Acupunctuur TCM en afvallen

DELEN

Wat je zeker niet moet doen als je wilt afvallen is “diëten”. De reden hiervoor is dat de meeste diëten eenzijdig zijn, alleen gericht op de verkoop van producten en niet gericht op het eindresultaat. Bovendien zijn de meeste diëten ongezond.

Wat moet je wel doen?

Wat er wel moet gebeuren is een definitieve verandering in het voedingspatroon. Het lichaam wil altijd in een bepaalde balans zijn. Al weeg je 150 kilo, dan nog zal het lichaam dat ervaren als de balans. Val je af dan is dat een verstoring in die balans en het lichaam wordt ziek.

Bij verandering van het voedingspatroon zoals bij het stoppen van het dieet zal de elastiek de balans weer omhoog doen schieten. Resultaat is een toename van gewicht. Eenmaal een roker altijd een roker en eenmaal een drinker altijd een drinker. Als je kan fietsen of skiën dan verleer je dit nooit meer. Je hersenen zullen aan een actie een reactie koppelen en dit opslaan om nooit meer te vergeten. Zo ook bij het eten van bepaalde hoeveelheden voedingsstoffen gekoppeld aan het gewicht. Daarom kan iemand met overgewicht nooit meer zijn eigen voedingspatroon handhaven. Een dieet alleen is dus nooit de oplossing.

Om goed te beseffen wat nu uiteindelijk een goed dieet is moet je jezelf afvragen wat het lichaam nodig heeft. Hoe weet je nu wat genoeg is? We zijn de natuurlijke prikkels compleet verloren. Zoals een leeuw een zebra verslindt en daarna drie dagen in de zon gaat liggen, zo zal een varken regelmatig, al scharrelend en wroetend, de grond afspeuren naar voedsel. Een dier in de natuur zal zich nooit overeten.

Apen lijnen niet. Ze volgen geen dieet en hebben nog nooit van sport gehoord. Als ze hun buik vol hebben, zitten ze uren op hun achterste te niksen of te vlooien. En ze houden er een goed figuur bij. In principe ben je een aap. Je vader is een aap, je moeder is een apin, je kinderen zijn aapjes. Maar we zijn met z’n allen wel rare apen. De mens is de enige aap zonder vacht, de enige aap die kan huilen en de enige aap met aambeien. Maar vooral de enige aap die lijnt.

We moeten dus te weten zien te komen wat nu uiteindelijk goed voor ons is, en hiervoor moeten we terug naar de natuur. Laten we eens kijken naar de historie van de mens en zijn evolutie.

Geschiedenis

De genetische informatie van de mens is niet plots uit het niets ontstaan. Ons DNA en zijn samenstelling, zoals we die nu kennen, is het resultaat van een miljoenen jaren durend evolutieproces. Dit blijkt onder meer uit het feit dat er duidelijke verwantschappen en verschillen bestaan tussen het DNA van de mens en die van het dier, de planten en zelfs van eenvoudige organismen. Slechts 1% van de drie miljard bouwstenen van ons DNA zou uniek zijn voor de mens. Van de overige 99% vinden we zeer verwante stukken terug bij andere levende wezens, tot en met bacteriën en virussen toe. Een deel van ons voedingsgedrag en van de manier waarop we voedsel verwerken is dus heel waarschijnlijk ook mede door ons verleden bepaald. In de loop van vijf miljoen jaar heeft de mens zich weten te evolueren tot wat we nu zijn. Dertigduizend jaar geleden begon de mens zich te onderscheiden van de dieren. Men ging rechtop lopen en begon zijn handen te gebruiken. Het voedsel bestond hoofdzakelijk uit het eten van wortels, knollen en planten. Vlees werd minimaal gegeten; als er al een groot dier werd gevangen dan moest dit gedeeld worden door de groep. Pas achtduizend jaar geleden zijn we dieren gaan houden zoals schapen en zijn we begonnen met landbouw. In de korte tijd dat we landbouwvoedsel eten, achtduizend jaar dus, is ons lichaam (evolutionair gezien) niet veranderd. Dat duurt namelijk veel langer. Maar het eten dat we eten is wel veranderd. De hele evolutie hebben we dus hoofdzakelijk geleefd van vruchten, knollen, planten, noten en een minimum aan vlees. Dit zijn hoofdzakelijk de vezelrijke, trage koolhydraten en minder vet. De snelle koolhydraten zoals aardappels, brood, rijst, suiker en alcohol gebruiken we pas een korte periode in de evolutie, te kort zelfs om evolutionair gezien ons lichaam aan te passen. Vlees werd pas echt gegeten in de Middeleeuwen door de adel; het was een vorm van status. Als we kijken naar de voedingsstoffen die zorgen voor de energieproductie in ons lichaam, zien we dat het lichaam niet gewend is om met vet om te gaan. Vet is een moeilijke brandstof, is schadelijk voor je gezondheid en verhoogt je cholesterol. Alcohol verbrandt het snelst, daarna de koolhydraten en dan pas de vetten. Alcohol is een niet lichaamseigen stof. Alcohol zal direct als brandstof gebruikt worden. Het probleem is dat de opgeslagen glycogeen niet verbrand wordt en zo dus omgezet wordt in vet. Alcohol is dus een echte dikmaker. In principe worden vetten alleen in rust verbrand. Bij activiteit zal het lichaam gebruik maken van het glycogeen dat opgeslagen zit in de spieren en deze omzetten in energie. De lever bezit ook een hoeveelheid glycogeen. Al het glycogeen dat niet wordt verbruikt, wordt uiteindelijk door de lever omgezet in vet. Het leuke is dat je hier de controlerende werking ziet van de lever op de milt.

