Glutathion

DELEN

Glutathion is een peptide opgebouwd uit de aminozuren glycine, cysteïne en glutaminezuur en werkt beschermend op de celwanden. Het is ook in staat om vrije radicalen aan zich te binden, die dan via de urine het lichaam verlaten. Glutathion of GSH is een stof die van nature geproduceerd wordt door de lever en eigenlijk een lichaamseigen antioxidant is die in 1889 werd ontdekt. Maar pas 30 jaar geleden begonnen de wetenschappers zijn functies te begrijpen. Vanaf 2012 zijn er meer dan 100.775 artikelen op PubMed gepubliceerd. Het kent drie belangrijke functies, en dat zijn de detoxificerende eigenschappen, de immuunversterkende eigenschappen en de antioxidatieve functie.

GSH is een klein eiwitmolecuul bestaande uit drie aminozuren en wordt in natuurlijke vorm gevonden in fruit, groenten en vlees. Glutathion wordt ingeademd (geïnhaleerd) voor de behandeling van longziekten, waaronder idiopathische pulmonale fibrose, cystische fibrose, en longaandoeningen bij mensen met HIV. Omdat het in elke cel van het lichaam wordt gevonden is het de beste bescherming van de mitochondriën tegen bacteriën, virussen en toxinen en wordt het niet voor niets beschouwd als “de moeder van alle antioxidanten”.  Je vindt glutathion vooral geconcentreerd in de lever terug. Het wordt hier gebruikt om de toxines via de urine en de gal uit het lichaam te verwijderen.

Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen:

Er is niet genoeg bekend over het gebruik van glutathion tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. Het kan daarom voor de zekerheid beter niet gebruikt worden in die perioden. Daarnaast is het aan te bevelen om geen glutathion te gebruiken bij astma. Het kan sommige symptomen van astma verergeren.

 

DELEN