Holistic pulsing / Dynamische massage

DELEN

Wat is holistic pulsing?

Holistic pulsing is een respectvolle behandelwijze waarbij het lichaam op een natuurlijke manier in beweging wordt gebracht. Holistic betekent: met lichaam, ziel en geest. Pulsing betekent: in beweging. Holisting pulsing is een behandelmethode met grote dieptewerking. Het nodigt uit tot diepe ontspanning en loslaten. Deze helende behandelmethode is gebaseerd op een techniek die al eeuwen gebruikt word door de Kahuna’s in Hawaï. De methode is in principe eenvoudig en heeft vaak verrassende effecten. Door het pulsen van het lichaam in een speciaal op de persoon afgestemd ritme, wordt vanaf het eerste moment het hele lichaam in een stromende, golvende beweging gebracht. Dat is belangrijk omdat ieder mens zijn eigen unieke ritme heeft. De kracht van de pulser is om zich af te stemmen op dit ritme en deze met zachtheid en vriendelijkheid te benaderen. De ritmische pulsen variëren op speelse wijze van heel klein naar groter en kunnen gecombineerd worden met rollende en strekkende bewegingen. Door de ritmische bewegingen komt het lichaam al snel tot rust en gaat zich ontspannen. De continuïteit van de pulsen geeft de pulsee (degene die gepulst wordt) de mogelijkheid zich aan deze stromende golfbewegingen over te geven, zich er als het ware ‘in te laten zakken’. Vanuit deze ontspanning kan de pulsee zich steeds meer bewust worden van zijn eigen lichaam.

Het luisteren naar je lichaam en het daarbij ontdekken van je grenzen en je mogelijkheden zijn waar het bij holistic pulsing om gaat. Door de groeiende ontspanning en de bewustwording kun je steeds beter gaan luisteren naar de stem van je eigen lichaam. Daar waar de bewegingen niet meer als prettig ervaren worden, ligt de grens! Holistic pulsing creëert mede door de zorgvuldigheid van het uitvoeren een veilige omgeving waarin je steeds dichter bij jezelf kunt komen en je eigen grenzen gaat ervaren. Je wordt uitgenodigd om naar ze te luisteren én ze aan te geven. Door het spelen met je grenzen, leer je ze steeds beter kennen en je erop af te stemmen, waardoor je ruimte creëert voor nieuwe ervaringen.

Holistic pulsing werkt niet probleemgericht. De ingang is ontspanning en bewustwording, zodat de pulsee zelf kan gaan ervaren wat er gebeurt in zijn lichaam. Een cursist zei het ooit heel treffend: “Holistic pulsing is een ogenschijnlijk eenvoudige techniek die op een verrassende wijze ‘alle stukjes weer op z’n plaats laat vallen’.” Een pulsee beschreef haar ervaringen als volgt: “Het gepulst worden vind ik lichamelijk heerlijk ontspannend. Ik denk dat het veel verder gaat. Soms moet ik even huilen en Joost mag weten waarom, dat vraag ik me ook niet af. Tijdens de eerste sessie kreeg ik het gevoel dat ik mijn lijf meer ging bewonen, meer aanwezig was daarin. Na afloop voelde ik me verstild. De volgende sessie voelde ik op een heel diep niveau dat ik er mag zijn. De derde sessie was lichter, vrolijker. Ik kreeg oude herinneringen aan hoe ik als kind plezier had in wat mijn lijf kon: rolschaatsen, koppeltje duiken. Het voelde alsof het plezier weer terug mocht of kon komen. De vierde sessie was puur genieten, me nog dieper overgeven. Het was weldadig. En na iedere sessie hetzelfde intense gevoel van verstilling.”
Ook iemand anders had een mooie verwoording voor de holistic pulsing behandeling: “Het was een moment van rust ervaren, een moment van verstilling, een moment om bij mezelf te komen, bij de bron, voorbij de stilte.”

