Fibromyalgie, een succesvolle natuurlijke aanpak

DELEN

Fibromyalgie is een syndroom dat betrekking heeft op bindweefsel (fibro), spieren (my) en pijn (algie).

De naam fibromyalgie staat voor een cluster van chronische symptomen van pijn verspreidt door het lichaam, waarvoor (nog) geen duidelijke lichamelijke oorzaak te vinden is. Patiënten met deze aandoening hebben pijn door het hele lichaam, gevoelige plekken in de spieren en last van algehele vermoeidheid. Bepalend voor de diagnose is de drukpuntgevoeligheid van 11 tot 18 specifieke plekken op het lichaam, de zgn. tenderpoints. Volgens de natuurgeneeskundige benadering is er veel meer aan de hand en kunnen wij succesvol behandelen.

Fibromyalgie, een succesvolle natuurlijke aanpak

Fibromyalgie is een syndroom dat betrekking heeft op bindweefsel (fibro), spieren (my) en pijn (algie).

De naam fibromyalgie staat voor een cluster van chronische symptomen van pijn verspreidt door het lichaam, waarvoor (nog) geen duidelijke lichamelijke oorzaak te vinden is. Patiënten met deze aandoening hebben pijn door het hele lichaam, gevoelige plekken in de spieren en last van algehele vermoeidheid. Bepalend voor de diagnose is de drukpuntgevoeligheid van 11 tot 18 specifieke plekken op het lichaam, de zgn. tenderpoints. Deze punten komen altijd twee aan twee voor. Twee liggen er op de keel, ter hoogte van het strottenhoofd, op de plaats waar de halsslagaders zich bevinden. Twee andere bevinden zich net onder het sleutelbeen, ongeveer 5 cm eronder en ongeveer 15 cm uit elkaar. Juist boven de knie aan de binnenzijde aan de voorkant liggen twee andere punten. Op de rug bevinden zich twee punten bovenaan in de nek, twee andere nog iets lager en weer twee andere ongeveer 10 cm onder de schouderpunten op de rug. En tot slot liggen er drukpunten achter de elleboog, op de onderrug, ongeveer 10 cm onder het midden en op de rug aan de buitenzijde van de heup. Als 11 van de 18 punten pijnlijk zijn, wordt de diagnose fibromyalgie gesteld. Verdere klachten kunnen zijn hoofdpijn, slaapstoornissen, pijn in de gewrichten, gevoeligheid voor kou, kaakpijn, problemen met de blaas, depressies, slecht geheugen of concentratie stoornis, huidirritaties, onbehaaglijk griepachtig gevoel met spierpijn. Fibromyalgie komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar.

Een optie is acupunctuur

Overlap met andere ziekten

In 1990 werd fibromyalgie echter eindelijk erkend door het American College of Rheumatology als een daadwerkelijke aandoening met een specifiek cluster van symptomen: wijdverbreide pijn van het bewegingsapparaat die minimaal drie maanden aanhoudt, zonder tekenen van ontsteking of spierafwijkingen. Een kenmerkend symptoom is een veelheid aan gevoelige punten op bepaalde plaatsen van het lichaam.
Later is ook het symptoom vermoeidheid toegevoegd aan de lijst, aangezien er een grote overlap is met het chronisch-vermoeidheidssyndroom/myalgische encefalomyelitis (CFS/ME). Fibromyalgiepatiënten hebben echter veel meer last van de druk gevoelige punten en de slaapstoornissen dan mensen met CFS/ME.

Ook is er een overlap met overgevoeligheid voor chemicaliën en electrosmog. Bij deze allergische reactie op stoffen in de omgeving worden veel soortgelijke symptomen gezien als bij FM en CFS/ME.

Bijna 70 procent van de patiënten vertoont ook symptomen van het prikkelbare darmsyndroom, waaronder constipatie, diarree, buikpijn met winderigheid en misselijkheid.

