Hooikoorts

DELEN

Hooikoorts behandelen

 

 

Homeopathie

Over het algemeen is het verschijnsel hooikoorts een klacht die het beste constitutioneel behandeld kan worden. Er zijn veel homeopatische middelen die op onze constitutie werken. Een bekende is Allium Cepa, wat het latijnse woord is voor de rode ui. Het is niet alleen een groot hooikoortsmiddel maar ook vaak van toepassing bij verkoudheden. Eigenlijk is het ook niet zo vreemd als je er aan denkt wat voor een klachten alleen het schillen van een ui kan oproepen. Je ziet dan vaak meteen al een waterige brandende reactie op de ogen ontstaan en een waterige neusloop. Meestal krijg je dan ook de behoefte om even naar buiten te gaan of om het raam open te zetten. Zijn er hooikoortsklachten waarbij de nadruk ligt op brandende en tranende ogen waarbij neusklachten minder hevig zijn, dan denken we aan het middel Euphrasia. De Nederlandse vertaling zegt het al: de ogentroost. Hierbij zijn de ogen erg tranend, brandend, bijtend, kortom erg pijnlijk en overheersend.

Is er sprake van hooikoorts waarbij niet de brandende neusloop (Allium Cepa) of de bijtende tranen (Euphrasia), maar met name verschrikkelijk niezen of juist vruchteloze pogingen hiertoe de belangrijkste klachten zijn, dan kun je denken aan het middel Sabadilla (Sabadilkruid). Hierbij zie je vaak de neiging om in tegenstelling tot Allium Cepa binnen te blijven en alle ramen en deuren te sluiten. De niesbuien zijn echt verschrikkelijk. De Sabadilla-patiënt heeft het koud, wil graag warme dranken en binnen blijven. Belangrijk bij homeopathie is, omdat de klacht vaak een constitutionele achtergrond heeft, dat een klassiek homeopaat tot de keuze van het middel komt. We geven toch een overzicht van typische homeopathische middelen met zeer kenmerkende symptomen.

Allium Cepa

Begint met niezen, met toenemende frequentie. Waterige druppels uit de neus. Gevoelig in neus; overvloedige tranenvloed. Begint over het algemeen aan de linkerkant en gaat langzaam naar rechts. Elk jaar in de ochtend rond augustus hevig niezen: zeer gevoelig voor geur van bloemen en heeft een perzikenhuid. Neusverkouden tijdens de lente, etc.

Arsenicum

Kenmerkend bij de patient is de roodheid rond de bovenlip en rond de neusvleugels, met niezende en veel, waterige neusloop. Daarnaast rusteloos, vaak astmatisch, zijn slechtste uur is spoedig na middernacht met een  prominenten aanwezige genies. Begint met jeuk in één van de neusgaten. Astmatisch voor hooi.

Arsenicum Iodatum

De hooikoorts met stinkend en bijtende slijm. Excretie die dik en geel is en op honing lijkt.

Arum Triphyllum

Een prikkelende sensatie die niet vergeten kan worden. Snuiven en prikken, en trillingen in de neusgaten, en een pijnlijke plek. Een vreselijke ontsteking. De neus is verstopt, linkerkant is zeer slecht. Het niezen is tijdens de nacht het slechts. Vloeiende en bijtende neusverkoudheid, met gewoonlijk zachte tranenvloed.

Arundo Mauritanica

KENT geeft dit middel aan donkere typen. De hooikoorts begint met het brandend en het jeukend gevoel van gehemelte en van het oogbindvlies. Neusverkouden met snuiven. Eerst loopt er water uit de neus, later groen slijm. Met het niezen komen stukjes van verhard groenachtig slijm mee.

Bromium

Vloeiende neusverkoudheid met frequent hevig niezen. Bijtend en pijnlijk gevoel onder de neus. Rechter neusgat is meer beïnvloed. Afkeer van roken en het drinken van koud water.

Carbo Vegetabilis,

Vaak niezen met het constante hevige raar en jeukend gevoel in neus; tranenvloed  en bijtende pijn in en boven de neus. Niet effectieve wens om te niezen. Waterige afscheiding, en niesgeluiden dag en nacht. Lijdt aan hitte: wordt gekoeld door koude: zweet in een hete ruimte. Geen comfortabele plaats.

