Bètacaroteen

DELEN

Bètacaroteen
De naam bètacaroteen komt van het Griekse bèta en het Latijnse carota (wortel). Het is het geel-oranje pigment dat groenten en fruit hun rijke kleur geeft. H. Wachenroder haalde in 1831 als eerste de bètacaroteen uit wortels in 1831 en kwam met de naam “caroteen”.

Bètacaroteen is een stof die deel uitmaakt van vitamine A (retinol) en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten, waar het (deels) voor de kleur verantwoordelijk is. Bètacaroteen speelt een rol als antioxidant, waardoor het lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen en de huid tegen uv-schade. Het is belangrijk voor het zicht, gezonde botten en de groei. Het wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en heeft daardoor dezelfde eigenschappen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat antioxidanten via de voeding mensen helpen om een gezond immuunsysteem te krijgen, dat ze beschermen tegen vrije radicalen en het risico verminderen op het ontwikkelen van kanker en hart- en vaatziekten. Vanuit sommige studies wordt gesuggereerd dat degenen die tenminste vier dagelijkse porties bèta-caroteenrijke vruchten en/of groenten consumeren een lager risico hebben op het ontwikkelen van kanker of hart- en vaatziekten.

Bij een onderzoek onder 4052 mannen werd het korte en lange termijneffect onderzocht. De mannen gebruikten gemiddeld 18 jaar bèta-caroteensupplementen of kregen een placebo. Op de korte termijn vonden ze geen verschil in risico op cognitieve achteruitgang tussen de twee groepen mensen, maar op de lange termijn was het duidelijk dat bèta-caroteensupplementen een groot verschil maakten.

De onderzoekers benadrukken dat er nog andere factoren kunnen zijn geweest die hebben bijgedragen aan de tragere afname van de cognitieve vaardigheden bij de mannen in de bètacaroteen groep.

Een voorbeeld waar veel bètacaroteen in zit is Klik hier

 

DELEN