Bij lichamelijk onderzoek en bij bloedonderzoek van fibromyalgie patiënten zijn geen tekenen van ontsteking of reuma te vinden, evenmin zijn er afwijkingen op röntgenfoto’s te zien. Men heeft vastgesteld dat het aantal neurotransmitters voor pijn (dat zijn stoffen, die informatie doorgeven aan zenuw- en hersencellen) bij lijders aan fibromyalgie verhoogd is. De meeste patiënten hebben tevens een ‘alfa-EEG-afwijking’. Dat houdt in dat iemand in zijn diepe slaap onderbroken wordt door hersenactiviteit die bij de waaktoestand hoort.

Oorzaak

De oorzaak is nog onbekend, maar de speculaties variëren van een virale of bacteriële infectie tot trauma na een ongeluk of een andere stoornis zoals lupus of reumatoïde artritis. Wat wel bekend is dat de aandoening meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Vaak zijn deze vrouwen perfectionistisch van aard. In een maatschappij waar zij aan het beeld willen voldoen van een perfecte huisvrouw, moeder en werknemer, wordt de druk te groot en komen zij in de knel te zitten. Frustatiestress ontstaat en verzwakken ons immuunsysteem en ons autonome zenuwstelsel. Het gevolg is dat het lichaam reageert met de verschijnselen van fibromyalgie. Pijn is vaak de oorzaak dat iemand minder actief wordt, en dat op zichzelf kan weer leiden tot meer stress en angstgevoelens en zelfs tot depressies. Die stress draagt ertoe bij dat de serotonine in de hersenen uitgeput raakt. De slaapproblemen die ontstaan zijn op hun beurt weer de veroorzaker van het niet kunnen herstellen van de activiteiten van de vorige dag met pijn en stijfheid tot gevolg. De kringloop begint dan opnieuw met frustatiestress.

Reguliere therapie

Binnen de reguliere geneeskunde worden deze mensen van het kastje naar de muur gestuurd. De therapie, die men bedacht en toegepast is amitryptiline (tryptizol) voor het slapen (dat is een anti-depressief middel, dat ontspanning en stemmingsverbetering geeft) en fysiotherapeutische badtherapie (oefentherapie in warm water). Voor de behandeling van de pijn wordt in de reguliere geneeskunde veelal gebruik gemaakt van niet-steroïde anti-inflammatoire pijnstillers (NSAID). Ook worden spierontspanners of spierverslappers voorgeschreven. Wanneer men niet de juiste diagnose stelt kunnen fibromyalgie patiënten zelfs schade ondervinden van de behandelingen die reguliere artsen aandragen. Veel fibromyalgie patiënten moeten soms vele operaties doorstaan zoals arthroscopie, overbodige blindedarmverwijdering, endoscopie, blaasophanging vanwege urineretentie, laparotomie om oorzaken van de pijn op te sporen, en ruggegraat operaties vanwege pijn in de rug. Het probleem in deze is dat veel specialisten enkel binnen hun eigen vakgebied werken. De kenmerken van meer algemene aandoeningen zouden beter herkend moeten worden. Een holistische aanpak is te prevereren.

Natuurlijke aanpak

Voor de behandeling van fibromyalgie wordt in de reguliere geneeskunde veelal gebruik gemaakt van niet-steroïde anti-inflammatoire pijnstillers (NSAID). Ook worden spierontspanners of spierverslappers voorgeschreven. Als slaapmiddel wordt wel eens gekozen voor een tricyclische antidepressiva. Echte positieve ervaringen kan men hiervan niet verwachten.

Van een behandeling volgens de duurzame geneeswijzen is voor fibromyalgiepatiënten goede resultaten te verwachten.