Dulcamara

Neusgaten zijn verstopt, kan niet door neus ademen. Constant genies, veel waterige afscheiding uit neus en ogen. Wordt slechter in open lucht: beter in gesloten ruimte: slechter bij onlangs gesneden gras: beter aan de kust. Gezwollen ogen.

Euphrasia

Overvloedige bijtende tranenvloed, met overvloedige neusverkoudheid. Kortstondige remedie: zeer nuttig in catarrale ontstekingen zonder koorts. Het niezen; vloeiende zachte verkoudheid met bijtende tranen. Ogentroost wordt officieel (officialis Euphrasia) genoemd. Het woord is van griekse oorsprong en is voortgekomen uit Euphrosyne, zachtheid, de naam van een der drie vrouwen die vereert worden voor hun vreugde en vrolijkheid. Haar eigenschappen werden aan de plant gegeven als een medicijn tegen oogziekte en de kwaliteit van het zien. Wanneer deze goed zijn, brengt dit natuurlijk vreugde in het leven van de zieke.

Gelsemium

Niezen: heet gezicht: zwaar gevoel en vermoeidheid in het gehele lichaam en ledematen. Hevige niesaanvallen in de ochtend, en getintel in neus. Waterige afscheiding. Vreemde symptoom is het gevoel van de keel tot de linkerneusgat, alsof een stroom van brandendwater erdoor loopt.

Kali Iodatum

Hevig niezen met bijtende, waterige afscheiding. Slechter bij koele lucht, en in de open lucht: maar de patiënt voelt zich toch beter in open lucht: vindt geen hulp voor een oplossing. De voorhoofdsinussen zijn bij de neusverkoudheid betrokken. Veel pijn in voorhoofd, ogen en jukbenen.

Kali Phodphoricum

De hooikoorts is profylactisch. Jeuk in neusgaten. Niezen rond 2 uur.Ogen branden, en veel tranen. Tong die met oude bruinachtige vloeibare mosterd lijkt te zijn bedekt.

Lachesis

Hevige niesaanvallen na het slapen zelfs overdag. Hoofdpijn uitstralend naar de neus, met frequente en hevige niesaanvallen. Het slijmvlies in de neus is dik, droog. Opgeblazen rood gezicht, de ogen lijken uit de oogkas te puilen. Rode, pijnlijke neusgaten en lippen. Slaap verslechterd.

Natrium Muriaticum

Kronkelt als een kleine worm. Waterige afscheiding uit ogen en neus. Heftige neusverkoudheid, moet een handdoek onder de neus leggen. Opgestaan met hoofdpijn en hevig en frequent niezen. Verlies van smaak en geur: hoest door kriebel in keel. Bijtende tranen. Wordt slechter in zon, behoefte aan zout bij hooikoorts, gaat beter aan de kust. Soms geneest het door in zee te gaan zwemmen.

Nux Vomica

Heftige niesaanvallen. Bovenmatige irritatie in neus en ogen. Heeft het gevoel alsof een hete ijzerplaat dichtbij het gezicht aanwezig is. Jeuk breidt zich tot strottenhoofd en slokdarm uit. De persoon is snel geïrriteerd en zeer gevoelig voor koude.

Psorinum

Een soort van onafgebroken hooikoorts. Is er het gehele jaar maar wordt erger tijdens periodes. Catarrale staat van ogen en neus. De neus droogt een deel van de tijd op en het andere deel van de tijd is het actief: moet zakdoek voortdurend gebruiken. Deze hooikoorts is moeilijk te behandelen. Wil graag het hoofd  bedekken in de heetste zomer. Vettige huid, olieachtig, lijkt ongewassen.

Sabadilla

Onregelmatig niezen: vloeiende neusverkoudheid. Jeuk in de neus; soms met bloedingen uit de neus. Heftige frontale hoofdpijnen en rode oogleden. Zeer gevoelig voor geur van knoflook.

Silica

Begint met jeuk en tintelingen in neus. Daarna hevig niezen en afscheiding. Jeuk  aan oren en bij de opening van de buizen van Eustachius.

Sticta Pulmonaria

Een constante behoefte om de neus te snuiten, maar er is niets omdat het te droog is. De neus is verstopt, omdat de afscheiding snel droogt. Bijna de hele tijd niezen; tintelend gevoel in het rechterneusgat.

