Cayennepeper

DELEN

“Cayennepeper wordt al sinds duizenden jaren gewaardeerd om zijn helende kracht. De folklore-verhalen van over de hele wereld vertellen allemaal dezelfde verbazingwekkende resultaten bij  het gebruik van cayennepeper. Maar cayennepeper is tegenwoordig niet alleen meer een folkloristisch geneesmiddel. Recentelijk zijn er klinische studies uitgevoerd die veel van de gezondheidstoepassingen onderbouwen. De therapeutische waarde van cayennepeper wordt medisch opnieuw bevestigd.” (Dr. Patrick Quillin: De Helende Kracht van Cayennepeper)

Recentelijk schreven drie Italiaanse artsen in the New England Journal of Medicine, hoe zij  meer dan de helft van de gemelde dyspepsiesymptomen bij patiënten zagen verminderen met dit Spaanse peperpoeder. In een studie waarbij 30 patiënten met functionele dyspepsie werden betrokken, ontving de helft van de deelnemers een placebo, terwijl de andere helft iedere dag 2,5 gram Spaanse peperpoeder kreeg (in capsules, ingenomen drie maal daags voor de maaltijd). Beide groepen ondergingen hun respectievelijke behandelingen gedurende vijf weken, en deelde hun symptomen in op een schaal van nul tot drie (de hogere scores wezen op ernstigere symptomen). Tegen de derde week, toonde de Spaanse pepergroep een significant voordeel ten opzichte van de controlegroep. Tijdens de vijfde week waren de symptomen van de pepergroep 60% gedaald ten opzichte van hun basislijnscores, terwijl de scores van de controlegroep duidelijk minder waren gedaald. De symptoomscores omvatten classificaties voor pijn, een gevoel van volheid, misselijkheid, en een algemene score. Het Spaanse peperpoeder veroorzaakte significante verbeteringen op alle vier gebieden.

Vele herbalisten geloven dat Cayennepeper een nuttig en waardevol kruid binnen de fytotherapie zou kunnen zijn, en niet alleen ten aanzien van de spijsvertering, maar ook voor het hart en het bloedvatenstelsel. Het doet namelijk ook dienst als katalysator, en verhoogt de doeltreffendheid van andere kruiden wanneer het gecombineerd gebruikt wordt. Daarnaast is Cayennepeper rijk aan vitaminen A en C, heeft de volledige complexen van vitamine B, en is zeer rijk aan organisch calcium en kalium, wat ook één van de redenen is waarom het goed voor het hart is.

Spijsvertering

Cayennepeper kan het slijmvlies van de maag en de peristaltische actie in de darmen verbeteren. Het helpt de vertering en de assimilatie, en het helpt het lichaam om hydrochlorisch zuur (zoutzuur) te creëren, dat voor een goede spijsvertering en assimilatie zorgt, en vooral voor de proteïnes noodzakelijk is. De rol van Cayennepeper is zeer significant wanneer wij realiseren dat het spijsverteringssysteem een belangrijkste rol speelt, al dan niet direct, bij onze geestelijke, emotionele en lichamelijke gezondheid. Het spijsverteringssysteem zorgt voor de voeding van onze de hersenen, de klieren, de spieren en elk ander deel van het lichaam.

Hart

Cayennepeper is ook bekend omdat het hartaanvallen binnen 30 seconden stopt. Een voorbeeld is dat van een 90 jaar oude man die een ernstige hartaanval kreeg: zijn dochter gaf hem een aftreksel van Cayennepeper door het in zijn mond te stoppen. Hij was door de artsen zo goed als opgegeven, maar binnen enkele tellen na het toedienen van de peper kwam hij langzaam tot bewustzijn. Tot aan het ziekenhuis bleef hij in staat van half-bewustzijn, maar de dochter bleeft hem de Cayennepeper geven. Tegen de tijd dat zij bij het ziekenhuis waren, had hij zijn bewustzijn volledig teruggekregen, en wilde hij weer naar huis gaan en het gazon maaien. Om een mogelijke hartaanval te voorkomen, kan men het best een theelepeltje van het aftreksel om de 15 minuten geven, of een theelepeltje Cayennepeper in een glas heet water doen en dit laten innemen tot de crisis over is. Volgens Dr. Richard Anderson, heeft het gebruiken van cayennepeper in combinatie met haagdoornbessen samen het ongelooflijkste effect op het hart. Hij gelooft dat de combinatie van cayennepeper en haagdoornbessen binnen verscheidene maanden het hart zal versterken en misschien hartaanvallen zal verhinderen.