De behandeling bestaat uit:

  • Slaapprobleem oplossen met natuurlijke middelen
  • Aanvullen tekorten aan nutriënten
  • Allergieën opsporen
  • Spijsvertering verbeteren
  • Zuur base balans optimaliseren

Slaapprobleem

Frustratiestress kan een belangrijke factor zijn in het ontstaan van fibromyalgie.  Lange periodes van stress verzwakken ons immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel. Het gevolg is dat het lichaam reageert met de verschijnselen van fibromyalgie. Pijn is vaak de oorzaak dat iemand minder actief wordt, en dat op zichzelf kan weer leiden tot meer stress en angstgevoelens en zelfs tot depressies. Angst, depressiviteit en boosheid veroorzaken allemaal meer stress. Die stress draagt ertoe bij dat de serotonine in de hersenen uitgeput raakt. Hierdoor wordt de pijn die men voelt weer heviger. Dan begint de kringloop opnieuw. Veel mensen met dit syndroom werden onderzocht en daarbij werd gevonden, dat zij (vooral ’s nachts) een te hoge spierspanning hadden en dat zij daardoor deze pijnen kregen, die hen de hele dag hinderden: pijn aan de aanhechtingen van spieren, verergerend bij inspanning en bij kou. Negentig procent van de fibromyalgiepatiënten heeft mede door de frustatiestress een slaapprobleem. Dit varieert van moeilijk in slaap vallen, vaak wakker worden, ’s ochtends heel vroeg wakker worden zonder weer in slaap te kunnen komen tot moe wakker worden (niet verkwikkende slaap).

Onze slaap vertoont elke nacht cycli van vier fasen. Elke fase produceert haar eigen specifieke golfpatronen in de hersenen. De eerste fase, de alfafase, is een heel lichte slaap. Deze fase wordt gevolgd door de bèta-,  gamma-  en deltafase waarin we veel dieper slapen. Deze laatste drie fasen worden ook wel de non-REM slaap genoemd omdat de Rapid Eye Movement in deze fase ontbreekt. Deze vier fasen worden in ongeveer 90 minuten doorlopen, waarna het proces zich herhaalt. Ongeveer de helft van de fibromyalgiepatiënten heeft een verstoring van de deltaslaap (zij vertonen een alfapatroon).

HGH (Human Growth Hormone) wordt voor 80% gedurende de deltafase van de slaap door de pijnappelklier aangemaakt en reguleert o.a. het herstel van het spierweefsel. Een verstoring van de deltafase vermindert de HGH productie. Een tekort aan HGH is bij fibromyalgiepatiënten waarschijnlijk de oorzaak van een groot aantal klachten. Ook het immuunsysteem heeft te lijden onder een verstoorde deltafase van de slaap omdat gedurende deze periode de meeste immuunsysteemreparaties door het lichaam worden uitgevoerd. Het oplossen van het slaapproblemen is belangrijk onderdeel bij de behandeling van fibromyalgie.

Natuurlijke middelen voor een gezonde nachtrust

GABA

Gamma-amino boterzuur, afgekort tot GABA, is een aminozuur. GABA komt van nature voor in ons lichaam als neurotransmitter. GABA is een lichaamseigen stof en  belangrijk voor  het menselijk brein. Mensen met drukke gedachten kunnen veel baat hebben met GABA omdat het de externe prikkels afremt. Het bevordert zo een betere nachtrust en dieper doorslapen. Het werkt goed bij stress en werkt kalmerend zonder versuft te raken.

Griffonia extract

Griffonia simplicifolia is een Zuid-Afrikaans kruid dat op natuurlijke wijze het zenuwstelsel ondersteunt. Het bevordert de geestelijke veerkracht, draagt bij aan een heldere geest en is goed voor het concentratievermogen. Bovendien bevat dit heilzame kruid 5-HTP, dat in het lichaam wordt omgezet in serotonine, een voorloper van de slaapstof melatonine. Griffonia extract is met 60 mg toegevoegd aan de Multi Nacht Ultimate, een Multi vitamine die speciaal bedoeld is voor de nacht en slaapproblemen.
Dag en Nacht Multi vitamine

Biologische klok. Het komen in een goed dag en nachtritme heeft voorrang in de behandeling van fibromyalgie. Een biologisch klok betreft fysiologische en hormonale schommelingen in het lichaam gedurende de dag. De biologische klok staat rechtstreeks in verbinding met het netvlies van het oog en wordt gestuurd door zogenaamde tijdsindicatoren. De belangrijkste tijdsindicatoren voor de biologische klok zijn licht en duisternis. De biologische klok geeft deze informatie door aan het lichaam zodat het zijn slaap- en waakritme kan aanpassen. Bij de mens spelen ook sociale signalen een rol zoals vaste tijdstippen van maaltijden.

