GUA SHA

DELEN

Een nieuwe therapie uit China, die naar Nederland is gebracht door drs. MeiMei Yu, namelijk de GUA SHA. Deze behandelingstechniek lijkt zo veelzijdig, eenvoudig en effectief, dat wij het interessant vonden om eens te gaan kijken hoe er hier in Nederland mee gewerkt wordt.

Kort samengevat stimuleert guasha het immuunsysteem, ontgift en ontzuurt, bevordert de bloedsomloop, reguleert functies en organen, neemt blokkaden en pijn weg, revitaliseert en regenereert (“life-extension”), vermindert stress, moeheid en burnout, verbetert c.q. geneest indirect talloze (chronische) stoornissen en klachten, brengt emoties in balans, ontspant en bevordert helderheid van geest… en dat alles door middel van simpele behandelingen!

Hoe werkt het?

Met behulp van een jadesteen en een kruidenolie wordt op verschillende plekken de huid “geschraapt”. Tijdens mijn bezoek werd de rug geschraapt (zie foto). De behandeling is direct, effectief en krachtig. Het sluit massage, reflexzonetherapie, acupunctuur, moxa, ontgifting, lymfedrainage en ontspanningstherapie in. Hoe er behandeld wordt is deels afhankelijk van de anamnese en deels van de diagnostiek die tijdens de behandeling duidelijk wordt. Wanneer tijdens de behandeling een bepaald gebied op de rug meer kleurverandering geeft of sneller reageert dan zegt dat iets over een bepaald orgaan of gebied in het lichaam. Hierdoor kan het voorkomen dat het lichaam iets anders aangeeft dan de anamnese. Door deze simpele vorm van diagnostiek kun je direct je behandelingsplan aanpassen. ‘Guasha’ betekent ook letterlijk: de ziekte uit het lichaam schrapen. ‘Gua’ betekent schrapen en ‘sha’ betekent zoiets als stagnerende energie die zich in het lichaam vertaalt naar klachten of ziekten. Het schrapen gebeurt met een daarvoor speciaal ontworpen schraper. Mevr. drs. MeiMei Yu gebruikt als schraper een lichtgroene, platte jadesteen. Ook metalen of hoornen schrapers zijn geschikt.

Een consult bij de guashatherapeut duurt de eerste keer ongeveer een uur inclusief de anamnese. De behandeling zelf duurt maximaal een half uur, en afhankelijk van de klacht zijn meerdere behandelingen aan te raden.Meestal wordt bij guasha de rug behandeld omdat bepaalde plekken op de rug corresponderen met onze organen.

Tijdens een guashabehandeling wordt een speciale kruidenolie op het lichaam aangebracht en vervolgens wordt hier met de jadesteen overheen geschraapt. Op plaatsen waar blokkades in het lichaam zijn, verschijnen vervolgens plekken die eruit zien als bloeduitstortingen tot schrammen. Deze bloeduitstortingen vertonen zich niet op de huid maar onder de huid en kunnen variëren van diep rood tot zelfs zwart. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en vaak hoe chronischer de stoornis. Dankzij de kruidenolie voelt degene die behandeld wordt nauwelijks pijn. Hoewel de rug na een guashabehandeling bont en blauw is, verdwijnen deze plekken binnen een week.

In China is guasha een volkstherapie. De meeste dorpen op het platteland hebben hun eigen guashatherapeut. Daarnaast beoefenen veel Chinezen guasha bij zichzelf, ook preventief. De therapie is zeer oud. Guasha is afkomstig uit de oudheid en bestond al voor de acupunctuur. GuaSha betekent in principe het herhaald indrukken van een ingesmeerde huid met een glad voorwerp. Vroeger werd over het algemeen een keramische Chinese soeplepel gebruikt, of een flink versleten muntstuk, zelfs geslepen dierlijke beenderen, of de hoorn van waterbuffels, maar ook een jadesteen. Nu wordt er algemeen gebruik gemaakt van een eenvoudige metalen kop met een ronde rand. In geval van uitputting, bijvoorbeeld door zwaar werk, wordt soms een stuk van een gemberwortel geweekt in rijstewijn gebruikt om de ruggenwervel van top tot teen in te wrijven. Een iets andere vorm van guasha, maakt gebruik van een munt; het is een vorm van volksgeneeskunde die in huiselijke kring in China wordt gebruikt, maar ook in Vietnam, waar deze vorm van muntschrapen bekend staat als ‘cạo gió’, en in Cambodia.

Een andere term die veel gebruikt is, is Holographic Meridian Scraping. De link naar TCM is hier wat duidelijker, en het kenmerkt een typisch beeld van guasha wanneer deze gebruikt wordt, namelijk de tongdiagnostiek. De reden hiervoor is dat één van de unieke kenmerken van de Chinese klinische geneeskunde is dat ze vier vormen van diagnostiek hanteren: kijken, luisteren, vragen en palpatie, (palperen is het uitwendig of inwendig met de hand of handen voelen aan een patiënt als onderdeel van geneeskundig onderzoek) die voortdurend, zelfs binnen dezelfde behandeling, worden gecontroleerd. Na bijvoorbeeld het gebruik van naalden of technieken zoals Gua Sha, Tui Na, Plum Blossom, of moxa, wordt een bepaald gebied van het lichaam opnieuw gepalpeerd, bevraagd en gevoeld of de temperatuur, textuur, strakheid etc. is veranderd.