De Geschiedenis van holistic pulsing

De oorsprong van holistic pulsing ligt in de Kahuna massagetraditie van Hawaï, waar het omstreeks 1950 werd opgepikt door dr. Milton Trager uit de Verenigde Staten. Behalve arts en naturopaat was hij ook bokser, danser en acrobaat en daardoor sterk doordrongen van het vitale belang van het goed functioneren van gewrichten en spieren. Hij ontdekte dat door een bepaalde ritmische manier van schudden en zachtjes strekken van het lichaam de gewrichten disfunctionele spanningen loslieten. Hij merkte op dat, als dit golvende ritme ergens onderbroken werd of veranderde, een vorm van spanning het natuurlijke bewegingsritme blokkeerde. En dat dit hersteld kon worden door het gebruik van bovengenoemde ontdekking, die hij tot een behandelwijze ontwikkelde met de naam ‘Psychophysical Therapy’. Deze therapie waaide over naar Engeland, waar bodyworker Curtis Turchin ermee begon te werken onder de naam ‘pulsing’. Hij voegde er elementen aan toe van Reichiaans lichaamswerk – uitgaande van de theorie van Reich dat weggedrukte pijnlijke emoties in spier- en orgaanweefsel opgeslagen worden als onbewuste en vaak permanente spanning. Ideeën van Mathias Alexander kwamen er ook bij – zoals een nadruk op langer maken en het zich groter, wijder, meeromvattend laten voelen – alsook het op een bepaalde manier werken met het hoofd en de nek als de ‘controletoren’ van ons systeem.

Turchins ‘pulsing’ omvatte een vast patroon, waarbij hij, beginnend bij het hoofd en de nek, naar de voeten en tenen toe werkte en vandaar, via de voorkant van de benen naar de buik en de borst; vervolgens via de achterkant van de benen en armen, onder- en bovenrug terug naar het hoofd en de nek als afsluiting. Werken aan het lichaam van beneden naar boven werd gezien als gezondheidsbevorderend, omdat zo zintuiglijke prikkels en lichaamsvocht vanuit de extremiteiten in de richting van het hoofd en het hart bewogen werden.

Deze ‘Pulsing Therapy’ van Curtis Turchin was wat Tovi Browning – aan het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw, afstuderend aan het ‘Royal College for Naturopathy and Ostheopathy’ in Londen – vond op haar zoektocht naar een werkelijk holistische behandelwijze. In tegenstelling tot alle in die jaren bestaande therapieën die zij bestudeerd had en had leren kennen als min of meer veredelde vormen van symptoombestrijding.
Tovi was zo onder de indruk van de effecten van ‘pulsing’ dat zij zich er volledig op ging concentreren. Zij bracht vrijheid in de methode en verrijkte deze met waardevolle inzichten uit de vele door haar bestudeerde geneeswijzen en met de toevoeging ‘ holistic’.

HOLISTIC PULSING was geboren!

Tovi’s echtgenoot kreeg werk in Nieuw Zeeland en de familie verhuisde naar Auckland, waar Tovi een kliniek opzette en holistic pulsing bekendheid begon te geven d.m.v. lezingen, demonstraties en workshops.
Tovi – een Israëlische – is een ‘woestijnvrouw’ en de overvloedige vegetatie en het waterige milieu van Nieuw Zeeland maakten een diepe indruk op haar. Zij realiseerde zich dat holistic pulsing, behalve op het beender- en spierstelsel en de andere weefsels van het lichaam, ook sterk werkt op het water waaruit we voor meer dan 80% bestaan. Bovendien realiseerde ze zich, als craniaal osteopaat, hoe holistic pulsing ook de lichaamsritmes beïnvloedt. Tovi Browning: “De grootste betekenis van holistic pulsing ligt in de herontdekking van de eigen helende vermogens.”