Een ‘master clock’, die zich in de hersenen bevindt, coördineert alle biologische klokken in ons lichaam zodat deze goed op elkaar zijn afgestemd. Bij mensen bevindt deze ‘master clock’ zich in de hypothalamus. De hypothalamus is een gebied in de hersenen net boven het punt waar de zenuwen van de ogen elkaar kruisen. Doordat deze zo dicht bij de oogzenuw zit krijgt hij directe informatie vanuit de ogen.  Het effect van het innemen van specifieke voedingsstoffen op bepaalde momenten maakt daarom een groot verschil. Onderzoek heeft uitgewezen, dat het bioritme van het menselijk lichaam zich in de opname en afvoer van vitamines, mineralen en anti-oxidanten onderscheidt.

Een Multi/mineralen complex dat rekening houdt met het dag- en nachtritme maakt een groot verschil. In een Multi Dag zitten vooral wateroplosbare vitaminen en bepaalde mineralen die een synergie met elkaar hebben die goed zijn voor de energie, spierkracht, concentratie, en denkvermogen. Terwijl tijdens de nacht die voedingsstoffen worden gegeven die het lichaam ondersteunen in zijn functie om spier-, hersen en zenuwweefsel op te bouwen en een gezonde nachtrust bevorderen. Bij fibromyalgie is het maken van dit onderscheid essentieel.

Aanvullen tekorten aan nutriënten

Van alle soorten natuurlijke geneeswijzen staat de orthomoleculaire geneeskunde nog het dichtst bij de reguliere, omdat het zich ook richt op het niveau van moleculen in het lichaam, het zgn. biochemische milieu. Alleen gebeurt dit niet door het toedienen van farmaceutische middelen, maar door het aanvullen van tekorten aan natuurlijke stoffen uit voeding.

Het woord orthomoleculair komt van orthos (=Grieks voor goed, of juist) en moleculen (de bouwstenen van ons lichaam). In de orthomoleculaire geneeskunde probeer je het lichaam van iemand te voorzien van een juiste en optimale hoeveelheid van alle natuurlijke specifieke stoffen die nodig zijn.

Vitamine B12 tekort

Bij een orthomoleculaire behandeling wordt op cellulair niveau gekeken naar de tekorten in het lichaam. Wist u dat het hebben van fibromyalgie vaak betekent dat u ook een tekort van vitamine B12 heeft?

In de praktijk is gebleken dat 3/4 van de patiënten met fibromyalgie een tekort aan B12 heeft. Veel van de klachten die bij fibromyalgie voorkomen, kunnen door een tekort aan vitamine B12 worden veroorzaakt. Er is een duidelijke relatie tussen fibromyalgie en een extra behoefte aan vitamine B12. Dit heeft te maken met een verhoogde waarde van homocysteïne in het ruggenmergvloeistof. Een hoog homocysteïne gehalte karakteriseren de klachten zowel bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) als fibromyalgie. Deze verhoogde waarde, die tevens gevaarlijk is voor het krijgen van hart- en vaatziekten, wordt verlaagd door het nemen van B12, foliumzuur, biotine en B6.

Patiënten met fibromyalgie blijken ook nog wel eens afwijkende rode bloedcellen te hebben, waardoor het zuurstoftransport vermindert. Zij reageren bijzonder goed op het geven van B12 injecties of het geven van B12 tabletten. Een proefbehandeling om te kijken of het verbetering geeft is eenvoudig. Meestal hebben patiënten na het nemen van dagelijks 3000 µg vitamine B12 in de vorm van methylcobalamine, in combinatie met voldoende foliumzuur, biotine en B6 duidelijk minder pijn, meer energie en slapen beter.