Het lichaam zal tijdens activiteit niet zo snel vet verbranden. De verbranding van vet gaat altijd gepaard met een verhoogde zuurstofopname van het lichaam en er komen ook afvalstoffen (ketonen) vrij die schadelijk kunnen zijn voor de nieren. Mensen die snel vet verbranden kunnen hoofdpijn krijgen. Hierdoor kan je concluderen dat vlees en vet nooit een hoofdproduct is geweest in de evolutie. De galblaas -verantwoordelijk voor galafscheiding- en de lever -verantwoordelijk voor opslag van vet- worden juist overbelast bij een obesitaspatiënt in deze maatschappij. De alvleesklier is verantwoordelijk voor de afgifte van insuline en speelt een prominente rol in de energiehuishouding. Wanneer de alvleesklier te lang overbelast wordt zoals bij langdurige en extreme obesitas, kan dit leiden tot diabetes type 2.

Even de TCM-gedachte, gekoppeld aan de energieproductie. De alvleesklier -verantwoordelijk voor de insuline- gekoppeld aan de milt, zal de productie van de gu Qi op zich nemen. De lever heeft geen direct aandeel in de energiehuishouding. Zo kan je merken dat drieduizend jaar geleden de lever werd ingedeeld in een andere categorie. Dit is een reden waarom vlees en vet niet de eerste vereisten zijn in een voedingspatroon. Nu, drieduizend jaar later, overbelasten we voortdurend de lever en de galblaas op een manier die niet normaal is voor deze organen. Gevolg is een lever-Qi-stagnatie en een verlies van de controlerende werking van de lever op de milt. Juist deze controlerende werking zou het gehele verhaal van insuline en glycogeen in balans moeten houden. Aangezien de westerse patiënt veel stress heeft, te grote voorraden glycogeen en een veel te hoog vetpercentage, zal de acupunctuurbehandeling gericht moeten worden op de lever, met voedingsadviezen voor de milt.

Kijk je naar de dieren in de natuur die qua orgaanstelsel het meest op de mens lijken dan komen de chimpansee en het varken het dichtst in de buurt. Het voedsel van chimpansees bestaat voornamelijk uit rijpe vruchten, maar ze eten ook bladeren, schors, noten, zaden en bloemen. Een klein deel van het chimpanseemenu bestaat uit dierlijke prooi, meestal insecten.

Varkens scharrelen rond en wroeten in de grond naar wortels, planten, noten en vruchten. Ook kleine insecten en wormen staan op het menu van deze alleseter. Varkens en chimpansees eten de hele dag door.

