Kaneel

DELEN

De Latijnse naam is cinnamomum zeylanicum- werd al gebruikt in het oude Egypte voor het balsemen van de farao`s. Evenzo werd het in oude tijden toegevoegd aan voedsel om bederven te voorkomen. Kaneel was eigenlijk vroeger in de 15e de en 16e eeuw het meest gezochte kruid. Niet alleen vanwege de eerder genoemde kwaliteiten maar ook als wierook. De geur van Cinnamon is namelijk prettig, scherpt de zintuigen en kalmeert de zenuwen. Het is ook befaamd om het feit dat ze klanten aantrekt. Een beetje olie in de winkel en mensen komen erop af.

De kaneel is ook bekend onder de namen Cassia, Sweet Wood, en Gui Zhi. De gemeenschappelijke naam Cinnamon omvat daarom verscheidene soorten, met inbegrip van de cassie Cinnamomum en  saigonicum Cinamomum, die onderling verwisselt worden met Cinnamomum zeylanicum. De delen die meestal gebruikt worden zijn de binnenschors en de takjes.  De primaire eigenschappen van kaneel zijn: antibacteriële, schimmeldodend, aphrodisiac, windverdrijvende, spijsverteringtonisch, diuretisch, en stimulerend. In Nederland kennen wij het voornamelijk als keukenkruid. Wij beheerste vanaf de 15e eeuw tot 1833 al de kaneelhandel in de wereld en haalde onze kaneel voornamelijk uit Ceylon. Maar eigenlijk wordt kaneel al duizenden jaren lang medisch gebruikt om o.a. tandbederf te behandelen, urineweginfecties en maagirritatie te bestrijden.  De oude Chinese kruidenboeken verwijzen al 2700 v Chr. naar het kruid voor het verlichten van misselijkheid, koorts, diarree, en menstruele problemen. Het is een sterk yang tonicum en heeft een positieve werking op de circulatie van energie die het lichaam verwarmt en de zenuwen kalmeert. Je zult daarom in de Chinese keuken geen kaneel tegenkomen, het kruid is daar een medisch kruid. Moderne herbalisten zijn er natuurlijk niet over eens. Hoewel kaneel terug te vinden is in modernere vormen, bijvoorbeeld bij het bestrijden van tandbederf:  Verscheidene tandpasta’s zijn met kaneel op smaak gebracht, met een goede reden.  “kaneel is namelijk een ontsmettingsmiddel dat helpt bacteriën te doden die tandbederf en tandvleesproblemen veroorzaken,” zegt Daniel B. Mowrey, PH D., directeur van Amerikaanse Phytotherapy Research Laboratory in Salt Lake City en auteur van  The Scientific Validation van Herbal Medicine.  Kaneel doodt ook velen ziekte-veroorzakend schimmels en virussen. Kalmeert een verstoorde maag:  Zoals vele culinaire kruiden, kalmeert ook Kaneel de maag. Een Japanse studie bij dieren toonde aan dat kaneel ook kan helpen bij het verkleinen van maagzweren.  Één Duitse studie toonde aan dat kaneel “volledig”  de oorzaak van de meeste urine-weginfecties (de bacteriën van Escherichia coli) en candida verantwoordelijk voor o.a. vaginale infecties (Candida albicans) onderdrukt.

Diabetes 2

Uit recentelijke onderzoeken en studies blijkt dat Cinnamon mensen met diabetes 2 helpt suiker beter om te zetten. De onderzoekers ontdekten dat Cinnamon de hoeveelheid insuline noodzakelijk voor glucosemetabolisme vermindert. “Één-achtste van een theelepeltje met kaneel verdrievoudigt de insuline efficiency,” zegt James A. Duke, PH D., een plantkundige die van de V.S. Department van Agriculture en auteur van The  CRC Handbook van Medicinal Herbs. Ook een Pakistaans onderzoek bevestigd deze bevinding en geeft aan dat de hiervoor verantwoordelijke stof MHCP ( methylhydroxychalonepolymeer) is. Deze stof activeert een enzym dat insuline contact laat maken met een insulinereceptor en de-activeert tegelijkertijd het enzym dat dit proces blokkeert.

Veiligheid

De hoeveelheden Cinnamon die normaal in voedsel worden gebruikt zijn niet-toxisch, hoewel sommige mensen allergische reacties kunnen krijgen na het eten van dit kruid. We praten nog steeds over de poeder of het takje. Want kaneelolie is totaal verschillend verhaal. Toegepast op de huid, kan kaneelolie roodheid en verbranding veroorzaken. Inwendig gebruik kan misselijkheid, braken en misschien zelfs nierschade veroorzaken. Neem nooit olie van Cinnamon in.

Chemische samenstelling:  Cinnamicaldehyde of kaneelaldehyde, O.P.C., metholeugenol, plantaardige gom, sucrose, zetmeel, tannine, vitaminen, carbiden, furfurol, mannitol, coumarine, en essentiële oliën (aldehyden, eugenol, pinene). mineralen, etc. De diverse soorten kaneel verschillen chemisch maar weinig, het belangrijkste is hun vluchtige olie. Deze bedraagt maar 1 tot 2% bij de Cassieboomschors, maar in mindere mate (1/2 tot 1%) in dat van de kaneel uit Ceylon. De laatstgenoemde, echter, heeft veruit het fijnere aroma. De belangrijkste component van kaneelolie is cinnamaldehyde (C6H8CH: CH CHO) samen met cinnamal-acetic ester en een beetje cinnamic zuur.

Aanvullende werkingen:Kaneel doodt vele ziekte-veroorzakend bacteriën, schimmels, en virussen, en het bevat eugenol, die als natuurlijk verdovingsmiddel dienst doet. Het kan in kleine wonden worden gestrooid voordat je de wond wast. Als spijsverteringshulp, helpt kaneel de vetten in het spijsverteringssysteem op te splitsen. Alleen zwangere vrouwen zouden voorzichtigheid moeten zijn, en slechts kaneel in kleine hoeveelheden in hun voedsel mogen gebruiken.

(Bron: Healing Herbs: The Ultimate Guide aan Curative Power van Medicines van Nature, Michael Castleman, Prevention Magazine, Editor) . Het wordt ook gebruikt om voetexceem, gasvorming en maagzuur, en misselijkheid bij sporters te behandelen. (Bron: Green Pharmacy James A. Duke, PH D.) Daarnaast wordt Cinnamonum gebruikt binnen de homeopathie en is een geregistreerd middel.

 

 

DELEN