Vitamine D3 tekort

Door de verminderder absorptie van voedingsstoffen kan er een groot tekort ontstaan aan vitamine D3. Vooral in de wintermaanden wanneer de zon te zwak is om van enige betekenis te zijn om vitamine D aan te maken kan er sprake zijn van een tekort aan vitamine D. Hierdoor ontstaan onverklaarbare bot en spierpijnen.

Wanneer een patiënt onverklaarde bot- en/of spierpijn heeft of symptomen die lijken op fibromyalgie, dan is het niet uitgesloten dat een tekort aan vitamine D in het spel is. Vooral als zonlicht of een zonnebank verlichting brengt of de symptomen juist in de winter erger zijn dan in de zomer, kan een osteomalacie vermoed worden. Een bepaling van de vitamine D in serum kan in elk ziekenhuis- en huisartsenlaboratorium worden gedaan. Het is dan ook verstandig om u te laten testen op vitamine D. De waarde moet boven de 100 nmol/liter liggen.In tegenstelling tot wat lang is gedacht, hoeft men voor toxische verschijnselen van vitamine D niet bang te zijn. In de wetenschappelijke literatuur wordt een indicatie gegeven voor de toxiciteit van vitamine D bij serumwaarden boven 500 nmol/l, overeenkomend met een dagelijkse inname van 20.000 IE per dag.

Bij senioren worden vaak hele lage serumwaarden gevonden.
De vitamine D deskundige dr. Michael Holick stelt dat een vitamine D3 inname van 2000 IE per dag zonder problemen gedaan kan worden. Voor de meeste mensen is 1000 IE adequaat, maar voor dikke mensen is een hogere inname nodig, omdat zij in het onderhuidse vetweefsel relatief grote hoeveelheden opslaan die moeilijk vrijkomen.  In zijn boek ‘The UV advantage’ noemt hij een eenvoudig testje dat in de richting wijst van een vitamine D-tekort. Druk met de wijsvinger op het borstbeen. Als de persoon ineenkrimpt van de pijn, dan duidt dat op osteomalacie en dus op een vitamine D tekort”.

Heeft u de volgende kenmerken? Denk dan aan een vitamine D3 tekort.

  • Brengt zonlicht of een zonnebank verlichting of zijn uw symptomen in de winter erger dan in de zomer? Denk dan aan vitamine D.
  • Sluipende pijnen en pijnen beginnend in het lumbale ruggenmerg en dijen, die later zich uitspreiden naar armen en ribben.
  • Een symmetrische, niet uitstralende pijn, gepaard met een gevoeligheid van de botten.
  • Zwakke proximale spieren, zoals moeite met trappen lopen en opstaan vanuit hurkpositie.

Andere orthomoleculaire voedingsstoffen

Bij een orthomoleculaire behandeling wordt op cellulair niveau gekeken naar de tekorten in het lichaam. Mangaan en zink zijn belangrijk bij de energie productie van de spieren. Door een mangaantekort neemt de doorlaatbaarheid van de darmen toe waardoor er meer gevoeligheid voor gluten en andere allergische reacties ontstaat. Door een zinktekort kan de koolhydraatstofwisseling minder goed verlopen, wat een verzuring in de spieren geeft. Gebufferde vitamine C waar mangaan en zink aan toegevoegd is zal hier uitkomst kunnen bieden. Mogelijke andere orthomoleculaire preparaten zijn: magnesium tauraat bij spierstijfheid en spierkramp, co-enzym Q 10 voor een goede energie voorziening en L-tryptofaan om tot rust te komen.

Bij een chronische aandoening zoals fibromyalgie worden synthetische vitamines moeilijker opgenomen dan natuurlijke vitamines. Een greens poeder met extracten van bovengenoemde ingrediënten is daarom een ideaal voedingssupplement om de immuniteit weer te versterken.