Het eetgedrag van Chinezen heeft veel raakvlakken met het oerdieet. Chinezen eten en drinken werkelijk non-stop. In elk dorpje is wel weer wat anders te koop; pinda’s, mango’s, brood, soep, koude rijst en gekookte eieren. Chinezen doen massaal inkopen; luid smakkend en met plastic zakken vol koopwaar lopen ze door de straten. In Nederland vragen we vaak hoe het met je gaat, in China zeggen ze: “heb je al gegeten?”. Kinderen horen hun ouders al praten over gerechten en weten wat ze moeten eten bij bepaalde ziektes. Wij denken dat Chinezen alles maar koken en verwarmen en dat ze geen rauw voedsel eten. Maar pas op. Net als de oermens eet de Chinees licht rauw voedsel. Om de smaak goed in een product te houden stoomt of roerbakt hij het liefst op een hoog vuur. Het roerbakken van groenten en vlees duurt maar een paar minuten. Chinezen eten wel koolhydraten, maar combineren dit met vetten en vezelrijke groenten. De opname van suikers in het bloed wordt vertraagd wanneer men vetten of vezelrijke producten combineert met koolhydraten. Ons voedsel hier, is hoofdzakelijk gericht op vlees en vetten. Gemiddeld genomen eten we teveel en heeft onze voeding niet de juiste samenstelling. We eten te weinig groenten, fruit en vis en te veel trans- en verzadigde vetten. De inname van deze vetten is ongeveer anderhalf keer de aanbevolen hoeveelheid. In een restaurant wordt de nadruk gelegd op vlees of vis met frietjes en een minimum aan groenten. Iemand die wil afvallen met een milt-Qi-deficiëntie moet licht verteerbaar voedsel eten om de milt de kans te geven zich aan te sterken. Zoals soep en gekookte producten. Iemand die geen milt-Qi-deficiëntie heeft zal al meer licht rauw voedsel mogen hebben als roerbakken/wokken en rauwe producten.

Een recente studie in China toonde aan dat, gemiddeld gesproken, Chinezen 20% meer calorieën eten dan Amerikanen, maar dat Chinezen toch slanker zijn. Waarom zijn Chinezen over het algemeen niet dik ondanks dat ze veel, vaak en alles door elkaar eten zonder ook maar een calorie te tellen?

Chinezen eten meerdere keren op een dag.

Ontbijten is zeer belangrijk. Meestal is dit een warme maaltijd gemaakt van rijst en noodles. Eten wordt aangepast aan lichamelijke symptomen.  Chinezen eten erg veel pepers. Pepers stimuleren de spijsvertering. Chinezen snoepen nauwelijks. Ze eten wel veel tussendoortjes maar je zal ze nooit zien met een mars of zak chips. Chinezen eten veel verse groenten, fruit en sojabonen. Sojabonen bevatten de stof lecithine. Lecithine heeft een gunstige invloed op het geheugen, de stofwisseling van vetten en het heeft een verzorgende invloed op hart en bloedvaten.

De verhoudingen liggen anders. Ze eten minder slechte vetten en meer vezelrijke producten. Chinezen eten wel vet, maar altijd gecombineerd met vezelrijke producten. Dus nooit alleen. (Wij eten friet met een kroket zonder groenten.) Er wordt gebruik gemaakt van speciale geneeskrachtige kruiden en specerijen.

De 10 geboden

 1. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon.
 2. Eet om de twee uur.
 3. Eet elke dag soep.
 4. Creëer een balans tussen schimmels en bacteriën.
 5. Zie eten als leerzaam proces.
 6. Handhaaf eigen producten.
 7. Leer communiceren tussen lichaam en geest
 8. Leer keuzes te maken tussen koolhydraten en vetten.
 9. Niks is verboden.
 10. Heb geen honger.
 1. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon

Diëten zijn vaak eenzijdig of mensen eten te weinig. Het probleem is dat het lichaam gaat hamsteren. Net als in de natuur wanneer er minder eten is, zal het heel zorgvuldig met voeding omgaan. Het lichaam past zich aan en vet zal sneller als reserve opgeslagen worden. Het slechtste wat je kan doen is te starten met een eenzijdig en karig dieet. Soep met kwark is een dieet dat toch veelvuldig door therapeuten wordt gegeven. Het grootste probleem is een te grote verstoring van het lichaam. Afvallen zal in eerste instantie snel gaan maar de kans op blijvend succes is klein. Zeker wanneer de acupuncturist nog eens flink de milt gaat versterken. De Qi is al jaren deficiënt, daarom kan je beter kiezen voor versterken van de geest, harmoniseren, en oplossen van stagnatie en damp.

Het leuke is dat je soep en kwark wel kan gebruiken wanneer de Qi niet deficiënt is, bijvoorbeeld in een later stadium. Alleen dit niet langer dan 10 dagen innemen.

