Homeopathie bij acute blessures

DELEN

De zomer en de vakantie staan weer voor de deur. Dat betekent dat veel mensen meer naar buiten gaan, en fysiek actiever zijn. Helaas betekent dit ook dat er meer blessures voorkomen, van blauwe plekken en schaafwonden tot verzwikkingen, verstuikingen en breuken. Homeopathie kan in veel gevallen uitkomst bieden. Het kan veel betekenen voor sporters en anderen met acute blessures. Sport- en andere blessures genezen namelijk relatief snel met homeopathie. Er moet wel onderscheid gemaakt worden tussen acute en chronische blessures.
Acute blessures manifesteren zich direct of enkele uren nadat men heeft gesport. Chronische blessures sluipen er als het ware in. Een chronische blessure heeft meer tijd nodig om te genezen. Als iemand zijn enkel verzwikt is dit een acuut probleem, zou het zo zijn dat deze persoon telkens maar weer zijn enkel verzwikt dan wordt dit een chronisch probleem. Iedere sport heeft zijn eigen karakteristieke, veel voorkomende blessures: bij atletiek zal men bijvoorbeeld vaak schouder -en elleboogblessures zien of problemen met de knieën of het been, bij basketballen zien we veelvuldig problemen met kneuzingen en verstuikingen van hand en vingergewrichten, knie- en enkelproblemen en scheuring van de achillespees, bij roeien rugklachten en bij boksen breuken en hersenschuddingen. De aard van een blessure kan gelegen zijn in een verstuiking, kneuzing, ontwrichting, zich verstappen, een val of een botsing of iets dergelijks. In dit artikel willen we het hebben over de acute blessure. Het behandelen van chronische blessures door middel van homeopathie hoort thuis bij de klassiek homeopaat.

Middelen

Er zijn een aantal homeopatische middelen die je kunt gebruiken bij het behandelen van acute (sport)blessures. Dit zijn o.a. Arnica, Bellis-perennis, Bryonia, Calendula, Hypericum, Ledum, Ruta, Rhus-toxicodendron en Symphytum. Hieronder volgt een overzicht van deze middelen.

Arnica

Arnica of valkruid is één van de beste middelen voor de behandeling van kneuzingen en verstuikingen; als arnicamaceraat, -olie, -zalf of -gelei stimuleert het de doorbloeding. Bovendien kan arnica veel verlichting geven bij reumatische pijn en pijnlijke of met ontsteking gepaard gaande huidaandoeningen. Arnicaolie of -zalf mag echter niet op een beschadigde huid worden aangebracht. Het maceraat kan puur of verdund (1 op 4) gebruikt worden. Arnica is in verschillende vormen verkrijgbaar, maar stimuleert in al zijn vormen de doorbloeding. Het kan dus ook uitstekend gebruikt worden als massageolie voor een koude, bleke, slecht doorbloede huid en voor de behandeling van spierproblemen. Het is een uitstekend middel bij blauwe plekken, kneuzingen, een blauw oog, overbelasting en spierpijn. Arnica zorgt er voor dat de zwelling van een kneuzing minimaal zal zijn. Ook van verkleuring zal weinig of geen sprake zijn. Wordt het middel langere tijd na de kneuzing gebruikt dan zal de zwelling af gaan nemen en de bloeduitstorting zal snel verdwijnen. Arnica kan ook gebruikt worden na een ongeval, bv. een auto-ongeluk. Breng de zalf of gelei aan of slik arnica D30 korrels(ieder uur). De karakteristieken van arnica zijn: erger door beweging en aanraking. Arnica werkt niet alleen bij verse verwondingen, maar wordt door de klassiek homeopaat ook ingezet als klachten begonnen zijn na een arnica-voorval: bij oude verwondingen en de gevolgen daarvan, zelfs als die jaren geleden hebben plaatsgevonden.

