CURCUMA LONGA (geelwortel)

DELEN

curcuma

We kennen de geelwortel onder de namen: kurkuma, tamoe lawak, curcumine, kunjit, turmuric, koenjir of geelwortel (E100). Het kruid is bekend omdat het in meerdere landen in de keuken wordt gebruikt, bijvoorbeeld als bestanddeel van kerrie. Het is daarbij verantwoordelijk voor de specifieke gele kleur. Er zijn verschillende varianten van curcumine. Voor medisch gebruik bestaat er Curcuma xanthorrhiza en Curcuma longa. Men gebruikt curcumapreparaten bij leverbeschadigingen, bij galstenen en bij diverse ontstekingen van de galblaas en galwegen. De actieve werkzame bestanddelen zijn curcuminoïden (0,8-2%) en vluchtige oliën (3-12%). Curcumine is niet wateroplosbaar.

Onderzoek

Curcumine is een van de meest onderzochte kruiden. Er zijn meer dan 2800 wetenschappelijke publicaties over de effecten van curcumine betreffende een breed scala aan ziekten. Een recentelijk gepubliceerde studie in het tijdschrift Phytotherapy Research, toonde aan dat curcuma veilig en effectief is om de stemming te stabiliseren. In dierproeven bleek dat het serotonine- en dopamine-niveau door curcuma verhoogd werd (door het remmen van monoamine oxidase enzymen). Vanwege de antiamyloïde, anti-inflammatoire en antioxiderende eigenschappen van curcuma zijn er aanwijzingen dat het nuttig is om de cognitieve functie te verbeteren. Er is ook veel onderzoek gedaan naar de anticarcinogene eigenschappen van curcumine. Volgens de American Cancer Society: “Een groeiende hoeveelheid laboratoriumonderzoek suggereert dat het kruid geelwortel een krachtige antikankerwerking bezit – en onderzoekers hebben veel menselijke proeven opgezet om uit te zoeken hoe krachtig het kan zijn.” Studies in het laboratorium op dieren tonen aan dat curcumine kan helpen om het lichaam preventie te bieden en meer controle over de verspreiding of het doden van verschillende types kanker zoals metastaserend melanoom, mantelcellymfoom, multipelmyeloom, en vergevorderde pancreaskanker. Maar ook dat het polyfenol curcumine, mogelijk een rol speelt bij de bestrijding van overgewicht. Dat stellen onderzoekers van Tufts University in Boston in het Journal of Nutrition vast.

Indicaties: osteoartritis, reumatoïde artritis, uveïtis – een ontsteking in het oog , leverbeschadiging, galklachten, overgewicht.

Aandachtspunt

Een probleem is dat de darm curcumine slecht opneemt en dat daarmee de biobeschikbaarheid van curcumine betrekkelijk laag is. Belangrijk is curcumine toe te dienen in combinatie met peper; hiermee wordt de opname verbeterd.

DELEN