 1. Eet om de twee uur

Onze eetlust wordt hoofdzakelijk geregeld vanuit de hypothalamus. Deze hersenregio stuurt neuropeptiden uit naar verschillende organen en weefsels. De signalen kunnen de eetlust stimuleren of afremmen. Heel wat moleculen die in de verschillende stappen tussen het signaal en de reactie komen, zijn reeds geïdentificeerd. Het onderzoek bij genetisch gemanipuleerde muizen die hetzelfde gendefect dragen als personen die bijvoorbeeld lijden aan een zeldzame vorm van erfelijke zwaarlijvigheid speelt hierin een belangrijke rol. Uit dergelijk onderzoek is onder meer naar voor gekomen dat het leptine-eiwit in onze hersenen samen met insuline een belangrijke rol speelt in de regeling van de voedselopname (Schwartz et al. 2000). In tegenstelling tot wat toen werd verkondigd, is leptine echter geen wondermiddel gebleken om obesitas te bestrijden. Via de bloedsuikerspiegel is het wel degelijk mogelijk om een invloed uit te oefenen op de eetlust.

Koolhydraten worden in het spijsverteringsorgaan afgebroken tot de enkelvoudige suikers waaruit ze zijn opgebouwd (zoals glucose en fructose). De alvleesklier scheidt vervolgens het hormoon insuline af, dat ervoor zorgt dat de suikers via de bloedstroom worden vervoerd naar de plekken waar ze worden gebruikt voor energielevering, of waar ze worden opgeslagen als glycogeen in de lever of als vet in de cellen. Men gelooft nu dat de calorieën die van deze suikers afkomstig zijn, eerder als vet worden opgeslagen dan de calorieën die van eiwitproducten of van dierlijk vet zelf afkomstig zijn.

Enkelvoudige koolhydraten, zoals de suiker die u in een kop thee doet of de fructose die in fruit zit, worden sneller opgenomen dan samengestelde koolhydraten, zoals volle granen, bonen en groenten. Bewerkte voedselproducten, waaronder brood, cakes, koekjes en witte rijst, bevatten allemaal een hoog percentage enkelvoudige koolhydraten. Ruwe voedselproducten zoals bruine rijst, peulvruchten en steelgroenten bevatten allemaal vezels, die in het spijsverteringssysteem eerst moeten worden afgescheiden van de rest van het voedsel voordat ze in suikers kunnen worden afgebroken. Daarom duurt het langer voordat de suikers van deze producten in de bloedstroom terecht komen. De vezels passeren vervolgens het spijsverteringskanaal zonder te worden opgenomen. Als u een maaltijd of snack eet die voornamelijk uit enkelvoudige, bewerkte koolhydraten bestaat, b.v. een geroosterde snee witbrood met jam, een gebakje, een chocoladereep of een bord pasta, worden de suikers in één keer massaal in uw bloedstroom opgenomen. Hierdoor wordt de alvleesklier aangemoedigd tot het aanmaken van grote hoeveelheden insuline om deze suikers te kunnen verwerken. Door deze overmatige hoeveelheid insuline wordt een signaal aan de lever afgegeven om alle overtollige energie als vet op te slaan, waarmee het lichaam dus een signaal ontvangt om het vet te bewaren. Door deze enorme hoeveelheid suiker in uw bloed voelt u zich goed, totdat uw suikerspiegel niet lang daarna weer begint te dalen. Hierdoor gaat u zich moe voelen en krijgt u zin in meer koolhydraten om uw energiepeil weer te verhogen.

TCM: De milt zorgt voor de productie van insuline waarmee de enkelvoudige suikers omgezet worden in energie. De lever heeft een controlerende functie.

Bij een te grote inname van enkelvoudige koolhydraten moet de milt hard werken in een korte tijd en wordt daardoor overbelast. Grote hoeveelheden insuline zullen de suikers gaan verwerken. Een tegenovergestelde werking is het resultaat. De lever kan niet meer controleren en zal al het overtollig glycogeen opslaan als vet. Een keer is dit niet erg. Maar als dit constant gebeurt zal de milt deficiënt worden. Mensen gaan piekeren en zich zorgen maken dat ze te dik zijn en dat het lijnen niet helpt. Lijnen mag dus ook nooit een obsessie zijn.

De bloedsuikerspiegel moet een constant verloop hebben door de dag. Na het eten van een normale maaltijd stijgt de bloedsuikerspiegel. Na verloop van tijd begint hij te dalen en na zo’n twee uur daalt hij onder zijn niveau. Gevolg: tal van reacties, gestuurd vanuit de hersenen. Na drie uur wordt het serieus. De maag begint te reageren, we worden vermoeid en krijgen honger. Er moet dus altijd binnen de twee uur iets gegeten worden.