Uw (orthomoleculair) therapeut kan uw tekort opsporen en het juiste advies hierin geven. Zij kijken ook naar de belasting van een persoon, fysiek en mentaal. Toxische belasting speelt een grote rol.
Allergieën opsporen

Bij fibromyalgie komen vaak allergieën en/of intoleranties voor.  Allergieën zijn goed op te sporen met een bloedonderzoek. Een allergie is een reactie waarbij het  immuunsysteem met zijn antilichamen betrokken is. Deze antilichamen worden ook wel immunoglobulinen (Ig) genoemd. Men onderscheidt IgA, IgE, IgG en IgM. Bij een acute allergie voor koemelk worden antilichamen van één specifiek type (IgE) aangemaakt. In het Klinisch Ecologisch Allergie Centrum doet men onderzoek op bredere basis.

Spijsvertering verbeteren

De ontlasting kan onderzocht worden op parasieten, schimmels en gisten. Zonodig dient probiotica genomen te worden voor een gezonde darmfunctie. Veelal kan men volstaan door voor elke maand een product te nemen met zowel het probiotica Lactospore als de enzymen Chymotypsine, Papaïne, Hemicellulase, protease, lactase en lipase en ook is samengesteld met het aminozuur L-Glutamine om het darmslijmvlies te herstellen.

Zuur base balans optimaliseren

Bij fibromyalgie hebben wij te maken met een auto-immuunziekte. Belangrijk is dat men de zuur base balans goed in evenwicht gaat brengen. De functies van de lichaamscellen gaan gepaard met afscheiding van zure afvalproducten.Een overschot aan zuren levert moeilijkheden op, omdat zij alleen door (alkalische) basen onschadelijk kunnen worden gemaakt. Urinezuur kan voor talrijke lichaamskwalen verantwoordelijk zijn en zeker bijna altijd bij chronische aandoeningen. De zuuroverschotten plegen aanslagen op ons organisme, een beetje afhankelijk van de constitutie. Spierweefsels raken aangetast, degeneren en functioneren slechter. Om verzuring tegen te gaan is de juiste voeding, voldoende lichaamsbeweging en een goed darmmilieu van essentieel belang.

De stoffen die zorgen voor een verbetering van de zuur base balans, een goede spijsvertering, verbetering van het immuunsysteem en een gezonde darmflora zijn:

Gerstegras bevat vrijwel alle vitaminen en mineralen, en alle essentiële en niet-essentiële aminozuren. Het is het meest basenvormende voedingsmiddel dat we kennen. Het neutraliseert zuren in het gehele lichaam. Gerstegras ondersteunt een gezonde darmflora.

Rode fruitsappoeder is een sterk anti-oxidant. Anti-oxidanten helpen het lichaam vrije radicalen aan te pakken voordat ze schade kunnen aanrichten aan je organen.

Tarwegras is de meest complete bron van voedingsstoffen uit de natuur en bevat 90 mineralen waaronder mangaan, chroom en selenium. Het reinigt het bloed en voorkomt schade door vrije radicalen. Tarwegras is gluten vrij aangezien het wordt geoogst wanneer het plantje 20 cm hoog is. Gluten zijn dan nog niet aanwezig.

Spirulina en Chlorella zijn eencellige algen bevatten veel chlorophyl (energie uit zonlicht) en leveren veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het lichaam zoals organisch ijzer. Chlorella heeft een ontgiftende werking en helpt het lichaam zich te ontdoen van opgehoopte afvalstoffen die door milieuverontreiniging en gebruik van pesticiden in het lichaam zijn opgehoopt.

Acerolabes bevat een hoge concentratie aan vitamine C en rode pigmenten (anthocyanen) en ondersteunt het afweersysteem.

Lecithine versterkt het zenuwstelsel.

Alfalfazaadkruid is alkalisch en bevat een hoge concentratie chlorofyl en zorgt voor een evenwichtige zuur-base balans.

Tarwevezelpoeder bevat natuurlijke vezels. Tarwevezelpoeder bevordert de darmwerking, reinigt de darmen en helpt bij het voorkomen van schimmels.

Appelazijn helpt vetopslag te voorkomen en vetweefsel te verminderen. Daarnaast remt het de eetlust en de zin in zoetigheid.