Bellis-perennis

Bellis perennis werd als eerste genoemd door dr. Henry Thomas in de British Journal of Homeopathy vol. 16. in 1858. Het is ‘de arnica van de lage landen’. Vooral geïndiceerd in gevallen waarbij men aan arnica denkt, maar waarbij arnica onvoldoende resultaat geeft en/of bij verwondingen aan de rug (stuitje). Karakteristieken: erger door aanraking en beter door koude. Bij gevolgen van kneuzingen en klappen (net als arnica), maar ook bij aandoeningen door te snelle afkoeling: als men oververhit is de kou ingaan of koude/ijsdranken drinken, of op een hete dag oververhit het koude water inspringen. Bij zwelling door een slag/klap of verwonding/ongeval. Geef Bellis perennis nooit voor het naar bed gaan want het kan dan slapeloosheid veroorzaken.

Bryonia
Verwondingen waarbij de patiënt absoluut niet tegen welke vorm van
beweging kan. Als hij zijn pink beweegt wordt de pijn in de enkel of rug
al erger. Beter door absolute rust. Slechter door de geringste beweging.

Calendula

Het homeopathische jodium. Ontsmet en brengt tegelijkertijd onmiddellijk
herstel van weefsel teweeg. Wel eerst de wond goed schoonmaken i.v.m. het zeer snelle herstel van het weefsel, zodat er geen vuil onder de huid blijft. De zalf of gelei kan gebruikt worden bij allerlei beschadigingen van de huid: wonden, sneden, zweren, zonnebrand. Ontstekingsremmend, pijnverlichtend, huidherstellend.

Hypericum

Letsel aan zenuwrijk weefsel (vingers tussen de deur, afklemming, honkbalknuppel op duim gehad, val op de rug en dergelijke). Kneuzing (hersenen, ruggemerg, stuitje), door een val enz. Verstuiking van de wervelkolom, val op het stuitje. Vanuit de wond uitstralende, schietende, stekende, bliksemende pijnen; als de huid stuk is, de wond pijnlijk is en zenuwen gekneusd dan hypericum i.p.v. arnica (uitwendig maar ook inwendig). Beten of steken van dieren, puntvormige wonden (splinters, spijkers). Wonden die ontstoken en geïnfecteerd zijn. Abcessen, speciaal van vingers en handpalm. Meer pijn dan je zou verwachten na een verwonding. Karakteristieken: beter door stil liggen en wrijven en slechter door kou, aanraking en beweging.

Ledum

Te gebruiken bij allerlei prikverwondingen, verstuikingen, wonden en
dergelijke. Steekwonden, puntvormige wonden, insectenbeten. Trekkende, stekende pijnen, met gevoel van stijfheid, wonden erg gevoelig voor aanraking en beter door kou. Steekwonden met koud gevoel in de wond, bleke zwelling.
Wonden veroorzaakt door roestige spijkers, geïnfecteerde krassen, geplette vingers met bonzende pijn, die omhoog de arm op schiet, beter door kou en super gevoelig voor aanraking. Net zoals bij arnica verlichten koude applicaties de verwonding. Indien niet gereageerd wordt op arnica en de verkleuring blijft aanhouden. Slechter door warmte en beter door koude.

Ruta

Of ook wel de wijnruit, is een homeopathisch middel dat goed werkt bij blessures van de pezen. Vooral als er sprake is van scheuring of overrekken van de pezen. We schrijven Ruta voor wanneer er geen verslechtering is bij beweging maar evenmin een verbetering bij beweging. Het zogenaamde sukkelen van pijnklachten.
Dosering: Ruta graveolens D30 elk uur een dosis totdat verbetering optreedt, daarna drie maal daags een dosis. Wanneer de pijn en zwelling aanzienlijk verminderen, stoppen met het middel! Het heeft een affiniteit met banden, pezen en het beenvlies. (bijvoorbeeld tenniselleboog). Slechter door rust en beter door lichte beweging.

Rhus-toxicodendron

Overrekking, vertilling, verstuikingen e.d. De karakteristieke verergeringen en
verbeteringen die bij het middel horen zijn belangrijk, zoals bijvoorbeeld: erger bij beginnende beweging, beter bij voortgezette beweging en een verergering bij lang voortgezette beweging. rusteloosheid..