 1. Eet elke dag Soep

Soep is het mooiste product dat er bestaat. Soep is een soort decoct (afkooksel). Je kunt tijdens het koken van soep speciale kruiden of geneeskrachtige planten toevoegen. Soep is licht verteerbaar. De milt heeft weinig Qi nodig om soep te transformeren. Daarom weten we in het westen wel dat we soep moeten eten als we een keer met de griep in bed liggen. Hier koken we groenten tot ze bijna uit elkaar vallen, vervolgens eten we de overgebleven, kapot gekookte vezels op en spoelen de vitamines en mineralen door de gootsteen.

In soep behoud je de vitamines en mineralen.

Soep   – vult de maag;

 • – is weinig calorierijk;
 • – versterkt de milt;
 • – zorgt voor voldoende vocht in het lichaam;
 • – is gezond.
 1. Creëer een balans tussen schimmels en bacteriën

Dit is een punt dat ze in China (nog) niet kennen. Omdat eten in China gesprekstof nummer één is, zullen er weinig problemen zijn op dit gebied. Maar in het westen is dit één van de hoofdoorzaken van bepaalde ziektebeelden. Om beter te begrijpen waarom bepaalde ziektebeelden hier actief zijn moet je je verdiepen in schimmels en bacteriën. In een normale homeostase is er een balans tussen schimmels en bacteriën in het lichaam. Nemen de schimmels toe dan nemen de bacteriën af. Bacteriën bepalen voor meer dan 70 procent de weerstand. De darmflora zorgt -westers gezien- voor een optimale transformatie van voedsel. Schimmels nemen toe door het gebruik van suiker, gist en schimmelproducten. Suiker zit overal in, en gist zit in ons brood (en bier). Bacteriën zijn niet met voedsel aan te vullen. Ook niet met Yakkult. Bacteriën dood je door het laten toenemen van de schimmels, wat veroorzaakt wordt door stress en door chemicaliën als antibiotica (wat weer zit in ons vlees en onze vis). Het enige dat je kan doen is het creëren van een goed milieu. Met biologische yoghurt bijvoorbeeld. Een goede transformatie is afhankelijk van een goede darmflora. Ik adviseer meestal om probiotica te slikken. Van rauwe zuurkool is bekend dat dit een van de weinige producten is die de darmflora kan laten toenemen. Het werd vroeger tijdens lange zeereizen ook gebruikt om scheurbuik te voorkomen. Neem drie keer per dag een eetlepel.

Helpt het om darmfloratabletten te slikken?

Probiotica helpt als je het consequent inneemt. Je mag het geen dag overslaan en het liefst ‘s avonds innemen met lauwwarm water. De darmflora is moeilijk te manipuleren. Bacteriën als toevoeging in producten als Yakkult of Actimel werken niet. Daar zitten te weinig verschillende soorten bacteriën in.

Hoe zit het met Melk?

Om lactose (melksuiker) te verteren, is het enzym lactase nodig. Lactase wordt aangemaakt in de darmwand. Wanneer er te weinig lactase wordt aangemaakt in de darm, wordt lactose niet of niet volledig verteerd. Dit geeft lang niet altijd klachten. Pas als dit bij gebruik van de aanbevolen hoeveelheden melk(producten)

klachten geeft, is er sprake van lactose-intolerantie. Het gaat hierbij om klachten zoals buikpijn, winderigheid, diarree en damp. Van westerlingen is het bekend dat zij meer lactase hebben dan Chinezen en Afrikanen. Iemand zonder milt-Qi-deficiëntie, zonder teveel aan damp of phlegm en met voldoende lactase mag gerust melk drinken. Bij obesitaspatiënten zal dit echter weinig voorkomen in verband met damp en deficiëntie.

Wat is rechtsdraaiende Yoghurt?

Alle met bacteriën bereide zuivelproducten zoals kaas en yoghurt, bevatten zowel links als rechtsdraaiend melkzuur. Staat op een toetje dat het rechtsdraaiend melkzuur bevat dan spreekt de fabrikant de halve waarheid. Melkzuur is een product van gisting door bacteriën en het draait niet echt. De draaiing zegt iets over de afbuiging van licht als dat door melkzuur schijnt. Rechtsdraaiend melkzuur wordt wel iets makkelijker door het lichaam in suikers omgezet. Als je teveel linksdraaiend melkzuur binnenkrijgt kan dit een nadelige invloed hebben op je energiehuishouding. Maar daarvoor zou je minstens zeven liter yoghurt op een dag moeten drinken. In het basisdieet moeten mensen twee keer per dag yoghurt eten. Yoghurt is zuur, versterkt de lever, verbetert het intern milieu en produceert geen damp.