Wyethia

Eigenaardig gevoel van jeuk aan het gehemelte. Verdwijnt door met de tong over het zachte gehemelte te strelen

Zincum

Frequent niezen begint met pijnlijk gevoel in neus, zonder neusverkoudheid of vloeiend slijm. Gevoelige neusgaten, alsof iets in de neus kruipt, vaak niezen. Veel brandende ogen. Fotofobie, overwerkt; over-prikkelbaar; uiterst overgevoelig. Ruggengraat heeft een brandend gevoel, koude voeten; verlichting tijdens menstruatie.

 

Ayurveda

Ayurveda beschouwt hooikoorts als een aandoening waarbij de normale ‘tolerantie’ van het lichaam verstoord of verward is. Aan een dergelijke verstoring of verwarring kunnen verschillende oorzaken – en vaak een combinatie daarvan – ten grondslag liggen. Aandoeningen die met tolerantie te maken hebben vallen in Ayurveda onder de noemer Asatmya: ‘dat wat niet past, wat niet aan- of opgenomen kan worden’. Ayurveda kent voor hooikoorts – net als bij de allopathische benadering – remedies die de symptomen helpen verminderen, maar Ayurveda kijkt eerst en vooral ook naar de grondoorzaak van deze allergie. De wortel van vele aandoeningen – ook van hooikoorts – is in de meeste gevallen terug te vinden in de spijsvertering. Daarna kennen allergieën als hooikoorts hun eigen ontwikkelingsproces in het lichaam. In dit artikel een kort overzicht van dit proces alsmede een paar gangbare, nuttige remedies.

Het spijsverteringskanaal: dé ‘ontvangsthal’ van het lichaam

De dosha’s vata, pitta en kapha hebben hun zetel in het maagdarmkanaal. Daar dienen zij als een buffer teneinde indringers op te vangen en eventueel af te weren. Samen met agni – het spijsverteringsvuur – zorgen zij ook voor een juiste ‘verwerking’ van alle ‘gasten’ van buitenaf. Het begrip Satmya speelt hierbij een belangrijke rol: als alles goed werkt in de spijsvertering wordt nu bepaald wat wel of niet ‘welkom’ geheten kan worden in het lichaam. Daarmee ligt volgens Ayurveda ook de wortel van ‘tolerantie’ in eerste instantie in het spijsverteringskanaal. De cruciale vraag is hier: hoeveel en wat kunnen we verteren/verwerken? Vanuit de darmen worden substanties (en ervaringen) opgenomen in de Rasa Dhatu (de lymfvloeistof). Als verstoringen en toxinen vanuit de darmen mee de rasa dhatu instromen, kan er allergie ontstaan, ook in de longen en slijmvliezen zoals bij hooikoorts. Via de darmen is er bovendien – vergelijkbaar met de zienswijze in de Chinese geneeskunde – een directe link met de longen. Toxinen in de darmen kunnen ook op die manier aan de basis van een hooikoorts liggen.

De slijmvliezen – plaats van uiting bij hooikoorts

Een verstoorde spijsvertering kan volgens Ayurveda leiden tot een toxische overbelasting van lymfe en van daaruit van de slijmvliezen. De toxische overbelasting van de slijmvliezen kan vervolgens leiden tot een blokkade in de vrije stroom van lucht en adem in de ademhalingswegen. De slijmvliezen in de ademhalingswegen hebben bovendien een vergelijkbare functie als de darmslijmvliezen: zij selecteren wat wel of niet welkom is in het lichaam. Toxische overbelasting van de slijmvliezen kan de natuurlijke intelligentie van dit selectieproces verstoren, hetgeen bij hooikoorts typisch het geval is. Het lichaam overreageert op een onwelkome substantie en als gevolg daarvan ontstaat er lokale chaos in de slijmvliezen, met als gevolg nog meer toxische belasting op die plaats van het lichaam. Het lichaam probeert die toxinen (ook wel ‘Ama’ genoemd) te verbranden, met als gevolg een ontstekingsreactie en zwelling. Vanuit het centrale metabolisme en het lokale metabolisme schiet echter de (cellulaire) intelligentie tekort en blijven er acute alsmede chronische klachten ontstaan. Plaatsen van aantasting zijn voornamelijk: ademhalingswegen, neusslijmvliezen, en ogen.

