Ginkgo (Gingko biloba)

DELEN

GinkgoGinkgo biloba of kortweg ginkgo, ook wel bekend als ‘maidenhairtree’, Japanse notenboom of Chinese of Japanse tempelboom, is een van de oudste soorten bomen op de planeet. De boom wordt zelfs beschouwd als een levend fossiel, omdat het de enige nog overgebleven soort uit zijn hele familie is. De ginkgo heeft zeer unieke eigenschappen. In China worden de ginkgozaden al duizenden jaren gebruikt voor de behandeling van o.a. bloedstoornissen en geheugenproblemen. Deze twee eigenschappen zijn de basis van de overtuiging dat ginkgo kan helpen bij de ziekte van Alzheimer. Doordat het de bloedcirculatie naar de hersenen bevordert, verbetert het daarmee ook het geheugen, de concentratie en andere mentale vermogens.

Onlangs zijn bij een uitgebreid onderzoek naar de genezende eigenschappen van het ginkgobladextract, net als bij honderden eerder uitgevoerde studies, significante resultaten aangetoond. De belangrijkste klassen werkzame stoffen zijn de ginkgoliden en bilobalides (terpenen) en flavonoïden. De ginkgoliden verhogen de productie van het universele energiemolecuul adenosine trifosfaat in het lichaam, in de volksmond ATP genoemd. Maar ook de overvloed aan nuttige verbindingen waaronder antioxidanten, vitamine C en carotenoïden, spelen een belangrijke rol. Het extract van het blad van de Ginkgo biloba is onderzocht op effectiviteit bij de behandeling van acrocyanosis, ziekte van Alzheimer, cerebrale arteriosclerose, cerebrale onvolkomenheden, cochleaire doofheid, dementie, depressie, menopauze, perifere en cerebrale bloedsomloopstimulatie, perifere vasculaire ziekte, syndroom van Raynaud, retinopathie, seniliteit, korte termijngeheugenverlies, tinnitus, vaatziekten en duizeligheid.

Pas wel op, want ginkgo heeft behalve helende eigenschappen ook veel bijwerkingen. Omdat het bloedverdunnend werkt kan het niet samen met andere bloedverdunnende medicijnen gebruikt worden.

DELEN