 1. Zie eten als leerzaam proces

Afvallen is een verstoring van de balans. Het lichaam zal het veranderde voedingspatroon herkennen als stress. Bij elke vorm van stress, zowel fysiek als psychologisch, komt het stresshormoon cortisol vrij. In een natuurlijke situatie zal stress ervoor zorgen dat er voldoende energie is om adequaat te kunnen reageren, vechten of vluchten. Dit zal in de natuur normaal gesproken niet langer duren dan vijf minuten. De maatschappij waar wij in leven is gejaagd, we staan onder druk en leiden constant aan vormen van stress. Dit geeft een doorlopende afgifte van cortisol. Het zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in spieren worden afgebroken waarbij glucose (energie) vrijkomt. Deze energie wordt gebruikt om het lichaam weer terug te brengen in homeostase; op het moment van stress komt er adrenaline en noradrenaline vrij om het lichaam alerter te maken en klaar om te vechten/vluchten. Cortisol zorgt ervoor dat dit verlies van energie weer wordt gecompenseerd doordat er direct energie vrijkomt die direct beschikbaar is. Met andere woorden: door stress komt er doorlopend energie vrij die vervolgens niet wordt aangesproken. Het lichaam wil energie die vrijkomt aanvullen door middel van voedsel. Maar de energie wordt niet verbrand. Gevolg: een toename van gewicht. Onderzoekers in het westen hebben aangetoond dat er ‘s ochtends tussen 7 en 9 extra cortisol vrijkomt om de maag te activeren. Wij wisten dat natuurlijk al lang. Daarom moeten wij net als de Chinezen ook goed ontbijten. Evolutionair gezien is dit noodzakelijk.

Afvallen is dus een vorm van stress. Advies is: Val niet te snel af, maximaal 1/2 à 1 kilo per week, en weeg je niet elke dag; afvallen moet geen opgave worden, eten moet leuk zijn. Zie een uitdaging in het klaarmaken van je eten. Daarom krijgen de patiënten geen recepten mee naar huis. Ze moeten het zelf leren. Keuzes maken uit eigen producten en hoeveelheden. Van jezelf weten wanneer je genoeg hebt. Leren communiceren tussen je lichaam en je geest. De één heeft 2000 calorieën nodig, de ander meer of juist minder.

TCM, cortisol en dieet

De lever is een van de meest complexe orgaan uit de TCM en is erg gevoelig voor stress, gedragsveranderingenen en emoties. De lever is gekoppeld aan de Qi doordat de lever moet zorgen voor een vrije Qi-circulatie. Ook wanneer er damp heerst in het lichaam en de Qi van de milt leeg is, kan de lever de milt niet meer controleren en blokkeert de lever. Beide geven een lever-qi-stagnatie met een verstoring van de vrije Qi-stroom.

Gevolg:

– disharmonie van emoties.

De lever regelt de harmonieuze interactie van het individu met zijn omgeving. Lijnen wordt een obsessie of men durft niet meer in de spiegel te kijken.

– disharmonie van de spijsvertering.

De vrije energiestroming is noodzakelijk voor de activiteiten van milt en maag met betrekking tot de spijsvertering.

-sekretie van gal.

Bij een verstoring zal er een ongelijkmatige en onharmonieuze galafscheiding zijn.

– disharmonie van de menstruatie.

De lever zorgt voor een gelijkmatige en ongehinderde stroom van Qi en bloed, waardoor een regelmatige en goede menstruatiecyclus ontstaat.

Zwaarlijvigheid kan leiden tot onvruchtbaarheid en menstruatieproblemen.

 1. Handhaaf eigen producten

Chinezen eten ‘s ochtends rijst met kool of een congee. Het slechte van een dieet is dat mensen hun eetpatroon moeten veranderen. Nog slechter gaat het als mensen meer moeite moeten doen om te eten of voor het maken van een dieet. Bijvoorbeeld Herballife shakes. Dat hou je drie maanden vol en daarna weet je niet wat je moet doen. Het oude eetgedrag is snel weer normaal. Om uit te gaan van handhaving van het uiteindelijk resultaat moet het voedingspatroon veranderen. Wat we doen is het aanbieden van een basisdieet en in verloop van de tijd worden er aanpassingen aan gedaan.