De seizoensinvloeden

Lymfe (rasa dhatu) en de slijmvliezen zijn van nature verbonden met kapha dosha (bestaande uit de elementen water en aarde). De kapha dosha staat het meest onder druk aan het einde van de winter en in de lente. Kapha overheerst in de winter en dat uit zich in opstapeling van deze dosha in het lichaam. Daarna dient het lichaam zich in de lente weer van een teveel aan kapha te ontdoen (zoals de sneeuw smelt door toenemende warmte). Wanneer dit proces niet goed verloopt en er teveel kapha blijft ‘hangen’, kan het metabolisme in de darmen en in de rasa dhatu te traag en te kapha-achtig worden. Vanuit darmen en rasa dhatu kunnen ademhalingswegen en slijmvliezen verzwakken en verstoord raken, zeker als mensen daar van nature een zwakke plek hebben zitten. Als dan ineens de prikkels van buitenaf – bijvoorbeeld de pollen van lente en vroege zomer – het lichaam overspoelen, treedt de bekende overreactie, hooikoorts genaamd, op.

Wat kan je met Ayurveda tegen hooikoorts doen?

Het is belangrijk om met name na de winter te zorgen voor een goede afvoer van kapha. Dat kan middels een eenvoudige pancha karma, met name gericht op verwijderen van overtollig kapha uit de maag. Maar het kan ook middels kruidenremedies die kapha en ama (toxinen) in maag en darmen verminderen. Daarmee worden indirect ook meteen rasa dhatu (lymf) en slijmvliezen ontlast. Voeding speelt natuurlijk ook een belangrijke rol: het dient anti-kapha en anti-ama te zijn: géén slijmvormende en verstoppende substanties zoals bijvoorbeeld melkproducten, witte suiker en in sommige gevallen tarwe. Verder is het belangrijk longen en slijmvliezen zelf schoon te maken en een extra ondersteuning te geven. Ook daarvoor kent Ayurveda specifieke remedies en kruiden.

Effectieve remedies

  • Trikatu – ‘3 specerijen’, waaronder Pippali: Pippali is zeer goed voor de spijsvertering en de longen; Shunthi verbrandt Ama (toxinen) en is goed voor de rasa dhatu (lymf); Marichi verbrandt Ama. Trikatu kan zowel voor korte termijn klachten als voor lange termijn (bij niet afdoend metabolisme) worden ingezet en is in beide gevallen een uitstekende remedie bij hooikoorts of allergische rhinitis.
  • Sitopaladi Churna – Trikatu maakt deel uit van een andere belangrijke remedie, nl. Sitopaladi Churna, dat ook bij hoest en verkoudheid een zeer goede werking heeft en tevens de darmen reinigt en de spijsvertering bevordert (zeer goede remedie voor kinderen!).
  • Siris – deze plant heeft sterke anti-allergische eigenschappen en helpt het lichaam bij de bescherming tegen hooikoorts alsmede bij het verminderen van ‘aanvallen’ van hooikoorts. Het is een belangrijk ingrediënt van het complexpreparaat Alticon, dat ook spijsvertering, bloed en lymfe reinigt. Siris kan goed gecombineerd worden met Vasaka, een spasmolytisch longentonicum (beide zijn ingrediënten van het ayurvedische complexpreparaat Bronchicyl – Nieuwe Formule).
  • Yasthimadhu – uit onderzoek is gebleken dat de werkzame stoffen in deze plant antiallergische eigenschappen bezitten. Yashtimadhu ondersteunt het immuunsysteem omdat de activiteit van de afweerverhogende interferonen bevorderd wordt. De plant bevat tevens natuurlijke steroïden. Ayurvedisch gezien maakt het gestagneerd kapha weer vloeibaar en helpt bij het aanmaken van nieuw, gezond kapha.
  • Nasya – er zijn verschillende neusdruppel-oliën die zeer nuttig kunnen zijn bij het verminderen van hooikoorts. De oliën versterken de slijmvliezen en kunnen helpen bij het verminderen van symptomen. Shadvindu Nasya is de beste optie.

Aloe vera sap – Aloe reinigt de lever en helpt bij het verminderen van allergische reacties bij een overbelast immuunsysteem.

