Blauw licht tegen Acné

DELEN

De huidtherapeut behandelt verschillende huidaandoeningen, waaronder acné. Het is bekend dat zonlicht een gunstige invloed op acne heeft. Een zongebruinde huid heeft een camouflerend effect op acne.

Zonlicht heeft ook een afschilferende werking wat een gustige invloed op acné heeft. Maar op den duur zal de huid zich ter bescherming tegen de zon gaan verdikken. Sinds twee jaar is er een nieuwe veelbelovende therapie tegen acne in Nederland: blauw licht

Wat is het precies?

Acné is de meest voorkomende huidziekte onder de jongeren. Ongeveer 85% van de jongeren tussen de 14 en 25 jaar hebben er in meer of mindere mate last van. De acne verdwijnt gewoonlijk voor het 25ste levensjaar. Ongeveer 7% zal de huidaandoening nog hebben in en na zijn of haar dertiger jaren.

Puisten, papels, gesloten en open mee-eters zijn bij acné kenmerkend. Het begint veelal met mee-eters en later komen daar ontstekingen bij. Als het een hevige ontsteking is, ontstaan er onderhuidse ontstekingen die na genezing lelijke littekens kunnen achterlaten. Deze komen voornamelijk voor in het gelaat, de borst en de rug voor. Patiënten die aan acne lijden gaan veelal eerst naar de huisarts. De huisarts zal vaak een medicatie voorschrijven en patiënten adviseren. Als de huisarts denkt dat de dermatoloog of de huidtterapeut de patiënt kan helpen, dan wordt de patiënt daar naartoe verwezen.

Naar de huidtherapeut

De huidtherapeut zal vaak de huid reinigen en alle onzuiverheden verwijderen. Daarnaast wordt er vaak voor peelings gekozen. Peelings maken de huid dunner waardoor waardoor de verstopping van de porie tegen wordt gegaan. De huid wordt ook gestimuleerd om snel nieuwe cellen aan te maken. Hierdoor wordt de huid gladder en eventuele littekens worden minder zichtbaar. Pigmentvlekjes kunnen ook minder zichtbaar worden.

In de meeste gevallen heeft de dermatooog en de huidtherapeut een behandelplan die aanslaat. Maar dit is niet voor ieder patiënt met acne het geval. Dat kan komen doordat de P. acnes (deze bacterie speelt een belangrijke rol in de oorzaak van acné) resistent kan zijn, of is geworden. Het kan ook zijn dat medicatie door de vele bijwerkingen niet goed verdragen wordt. Als de acne heftig is maar de patiënt heeeft in de nabije toekomst een kinderwens, dan kan ook niet alle medicatie gebruikt worden zoals isotretinoíne

P.acnes

P. acnes behoort tot de normale flora ven de huid, maar wordt niet zelden als verontreiniger gevonden. Tijdens de stofwisseling van de bacteir P. acnes worden porphyrines geproduceerd. De porphyrines zijn lichtgevoelig. De absorptie van licht met een golflengte van 415 nm door de porphyrines is zeer groot. Deze golflengte manifesteert zich in violet/ blauw licht. Belichting van acne leidt tot foto-excitatie van de porphyrines. Porphyrines geven de opgenomen energie door aan zuurstofmoleculen in de omgeving. De zuurstofmoleculen worden in singletzuurstof gesplitst en dat kan tot de vorming van peroxide leiden. Singletzuurstof en peroxide vernietigen de P. acnes.

De behandeling

De behandeling van acne met blauw licht wordt in kuurvorm gegeven. Tweemaal per week wordt de acne 15-20 minuten belicht. De kuur bestaat uit 8-10 behandelingen. Voor de belichting wordt de huid gereinigd en gescrubd. Na de behandeling wordt er een verzorgende crème aangebracht. De behandeling is te vergelijken met een gezichtssolarium, ontspannen dus. Van de behandeling zelf is niks te voelen. De huid wordt ook niet warm. Er zijn ook gen bijwerkingen bekend. Het is een patiëntvriendelijke behandeling.

Wat wijst onderzoek uit?

In Nederland is recent nog geen onderzoek naar het effect van de blauw lichttherapie verricht. Maar in andere landen is wel onderzoek naar deze therapie verricht. De resultaten van vier onderzoeken zijn met elkaar vergeleken. De onderzoeken zijn in klinieken in Israël, de Verenigde Staten en Japan uitgevoerd. Bij al deze onderzoeken hebben de patiënten vier weken voor het onderzoek geen acné medicatie gebruikt. De patiënten kregen twee keer per week een behandeling van 8 tot 15 minuten. Uit recentelijk onderzoeken is gebleken dat de acne laesies gemiddeld met 61,9 tot 63,9% na 8 tot 10 behandelingen verminderd waren.

Voordelen blauw licht therapie

· Geen bijwerkingen

· Pijnloos

· Blauw licht is natuurlijk

· Iedereen kan de behandeling ondergaan; jong, oud en zwangere vrouwen

· Vernietigt de P. acnes zonder de omliggende huid aan te tasten

· De huid wordt niet rood en warm van de behandeling

· Geen veranderingen in de pigmentatie in combinatie met de zon

· Kuur duurt maar 4 tot 10 weken in plaats van 3 tot 4 maanden zoals bij medicatie

· Werkt na 2 tot 3 weken in vergelijking met antibiotica en isotretoine die na 6 tot 8 weken werken

DELEN