Het basis voedingspatroon is:

 • -Geen snelle koolhydraten i.v.m. de bloedsuiker
 •  spiegel, zoals brood, aardappelen, pasta.
 • -Geen snoep en suikers.
 • -Geen / weinig gistproducten zoals brood.
 • -Weinig alcohol.
 • -Om de twee uur eten.
 • -Veel fruit en groenten, minder vlees en vetten.

De patiënt gaat zelf op zoek naar de juiste voedingsmiddelen en maaltijden. Dit is een leerproces dat we alleen maar ondersteunen. Dit werkt echt goed en de ervaring is dat mensen al snel precies weten wat ze wel en niet kunnen, willen en mogen eten.

 1. Leer communiceren tussen lichaam en geest

Na de tweede wereldoorlog is het taboe om je bord niet leeg te eten of eten weg te gooien. Soms zie ik mensen die eten krijgen in een restaurant en er zout over strooien zonder te proeven. Vraag ‘s avonds eens aan je partner of het eten lekker was. Of die boterham ‘s ochtends tijdens het inpakken van je tas in 2 happen naar binnen werken. Wij eten niet omdat we trek hebben. Wij eten omdat het zo hoort, omdat het tijd is om te

eten. En als we eten stoppen we wanneer we echt niet meer kunnen of wanneer de pan leeg is. Niemand luistert meer naar zijn lichaam en stopt met eten wanneer het lichaam dit aangeeft. Trouwens: pas na twintig minuten geven de hersenen een prikkel af van een voldaan gevoel. De meeste mensen eten zo snel dat ze al klaar zijn voor die twintig minuten, of zitten al voor die tijd zo vol dat het te laat is om in te grijpen. Door goed te kauwen kan je dit probleem al oplossen.

Vraag: Hoe komt het dat mensen met obesitas met een milt-Qi-deficiëntie juist wel kunnen blijven eten, terwijl je bij een Qi-deficiëntie juist geen eetlust hebt?

De milt is niet alleen verantwoordelijk voor de transformatie en transportatie van voedsel, maar is ook verantwoordelijk voor de interactie tussen lichaam en geest, zoals een hongergevoel en een voldaan gevoel als je genoeg gegeten hebt. Dus bij een milt-Qi-deficiëntie kunnen mensen best eetbuien hebben. Alleen meestal niet omdat ze honger hebben, maar omdat de milt niet meer de juiste prikkels afgeeft en niet meer communiceert met de maag.

 1. Leer keuzes maken tussen koolhydraten en vetten

Er zijn goede en slechte vetten. Slecht vet zit in vlees, zuivelproducten en snacks, goed vet zit in vis, plantaardige olie en noten. Daarnaast kunnen we ook stellen dat er een verschil is tussen goede en slechte koolhydraten. De mix van goed vet en goede koolhydraten brengt een heel nieuwe en interessante voedselpiramide voort – zeg maar een nieuwe Schijf van Vijf.

In die piramide kunnen volkorenproducten, groenten, fruit, plantenolie, noten, peulvruchten, vis, kip en eieren dagelijks worden gegeten, maar moet met vet en rood vlees, boter, rijst, brood, aardappelen, pasta en snoep voorzichtig worden omgegaan. Ook met zuivel dient te worden opgepast. Toch zijn er wel wat valkuilen. Neem aardappelen. Als ze net gekookt zijn, hebben ze een hoge glycemische index, dat is de snelheid waarmee voedsel wordt omgezet in glucose, en zijn dus slecht. Als je ze dan laat afkoelen, worden ze een beetje glazig. Het zetmeel verandert van structuur, de glycemische index daalt en dus kun je ze dan wel eten, bijvoorbeeld in een salade. Wij weten natuurlijk dat een warm product yanger is dan een koud product en dus energierijker. Van de ene kant is dat goed om de milt te tonifiëren, van de andere kant blijkt dus dat dit in onze maatschappij kan leiden tot overgewicht. Het probleem zit hem niet zozeer in de aardappel maar in het feit dat wij teveel energierijk voedsel binnen krijgen en deze niet meer verbranden door onze levensstijl. Probeer koolhydraten zoveel mogelijk uit volle granen, peulvruchten, groenten en fruit te halen. Er zijn ook diëten die bepaalde combinaties van voedingsmiddelen verbieden. Er is geen dier op aarde die daar rekening mee houdt. Het zou wat zijn, een leeuw met een lege maag die een zebra laat lopen omdat hij zijn vruchten nog niet op heeft. Het probleem van combineren heb je alleen wanneer je teveel eet of wanneer je niet regelmatig eet of wanneer je te lang wacht met de volgende maaltijd.