Bij jeukende ogen: kompresje met (100% natuurlijk!) rozenwater of oogbadje met wat (verdunde) urine kan helpen de jeuk te verminderen.( tekst Drs. Coen van der Kroon. Academy of Ayurvedic Studies)

 

YAMOA poeder

De Oorsprong van Yamoa poeder. Het Yamoa poeder komt van de schors van een zeldzame vorm van de Funtumia Elastica, een gomboom die slechts in Ghana en sommige naburige West- Afrikaanse landen kan worden gevonden. De bomen groeien in het woud en de schors wordt alleen geoogst zodat er een natuurlijke hernieuwde groei kan blijven plaatsvinden. Het poeder zelf wordt op een natuurlijke manier behandeld. Na speciale behandeling is de kwaliteit verbeterd en wordt het definitieve product ingepakt en onder GMP (good manufacturing practice) verpakt als los poeder.

Het poeder maakt binnen de traditionele geneeskunde al gedurende honderden jaren onderdeel uit van de Afrikaanse cultuur. Het verhaal is dat een traditionele healster “Akua Asirifia” een grote reputatie had en dat de mensen grote afstanden zouden reizen om haar remedies te mogen ontvangen. Haar kleinzoon realiseerde zich, bij het zien van de lange rijen mensen, jong en oud, die naar haar huis kwamen, dat de omvang van de bekendheid van Akua was gebaseerd op het helpen van mensen die de pijnlijke en afmattende symptomen van astma en bronchiale irritaties hadden. Hiervoor gebruikte ze haar poeder. Het meeste wat hem verbaasde was dat de behandeling in de meeste gevallen eenmalig was. Vele mensen die jarenlang last hadden van astma, hooikoorts en andere ademhalingsproblemen waren vanaf dat moment hun leven lang na het nemen van de gepoederde schors vrij van deze klachten.

Het grote succes van Yamoa begon  toen het onder de aandacht kwam van Dr. Miser, een Zwitserse arts die bij het Presbyterian ziekenhuis in Agogo in het gebied Ashanti van Ghana werkte. Hij reageerde in eerste instantie sceptisch over wat hij hoorde. Maar toen zijn patiënten hem bleven vertellen dat na het nemen van het poeder hun symptomen waren verdwenen, besloot hij het te gaan onderzoeken.

Dr. Miser had zelf een milde vorm van astma en was zo enigszins geïntrigeerd geraakt. Hij probeerde het poeder, en het resultaat verbaasde hem. Hij ging naar  Akua en vroeg toestemming om het poeder te testen. In eerste instantie besliste Akua het geheim van het poeder te bewaken aangezien het generaties lang doorhealers voor haar was bewaakt. Dr. Miser heeft vaak zijn ongeneeslijke gevallen naar haar gestuurd en druk op haar uitgeoefend, maar zij weigerde altijd.

Ondertussen emigreerde de kleinzoon van Akua, Jerry, naar South londen in Engeland. Na enige jaren in Engeland geleefd te hebben viel het hem op dat mensen in Engeland niet zo snel genazen van astma als in Ghana. Hij herinnerde  weer zijn grootmoeder en reisde terug naar Ghana in 1994 en vroeg Akua om hem haar geheim te vertellen. Het werd aanvankelijk geweigerd, en er was veel overredingskracht van Jerry en andere familieleden voo rnodig alvorens Akua hem definitief het geheim verleende en hem de remedie naar de UK liet brengen. Vele jaren later stierf Akua, op de leeftijd van 107.

Terug in Engeland vroeg Jerry aan 20 collega’s op zijn werk die aan astma of hooikoorts leden om de tot poeder gemalen schors te proberen. Alle 20 rapporteerden dat zij veel beter waren. Ze waren overtuigd dat hun astma volledig was verdwenen en dat  die met hooikoorts geen symptomen meer hadden.

Voor het eerst konden veel van deze mensen het normaal leven door deze unieke bijkomende natuurlijke remedie weer oppakken. Jerry ging spoedig terug naar Ghana om voor een regelmatige verzending van het poeder te zorgen. Hij maakte gebruik van zijn eigen achternaam als handelsmerk en begon zo Jerry Yamoa. Het product is in Nederland niet te krijgen omdat het vrij nieuw is. Maar als het echt de potentie heeft zoals boven vermeld, dan beloofd het een nieuw natuurlijk middel te worden in de strijd tegen hooikoorts en astma.

 

 

DELEN