Appelpectine bindt zware metalen

Acidophylus/L Bifidus zijn gezonde darmbacteriën. Ons darmkanaal bevat goede en slechte bacteriën. De goede bacteriën helpen ons voedsel te verteren. Om de balans tussen goede en slechte bacteriën optimaal te houden, wordt vaak gebruik gemaakt van  Acidophylus/L Bifidus.

Lijnzaadextract biedt voordelen aan mensen die gewicht willen verliezen.

Knoflookpoeder verlaagt het cholesterol gehalte in het bloed

Gemberwortel is zuiverend en werkt pijnstillend. Gember is een antioxidant, werkt antiseptisch en is slijmoplossend.

Groene thee extract is een van de meest ondergewaardeerde voedingsstoffen. Het helpt bij het behoud van een gezond cholesterolniveau en het beschermt tegen ouderdomsverschijnselen. Groene thee bevat onder meer vluchtige oliën, vitaminen en mineralen, maar de meest actieve stoffen zijn de polyphenolen, en in het bijzonder epigallocathegin gallate (EGCG). Deze polyphenolen zijn verantwoordelijk voor de antioxidatieve kwaliteiten en beschermende werking van groene thee.

Aloe Vera harmoniseert, ontgift het spijsverteringskanaal en ondersteunt de spijsvertering.

Grape seed/Druivepit extract 95%OPC werkt als sterk anti-oxidant en is effectief tegen spataderen.

Ginkgo Biloba is nodig om de micro circulatie te verbeteren in de kleine haarvaten.

Rutine behoort tot de bioflavonoïden. De beschermende rol van rutine richt zich voornamelijk op de kleine bloedvaten.

Protease, Lactase, Lipase (enzymen). Enzymen splitsen de eiwitten, vetten en koolhydraten in het voedsel en zetten deze om in opneembare voedingsstoffen. Enzymen spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling. Ze splitsen de eiwitten, vetten en koolhydraten in het voedsel en zetten deze om in opneembare voedingsstoffen en onverteerbare resten.

Conclusie: Het zou ondoenlijk zijn om al deze stoffen dagelijks separaat in te nemen. Gelukkig zijn er voedingssupplementen op de markt waarin deze ingrediënten als extracten zijn verwerkt. De vitaminen, mineralen, anti-oxidanten e.d. komen zodoende uit de natuurlijke bron. Zodoende wordt het immuunsysteem en de zuur/base balans hersteld en komt men aan voldoende vitaminen.

Verdere adviezen

De behandeling van fibromyalgie is al enigszins genoemd en blijkt uit de bovengenoemde oorzaken. In de eerste plaats een voeding met een basisch (alkalisch) overschot, ofwel een gering aantal zure voedingsmiddelen. Het zijn vooral dierlijke eiwitten en meelproducten, die voor de meeste zuren zorgen. Dus een vegetarisch dieet, veel groenten en fruit, weinig rijst en dan nog zilvervliesrijst,  soms een (vet) visje, vooral zachte kaassoorten en in geringe mate zure melkproducten, zoals biogarde yoghurt en kwark. Het drinken van koffie en zwarte thee dient beperkt te worden, evenals sterk alcoholische dranken, die hoewel ze alkalisch zijn toch een zure reactie schijnen te kunnen oproepen in het lichaam. Verder is het raadzaam om veel (mineraalarm) bronwater te drinken en iets om de nieren te activeren, zoals guldenroedethee, Grote inspanning dient vermeden te worden en ook beslist geen fysiotherapie of oefentherapie.

Goede resultaten worden wel bereikt met haptonomie, waarbij men zich bewust wordt van de emotionele werking op spieren.

Psychotherapie is soms noodzakelijk, om inzicht in het eigen functioneren te krijgen. Mensen met fibromyalgie zitten vaak in een vastgelopen situatie in de maatschappij of in hun privéomstandigheden.

Het vinden van de oorzaak van de vastgelopen situatie en het scheppen van  nieuwe omstandigheden kan zeer verhelderend werken en veel ziekteverschijnselen doen verdwijnen.

Bent u professional in de gezondheidszorg en wilt u informatiebulletins over fibromyalgie ontvangen? Bel:0252 534883

 

DELEN