In 1985 is holistic pulsing geïntroduceerd in Nederland en langzaam maar zeker krijgt het steeds meer bekendheid. Zowel in de natuurgerichte als in de reguliere gezondheidszorg groeit de belangstelling en wordt holistic pulsing steeds meer ontdekt en toegepast.

Water

Naast het heel specifieke ritme van holistic pulsing en het gevoel van veiligheid, dat ontstaat door de zachtheid en het luisteren naar de grenzen, speelt water een grote rol. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 80% uit water. De grote kracht van water is het vermogen om overal in het lichaam zijn weg te vinden. Tijdens een sessie worden door de stromende en golvende bewegingen de vloeistoffen in het lichaam in beweging gebracht. Hierdoor worden alle lagen in ons geraakt en tot een harmonisch geheel geïntegreerd. Tevens stimuleert het de doorstroming van de lichaamsvochten en bevordert het de afvoer van afvalstoffen. Waar spanningen zijn, worden afvalstoffen vastgehouden en is er geen doorstroming. Als spanningen losgelaten worden, komen ook vastgehouden afvalstoffen vrij. Drinken is belangrijk na een sessie, zodat de afvoer optimaal geactiveerd wordt.

De behandeling

Tijdens een pulsingsessie lig je gekleed op een behandeltafel. Holistic pulsing kan bij vrijwel iedereen toegepast worden; een behandeling zal nergens pijnlijk zijn. Een sessie duurt ongeveer een uur. Mede door de afwisseling van kleine en grote pulsen, mobilisaties, het ‘wiegen’ en het spelen met armen en benen kan een sessie afwisselend een speelse en toch zeer intense ervaring zijn: een ontdekkingsreis door het lichaam.

De spanningen kunnen op steeds dieper niveau losgelaten worden. Het lichaam opent zich en kan steeds meer de stroming, de tintelingen, de golfbewegingen en het genieten toelaten. De helende werking van holistic pulsing houdt niet op als er gestopt wordt met pulsen; de stroming wordt dan vaak zelfs intenser gevoeld. Het is dan ook belangrijk om na een sessie de tijd te nemen om te blijven liggen om na te voelen. Sommige mensen voelen de nawerking nog enkele dagen.

Toepassingen

Holistic pulsing kan voor allerlei doeleinden worden toegepast. In de eerste plaats als diepe ontspanning voor lichaam en geest, wat op zich al helend werkt. Daarnaast heeft holistic pulsing zijn nut al vele malen bewezen en wordt het steeds vaker toegepast in de reguliere zorg door bijvoorbeeld fysiotherapeuten, hypno-/regressietherapeuten en therapeuten algemeen. Holistic pulsing is een opzichzelfstaande behandelmethode, maar kan ook gecombineerd worden met, en als waardevolle ondersteuning dienen voor, andere methoden. Hierbij kan gedacht worden aan fysiotherapie, reinigingskuren, acupunctuur, focussen, psychotherapie, reiki, shiatsu, massages e.a. Ook als nazorg bij ingrijpende ziekteprocessen kan holistic pulsing helend werken.

Bij de behandeling van ADHD begint holistic pulsing een steeds grotere plaats in te nemen en zijn de resultaten vaak verbluffend te noemen.
Ook tijdens de zwangerschap is holistic pulsing van grote praktische waarde en bevordert bijvoorbeeld sterk het verhelpen van obstipatie en vochtretentie.
Ook voor de bewustwording van ademen en geluid, twee essentiële zaken die in het leven van alledag nogal eens vergeten worden, levert holistic pulsing een grote bijdrage. De mogelijkheden om holistic pulsing toe te passen en zo een bijdrage te leveren aan het welzijn van heel de mens, zijn haast oneindig. We hopen dan ook dat deze eenvoudige, zachte, maar effectieve methode zijn weg mag vinden naar steeds meer mensen. Het is een methode die zeker een plaats verdient binnen de complementaire geneeswijzen.

©Ed van der Post

DELEN