Noodsituaties

Het is een goed idee om altijd een aftreksel van Cayennepeper bij je te hebben in geval van noodsituaties. Dr. Anderson heeft altijd cayennepepercapsules bij hem in de auto. En niet alleen maar voor hartproblemen, maar ook bij opmerkelijke noodsituaties zoals een bloeding in de longen, de maag, de baarmoeder of de neus kan Cayennepeper uitkomst bieden. Een theelepeltje van het poeder of een theelepeltje in een kop heet water en om de 15 minuten geven tot de crisis is overgaan. De bloedingen zouden in 10-30 seconden moeten ophouden. De reden voor deze eigenschap is dat de peper de bloeddruk controleert en direct herstelt. Daarnaast voorkomt het het klonteren van het bloed. Voor uitwendige bloedingen, neem je cayennepeper in, maar giet je het ook direct op de wond.

Historisch of traditioneel gebruik

De krachtige, pittige vrucht van de cayennepeper wordt door de geneeskunde al eeuwenlang gebruikt. Het werd beschouwd als remedie voor diverse klachten van het maagdarmkanaal, met inbegrip van buikpijn, krampen, en winderigheid. Cayennepeper werd vaak gebruikt bij het behandelen van het vaatstelsel. Het wordt nog traditioneel gebruikt in de kruidengeneeskunde als tonicum voor de bloedsomloop. Wanneer het op de huid gewreven wordt, is cayennepeper een traditionele, evenals moderne, remedie voor reumatische pijnen, wat is toe te schrijven aan wat een ‘counterirritant effect’ wordt genoemd. Counterirritant is iets wat irritatie veroorzaakt bij een weefsel waarop het wordt toegepast, wat afleidend is van de originele irritatie (zoals algemene pijn in het geval van artritis).

Alle dubbelblinde studies met capsaïcine (of cayennepeper) hebben één nadeel: het is niet echt mogelijk om de brandende sensatie te verbergen die tijdens de behandeling voorkomt. Om deze reden kun je niet echt praten over een dubbelblind onderzoek. Men heeft wel voorgesteld om in plaats van een inactieve placebo, één of andere andere substantie (zoals kamfer) te gebruiken, die in ieder geval ook een mild brandend effect veroorzaakt.

 Pijn

Capsaïcinezalf is reeds lang bekend als bescheiden nuttig pijnverlichtend middel bij de behandeling van post-herpes neuropathie (de pijn die na een aanval van herpes ontstaat),  neuropathische pijnen (b.v. de zenuwpijn die meestal als bijwerking van diabetes voorkomt),  zenuwpijn na een kankeroperatie en bij artritis. Capsaïcine die in de neus wordt gedruppeld kan nuttig zijn bij clusterhoofdpijn (zie uitgave Beyond medicine nr.1-2005). Echte  cayennepeper in plaats van capsaïcine is eveneens getest voor pijn. Bij een dubbelblind onderzoek van 3 weken, met 154 individuen met rugpijn, werd gevonden dat cayennepeper die plaatselijk als pleister werd toegepast beter tegen de pijn werkte dan een placebo.

 De  huid

Bij een dubbelblind, placebo-gecontroleerde proef met bijna 200 individuen vond men dat het gebruik van capsaïcine bij jeuk, evenals bij psoriasis, het gevoel van jeuk kan verminderen. Deze voordelen werden ook geconstateerd in een kleiner onderzoek van capsaïcine voor psoriasis.  Cayennepeper heeft de capaciteit om het bloed te zuiveren van afvalstoffen en gassen die de oorzaak kunnen zijn van spijsverteringsproblemen, en mensen te helpen die aan koude handen of voeten lijden.

Dr. Christopher  schrijver van het boek ‘The healing Power of Cayenne pepper’:

“In 35 jaar praktijk, het werken met mensen en het onderwijzen hiervan, heb ik nooit één patiënt verloren aan een hartaanval. En de reden hiervan is, zoals ik het zie, en constateer dat alle patiënten nog steeds ademen, het gebruik van een kop cayennepeperthee, een theelepeltje cayennepeper in een kop heet water; binnen enkele minuten zijn ze weer op en lopen weer rond. Cayennepeper is één van de snelste acute middelen die er is. De meeste harten lijden aan ondervoeding, vanwege het slechte voedsel dat wij eten. Door cayennepeper te geven krijgt het hart ineens een goede krachtige dosis echt voedsel. Eigenlijk zou iedereen dat moeten weten. De warme thee werkt sneller dan tabletten, capsules of koude thee, omdat de warme thee de celstructuur openstelt.”

The Healing Power of Cayenne Pepper: Complete Handbook of Cayenne Home Remedies

 

 

 

DELEN