Festuca arundinacea (rietzwenkgras)

DELEN

Festuca-arundinacea-3De waarde van grassen als nutraceutical kende men al in de oudheid: een aantal grassen (bijvoorbeeld Jobs Tears (Coix Lacrima-Job) werd gekweekt in kloostertuinen en onder meer gebruikt voor het maken van rozenkransen. Verscheidene andere grassen worden vermeld in oude religieuze verhandelingen en kruidenboeken. De Engelsman John Gerard zei bijvoorbeeld al in zijn boek Herball (1597) dat het daarin opgenomen kweekgras nuttig was voor het genezen van wonden. Pas in 2003 ontdekte men dat een bepaald eetbaar gras, het rietzwenkgras, een krachtig antioxidant was. Maar toen ze het gedroogde gras gebruikten merkten ze dat het mensen ook een heel goede, natuurlijke slaap gaf. De reden hiervan is dat het kruid Festuca arundinacea een relatief hoog gehalte (0,3 mcg/capsule) aan melatonine bevat. Ze noemden het Asphalia, van het oude Griekse woord voor ‘veiligheid’.

Onderzoek: Wetenschappelijke studies tonen aan dat de chronische blootstelling aan onze ‘welvaartmaatschappij’ – met zijn elektrische apparaten, de bijbehorende hoogspanningslijnen, zendmasten en bedrading – vermoeidheid, slaapstoornissen en een verhoogde vorming van vrije radicalen in lichaamsvloeistoffen veroorzaakt en zelfs kanker en andere ernstige ziekten. Rietzwenkgras wordt verbouwd op een groot stuk grond in Wales en blijkt een krachtig antwoord te zijn op de electro-vervuiling (E-smog), met het extra voordeel van een betere slaap, anti-aging-werking en gezondere uitstraling.

Waarschuwing: Niet voor zwangere vrouwen in hun derde trimester, bij ernstige astma, of bij kinderen jonger dan een jaar. Ook niet gebruiken bij autorijden of bij het bedienen van machines.

DELEN