 1. Niks is verboden

In eerste instantie gaat deze vlieger niet op. Er moet flink gewicht verloren worden en mensen moeten het leerproces ondergaan. Er moet weer gecommuniceerd worden tussen lichaam en geest. De maag moet aangeven wanneer je honger krijgt. Je moet jezelf weer energiek voelen. En als het nodig is zeker weer gaan sporten. Het is als een auto die je vooruit wilt duwen. Als hij eenmaal op gang is dan zal het minder energie kosten om hem rijdende te houden. Mijn ervaring is ook zo bij het dieet. Wanneer mensen in de gaten krijgen wat de bedoeling is, zien we dat het lichaam gaat reageren. Het lichaam zal het proces van lijnen steeds minder als een stressreactie gaan ervaren. Het lijnen zelf wordt een nieuwe balans. Nu kan de behandelfrequentie ook naar beneden. Zelf zie ik de patiënt dan nog zo’n één keer in de drie weken, wat in de beginfase nog om de tien dagen was. Samen met de patiënt wordt een strategie uitgestippeld. Als iemand weer zin in brood krijgt en het gaat goed dan gaan we dat inpassen, bijvoorbeeld alleen in het weekend. Het leuke is dat als je dit verstandig toepast je nog steeds in bijna hetzelfde tempo blijft afvallen.

 1. Heb geen honger

Honger is een maatstaaf. Ook bedoeld om te zorgen dat de patiënt niet te weinig gaat eten. Veel mensen moeten met dit dieet meer eten dan ze gewend zijn!!!!

Je mag geen honger hebben. Als je dus het juiste eet en op de goede manier in de juiste verhouding, dan is het mogelijk om definitief je gewicht te verminderen.

Conclusie

Het dieet:

 • -Om de twee uur eten in verband met de maag die niet te
 •  veel en niet te weinig voedsel mag verwerken.
 • -Niet meer na 20.00 uur eten, wel drinken of een bakje
 •  yoghurt (yoghurt reken ik niet als melkproduct).
 • -Geen melk
 • -Geen kaas: 2/3 bestaat uit puur dierlijke vetten
 • -Elke dag soep eten
 • -Geen snelle koolhydraten zoals aardappelen, brood,pasta’s en rijst
 • -Proberen een ritme te krijgen en niet afwijken van je eigen smaak. Probeer zo normaal mogelijk te doen.

Een goed dieet is geen dieet

De stelling is dat een dieet geen zin heeft bij het afvallen. Ik zal proberen uit te leggen waarom niet. Je zult zien dat ik gebruik maak van westerse kennis en feiten, toegepast in de oosterse geneeskunst. Dit is belangrijk, omdat obesitas niet, of tot nu toe nog nauwelijks, in China voorkomt. Chinezen hebben nou eenmaal een ander voedingspatroon dan wij. Brood kennen ze niet en ze eten zeker drie keer per dag warm. Verder snacken ze wel tussendoor maar weinig echt snoep, suiker en chocolade. Elke TCG-therapeut wordt steeds meer geconfronteerd met vragen over obesitas. De meningen en behandelingen verschillen enorm. Eigenlijk bestaat er niet echt een lijn in het behandelen van deze problematiek. Dit komt doordat overgewicht tot heden niet voorkomt in China en de meeste therapeuten geen flauw idee hebben wat voor dieet ze de mensen moeten geven. Anderen zien het probleem ook niet en leggen de verantwoordelijkheid bij de patiënt:”Moeten ze maar niet zoveel eten.” Toch kan je niet altijd de patiënt zomaar de schuld geven. Iedereen weet dat obesitas ongezond is en naarmate de zomer dichterbij komt willen we ook nog eens zo mooi en slank mogelijk over het strand kunnen paraderen. De oplossing is diëten. En aangezien men alles al heeft geprobeerd van fruitdieet tot Atkins, komt de patiënt uiteindelijk zonder resultaat bij de acupuncturist aankloppen.

 

DELEN