Symphytum

Symphytum of smeerwortel wordt gebruikt bij letsel aan de ogen (bijvoorbeeld een squashbal tegen het oog), het stimuleert de heling van botbreuken, en is huid- en slijmvliesherstellend. Verbetering door warmte en verergering door druk en beweging.

Middelkeuze
De meeste middelen hebben wel de modaliteiten (=verbetering en verslechtering van de klacht) erger door beweging en beter door rust en koude applicaties. Daarop is het dus moeilijk een middel te kiezen. Hieronder een aantal verwondingen met daarbij de meest gebruikte middelen.

Hersenschudding
Is in feite een soort kneuzing van het hersenweefsel t.g.v. een val op het
hoofd, een slag of stoot op het hoofd of een botsing met een tegenstander.
Natuurlijk is het altijd belangrijk dat iemand met een hoofdletsel dit laat controleren door de huisarts of er naar laat kijken op de EHBO-afdeling van het ziekenhuis.
Homeopatische behandeling:
Arnica toedienen direct na het ongeval in een D6- of D12-potentie of eventueel in een lage C-potentie. Daarna moet bekeken worden wat de individuele symptomen zijn, waarna gericht wordt voorgeschreven door een homeopaat. Te denken valt dan aan middelen als Nat-s, Opium, Hamamelis en dergelijke.

Blauw oog door stoot of bal op het oog
Arnica in een D6 of D12 direct innemen.
Daarna zou men kunnen denken aan:
– Hypericum: bevordert het herstel van zenuwweefsel om het oog;
– Ledum: vermindert net zoals arnica de zwelling maar typerend voor ledum is dat een koud compres de pijn aanzienlijk vermindert;
– Symphytum: indien de oogbal ook pijnlijk is, als de verkleuring rondom het oog achterwege blijft maar het wel sterk gekneusd aanvoelt.

Tenniselleboog
Behalve aan arnica kunt u dan ook denken aan Ruta of Rhus Toxicodendron
D6/D12).
– Rhus Tox: stijfheid en startpijn na rust, die verbetert bij voortgezette beweging en weer verslechtert bij lang voortgezette beweging;
– Ruta: heeft een lam en stijf gevoel dat ook verbetert bij beweging en
massage, vaak een verslechtering door kou, bijvoorbeeld applicaties.

Verrekkingen aan pezen
Net zoals bij de tenniselleboog zal men vaak gebruik maken van Rhus-tox of Ruta.

Spierpijnen
Vaak zijn arnica of bryonia geïndiceerd. Arnica geeft het gevoel gebroken te zijn van de spierpijn (“ik voel me gebroken”).
– Bryonia: indien Bryonia is geïndiceerd zal men vaak zien dat rust sterk verbetert en dat er stekende pijnen zijn bij de geringste beweging of aanraking. – Rhus-tox: als er startpijn is met een verbetering door voortgezette beweging en weer een verslechtering door lang voortgezette beweging.

Botbreuken
Behalve dat u daarvoor naar het ziekenhuis moet om de breuk te laten
zetten kunt u direct beginnen met afwisselend arnica en hypericum te
geven. Nadat de breuk is gezet bevordert symphytum het herstel van beenweefsel.

Kneuzingen van borstweefsel
Vaak wordt hierbij gedacht aan conium of bellis-perennis, doch ook arnica komt
weer in beeld.

Krampen in de spieren
Bijvoorbeeld ten gevolge van het verlies van lichaamszouten tijdens
inspanning met veel transpireren. Denk dan aan Cuprum of Magnesium-phosphoricum. En natuurlijk extra drinken.

Verzwikken/kneuzen van de enkel
De middelen zoals arnica, rhus-tox en ledum kunnen allemaal gebruikt worden. Meestal wordt begonnen met Arnica.

Wonden
Direct goed schoonmaken met bijvoorbeeld calendulatinctuur. Compres
aanbrengen met dezelfde tinctuur of gelei of zalf aanbrengen. Calendula kan men beschouwen als het homeopathische jodium en geeft snel herstel, waarbij het de vorming van littekenweefsel tegengaat.

DELEN