Groene Thee

DELEN

Dat groene thee tal van bio-actieve stoffen bevat die de gezondheid positief beïnvloeden, weten we al langer. Veel mensen die bewust bezig zijn met hun voeding, zijn daarom de voorbije jaren overgestapt van koffie of gewone zwarte thee naar het drinken van groene thee. De supermarktrekken bieden momenteel een brede waaier van allerlei ‘groene thees’, vaak gearomatiseerd met allerlei smaakjes. Lekker, dat wel, maar groene thee moet wél aan veel strengere normen voldoen om de beoogde gezondheidseffecten te kunnen waarmaken

Groene thee, al eeuwenlang een traditionele en populaire drank in China en Japan, bevat een complexe mengeling van bio-actieve stoffen met een heilzame werking, vooral in de strijd tegen kanker. De belangrijkste zijn de groene theepolyfenolen. Van die polyfenolen zijn het meer bepaald de catechines, en in mindere mate quercetine en myricitine, die een belangrijke rol spelen voor de gezondheid.

De belangrijkste onder de catechines is EGCG (voluit epigallocatechine galaat). EGCG heeft een antioxidantenwaarde die 25 tot zelfs 100 maal hoger is dan die van vitamine C en E, op zich al zeer sterke antioxidanten. Uit onderzoek blijkt dat 710 microgram EGCG overeenkomt met anderhalf keer de laagste doeltreffende antikankerdosering voor een gemiddelde volwassene. Volgens het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI) haal je deze hoeveelheid EGCG als je elke dag 1200 ml groene thee van goede kwaliteit drinkt.

Het goede nieuws is dat dit een zeer prettige manier is om jezelf te beschermen tegen verschillende vormen van kanker. Het slechte nieuws is dat er bijna geen groene thees op de markt zijn die zoveel EGCG bevatten. Voor 100 ml water heb je één gram theebladeren nodig. Om aan de NCI-normen te voldoen moet één gram groene theebladeren minstens 710 microgram EGCG bevatten. En dat is een zeer hoge dosis. Deze catechine is immers zeer sterk onderhevig aan oxidatie. Van zodra de theeblaadjes zijn geplukt en beginnen te verwelken, begint dit oxidatieproces. Om dit oxidatieproces te stoppen, moeten de blaadjes zo snel mogelijk na het plukken verhit worden tot boven 70 °C. Zo blijft een maximale dosis EGCG behouden. Daarna is het belangrijk om de gedroogde theeblaadjes zuurstofvrij te verpakken, zodat de bio-actieve stoffen tijdens het transport en de stockeringstijd optimaal bewaard blijven.

Anti-kanker werking

De polyfenolen in groene thee zijn door de wetenschap bijzonder bestudeerd, vooral omwille van de vele manieren waarop ze kanker bestrijden. Hun anti-kanker werking is actief in alle fasen van het kankerproces: ze beschermen het erfelijk materiaal (het DNA), ze verminderen de aanmaak van kankerverwerkende stoffen in het lichaam en stimuleren de uitscheiding ervan uit het lichaam. Ze zorgen ervoor dat de aangetaste cellen trager groeien (doordat ze de aangroei van de belangrijkste enzymen afremmen die maken dat kankercellen langer overleven), ze verminderen het gezwel en ze onderdrukken de mechanismen die tot uitzaaiingen leiden. Dit geldt voor bijna alle soorten kanker, van borstkanker tot kanker aan de slokdarm, maag, dikke darm, rectum, alvleesklier, urinewegen, blaas, prostaat, longen en lever.

Goed voor gewichtscontrole en gezonde cholesterol

Naast zijn bijzonder sterke antioxidant werking, niet alleen in verband met kanker, maar ook in verband met het verouderingsproces van alle lichaamsweefsels, wordt groene thee geassocieerd met een reductie van lichaamsvet (het drinken van groene thee stimuleert het metabolisme en helpt je gemakkelijker je gewenste gewicht te bereiken), met een daling van de ‘slechte’ LDL-cholesterol, een verlaging van de bloeddruk, het bestrijden van virale infecties, een betere bescherming tegen UV-stralen en tegen de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Hoe kwaliteit herkennen?

