstelt de balans in de persoon en spoort het zelfgenezend vermogen aan. De behandeling is dus gericht op de voorkoming van migraine. Tijdens de homeopathische behandeling van een persoon met migraine zie je dat de intensiteit van de aanvallen af neemt en de periodes tussen de aanvallen langer worden totdat de migraine verdwenen is of de best mogelijke balans is bereikt. Mocht iemand tijdens de behandeling nog een migraineaanval hebben kan uitstekend de reguliere incidentele pijnmedicatie gebruikt worden. Vaak zie je dat die medicatie juist weer effectiever werkt. De bedoeling is dus dat de migraineaanvallen steeds minder vaak voor komen en dat uiteindelijk de reguliere medicatie niet meer nodig is. Mocht iemand dagelijks reguliere medicatie gebruiken ter voorkoming van migraine (bv anti-epileptica) dan kan, uitsluitend in overleg met de behandelend arts, de medicatie afgebouwd worden. Zodra de migraine niet meer voorkomt, neemt de persoon geen homeopathisch middel meer tot zich. Pas als iemand weer uit balans raakt, is een herhaling van het homeopathische middel nodig. Misschien overbodig om te vermelden, maar bij klachten altijd eerst even contact opnemen met de huisarts. Of als u bekend bent met hoofdpijn/migraine maar het patroon is in korte tijd sterk veranderd, dan ook altijd even overleg plegen met uw (huis)arts.

www.migraineenhomeopathie.nl

 

DELEN