Het bekijken van de tong echter wordt slechts een of tweemaal aan het begin van de sessie gedaan, omdat de verandering van de diagnostische kenmerkende eigenschappen van de tong niet snel zullen veranderen tijdens de sessie, althans dat wordt verwacht. Om een bekend citaat te gebruiken die in de tekst over tongdiagnostiek staat:  “de tong en het beslag (deklaag) en de kleuren van de tong blijven vrij onaangetast op korte termijn door ingrepen of andere recente veranderingen” (Maciocia 1995). Het klopt dat veranderingen van de tong gedurende dagen, weken tot zelfs pas maanden na behandelingen of andere veranderingen kunnen plaatsvinden, omdat zij de gezondheidstoestand van het lichaam reflecteren.

De vochtigheid en het beslag kunnen echter gemakkelijker veranderen, omdat zij bijvoorbeeld aanwijzingen geven over de situatie van een ziekte. Maar therapeuten die zich bekwaamd hebben in de observatie van de tong zijn het er over eens dat de vleeskleur, de vorm van de tong, evenals de aanwezigheid van de doorbloeding, wezenlijke indicatoren zijn die niet gemakkelijk veranderen.

Tenzij… je guasha gebruikt. Als therapeut zul je versteld staan van het effect van guasha op veranderingen in de tong die eigenlijk verondersteld worden om niet op korte termijn te gebeuren; veranderingen die duidelijk te registreren zijn, en die verdere interventiebenadering duidelijk veranderen. Realiseer je dat guasha stagnerende doorbloeding aan de oppervlakte verhelpt, en de lichaamsvloeistoffen in de diverse trajecten ontdoet van obstakels die verbonden zijn met invloeden zoals koude, hitte, en met de conditie van de patiënt. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen diep in het lichaam. De vraag is: hoe diep reikt het effect van zo`n behandeling?

Deze veranderingen van de tong laten een opheldering en harmonisatie zien van qi en het bloed in het gebeid van de hogere Jiao. De patiënt ervoer directe vermindering van pijn bij haar hoofd, hals en rug. Een bleke tong kan wijzen op bloed- of qi-deficiëntie, maar kan gemaskeerd worden door de roodheid van pathogene hitte in de oppervlakteweefsels.

Als er sprake is van een acute of een recente klacht, kan quasha direct helpen door de symptomen te verminderen. Maar als de klacht minder recent is, kan quasha tot een crisis leiden; dan vindt er een tijdelijke verergering van de symptomen plaats, aangezien het lichaam gestimuleerd wordt door de quasha. Wanneer je bijvoorbeeld helemaal aan het begin van een kou of griep guasha toepast, kan het verdere verkoudheidssymptomen verhinderen. Als de interventie ergens in het midden van de ziekte plaatsvindt, kan de koorts of de pijn intensifiëren, en dan binnen 24 uur dalen. Als de interventie nog later plaatsvindt, wanneer er al geen koorts meer is, maar wanneer palpatie en tongonderzoek (rood met rode punten) overblijvende pathogene hitte en Sha laten zien, dan ontruimt guasha de restanten, en verhindert een terugval en uitputting. Wanneer je guasha wilt gebruiken is het altijd aan te bevelen om van de tong een tekening of foto te maken. Na het toepassen van guasha, bekijk je de tong opnieuw, en weer opnieuw aan het einde van de sessie. Registreer de veranderingen.

MeiMei: “Verschillende soorten ziekten en klachten kun je met guasha behandelen. Het helpt goed bij klachten als rugpijn, RSI, allergieën, spijsverteringsstoornissen, chronisch vermoeidheidssyndroom, hoge bloeddruk en hartklachten. Er worden vooral goede resultaten geboekt bij chronische klachten.” Ze behandelt zichzelf en haar man regelmatig. “Het voordeel hiervan is natuurlijk dat het reinigen van het lichaam een eenvoudige methode is geworden. Af en toe behandel je je partner even met een jadesteen, en je bespaart enorm veel aan middeltjes die hetzelfde doen. Wel is het zo dat je na een behandeling veel moet drinken. Het liefst goede kruidenthee.”

De spectaculaire resultaten van guasha worden bereikt door de gelijktijdige inwerking op de huid, de subcutis, het bindweefsel, het lymfesysteem, de meridianen, het periost (beenvlies), de spieren, de bloedvaten, de zenuwen, de hersenen en het immuunsysteem, en daardoor overeenkomstige functies, systemen en organen van het gehele lichaam. Dit is de reden waarom gezegd kan worden dat guasha een aantal andere behandelingen insluit of vervangt, zoals massage, bindweefsel-, reflex- en periostbehandelingen, acupunctuur, moxa, lymfedrainage, zuurstoftherapie etc. Quasha omvat alles in ÉÉN therapievorm. In de volgende uitgave zullen we bekijken waarom – wetenschappelijk gezien – guasha zo effectief is. Tevens kunt u op onze website een indruk krijgen van hoe het er in de praktijk uit ziet.

 

DELEN