Je kunt echter slechts genieten van al deze weldoende eigenschappen van groene thee als je thee drinkt van topkwaliteit en deze thee op de juiste manier bereidt én drinkt. Het overgrote deel van de groene thees dat te koop wordt aangeboden, is jammer genoeg waardeloos als het op de gezondheidseffecten aankomt. Kies groene thee waarvan de theeblaadjes intact zijn. Thees in poedervorm (theezakjes) moeten slechts 3-5 minuten trekken doordat de thee een groot contactoppervlak met de omgeving heeft. Hierdoor oxideert echter het grootste deel van de weinige EGCG die ze bevatten aan de lucht. Bij intacte theebladeren zit de EGCG en de rest van de bio-actieve stoffen beschermd in het theeblad. Hierdoor vraagt het meer tijd om de EGCG naar de theevloeistof over te brengen.

Groene thee van de hoogste kwaliteit herken je aan de vermelding op het etiket van de kankerbestrijdende claim http://www.cfsan.fda.gov/~dms/qhc-gtrea.html, goedgekeurd door de strenge Amerikaanse Food and Drug Administration. Groene thee van topkwaliteit geeft je meer garanties voor je gezondheid.

Zo haal je het meeste voordeel uit je groene thee

De Chinese kankerpatholoog dr. Sin Hang Lee (MD), verbonden aan de universiteit van Connecticut (VS) en tevens theekenner bij uitstek, legt uit hoe je groene thee moet zetten om het maximum uit de smaak en de gezondheidsbevorderende polyfenolen te halen.

 • Neem een grote theekop en schep 4 gram intacte theebladeren (1-2 koffielepels) in de kop (gebruik 100 ml water per gram theebladeren).
 • Voeg 4 dl kokend water toe en dek de theekop onmiddellijk af (je gebruikt best een theekop met een deksel om oxidatie van EGCG aan de lucht te voorkomen).
 • Laat de thee minstens 20 minuten trekken.
 • Haal de theeblaadjes uit de kop en laat de thee nog iets verder afkoelen, zodat de thee ideaal is van temperatuur om te drinken (ongeveer 56 °C).
 • Drink de thee binnen het uur op.
 • Drink elke dag drie koppen thee van 4 dl, verspreid over de dag.

Belangrijke tips!

 • Drink nooit groene thee op een nuchtere maag. Groene thee kan irriterend zijn voor het maagslijmvlies als er geen voedsel in je maag aanwezig is.

Als je de vers gezette thee onmiddellijk onderdompelt in ijs en vervolgens in de koelkast zet, kun je er 24 uur van blijven genieten. Op die manier kun je hem bijvoorbeeld ook in een thermosfles meenemen.

 • Als groene thee een bruine kleur krijgt tijdens het zetten, wijst dit op oxidatie (en dus vernietiging) van EGCG. EGCG gaat verloren bij contact met ijzer en lood uit metalen koppen/kannen, chloor uit leidingwater, residuen van detergenten of andere oxiderende bestanddelen uit het afwaswater. Groene thee van topkwaliteit zet je daarom best ook met het juiste water, bij voorkeur met omgekeerd osmosewater, dat je aan de kook brengt in een pot van koper, glas, roestvrij staal of loodvrij porselein

Literatuur:

 • Carlson JR, Bauer BA, Vincent A, Limburg PJ, Wilson T. Reading the tea leaves: anticarcinogenic properties of (-)-epigallocatechin-3-gallate. Mayo Clin Proc 2007; 82(6):725-32.
 • Clinical development plan: tea extracts. Green tea polyphenols. Epigallocatechin gallate. Cell Biochem Suppl 1996; 26:236-57.
 • Khan N, Mukhtar H. Multitargeted therapy of cancer by green tea polyphenols. Cancer Lett 2008; 269(2):269-80.
 • Lee SH. Re-introducing tea to the west, this time to fight cancer (2nd edition, June 2005). Presented in part at the Society for Integrative Oncology 1st International Conference, New York, 2004.
 • Lee SH. The truth in tea (3rd edition, August 2005). www.greenteahaus.com

 

DELEN