Acné en het effect van melk proteïne

DELEN

Een gezonde huid van binnenuit

Acné vulgaris is een eenvoudig herkenbare dermatologische aandoening (kader 1). Het is één van de meest voorkomende huidaandoeningen, waar bijna 85% van de jongeren door wordt getroffen. Kleine niet-ontstoken acnébeschadigingen hoeven niet meer dan een kleine ergernis te zijn, maar mensen met uitgebreidere ontstekingen kunnen wellicht een onaangenaam gevoel hebben dat resulteert in schaamte en psychische problemen.

De kleinste microscopische ontsteking, die tot de acné vulgaris behoort, is de microcomedo (mee-eter). Deze ontsteking is een aandoening van de talgklierfollikel.

Talg (sebum) wordt geproduceerd in de talgklierfollikel en kan soms onder een keratineprop vast komen te zitten samen met overige talgklierresten. Hierdoor ontstaat een vergroting van de follikel. In het microcomedo stadium worden Propionibacterium acné bacteriën (die talg als belangrijkste voedingsstof gebruiken om zich te vermenigvuldigen) en ontstekingsreacties niet waargenomen. Hyperkeratose (sterke verhoorning van de opperhuid) en folliculaire prop zijn dan wel duidelijk, evenals hyperactiviteit van de talgklieren. De microcomedo is de voorloper van andere ontstekingen door acné. Als de aandoening verergert, dan wordt deze zichtbaar en ontwikkelt zich tot een niet-ontstoken gesloten of een open comedo. Op den duur kan de (micro)comedo gevuld worden door Propionibacterium acné. Dit kan in de inflammatoire cellen de follikel omringen en door de follikelwand heen dringen. Vervolgens worden enzymen gegenereerd die de follikelwand doen barsten. Hierdoor ontstaan grote en vaak inflammatoire aandoeningen, zoals papels, pustels en nodulaire cyste ontstekingen. Het is nog altijd niet duidelijk waardoor de micromee-eter wordt gestimuleerd. De sterkste aanwijzingen suggereren betrokkenheid van androgene hormonen, veranderingen in de folliculaire vetniveaus en de ontstekingsbevorderende cytokine interleukines. liculaire vetniveaus en de ontstekingsbevorderende cytokine interleukines.

Overige factoren – zoals genetische bepaling, stress of dieet – kunnen ook de ontwikkeling en ernst van acné doen beïnvloeden.

Nodulaire aandoeningen

Een ernstige vorm van acné, die wordt gekenmerkt door overvloedige, diepe, ontstoken bultjes (nodulair) en grote, met pus gevulde ontstekingen die op zweren lijken (cysten). De ernstige ontsteking kan er de oorzaak van zijn dat acné uitzonderlijk rood of paars wordt.

Behandeling van acné

Uitwendige en systemische therapieën vormen twee belangrijke strategieën voor de behandeling van acné. Afhankelijk van de ernst van de aandoening wordt gebruikgemaakt van een enkele of gecombineerde therapie. De uitwendige en systemische behandelingen dragen bij aan de remming van bacteriën en inflammatoire reacties. Uitwendig gebruik van niet-steroïde therapieën bestaat onder andere uit topische retinoïde en antibiotica. Retinoïde is afgeleid van vitamine A en komt voor in gelvorm. Het remt de celdeling van de cellen van de opperhuid. Retinoïde mag overigens niet gebruikt worden door vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen raken. Topische retinoïde is een effectieve behandeling van acné. Deze stof remt de vorming van zowel inflammatoire acné aandoeningen als comedonen. Lokale antibiotica wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten met milde tot gemiddeld ernstige vormen van inflammatoire acné (papels en pustels).

Systemische therapieën

Systemische of orale therapieën worden voornamelijk toegepast bij personen met gemiddelde tot ernstige vormen van inflammatoire acné. Voor zowel mannen als vrouwen omvatten deze therapieën orale antibiotica en orale retinoïde. Hormonale behandeling wordt regelmatig toegepast voor acnésoorten bij zowel volwassen als jonge vrouwen. Net als de lokale antibiotica bestaat er een verhoogde bacteriële weerstand bij orale antibiotica. Een van de meest voorkomende keuzes, wat betreft de hormonale therapie voor acné, is orale anticonceptie. Ze vermindert de beschikbaarheid van biologisch actief testosteron door verbetering van de leversynthese van SHG (sekshormoon bindend globuline) en zorgt voor de productie van androgenen door de ovulatie te onderdrukken. Het resultaat is verminderde talgproductie. Het gebruik van orale anticonceptie kan worden gekoppeld aan negatieve effecten zoals huidpigmentatie, hoofdpijn, toename in gewicht, en soms depressie en vasculaire trombose. De ernst van de bijwerking is vaak afhankelijk van de dosis.

Nieuwe therapie op basis van melkeiwit complex

Waar de huidige behandelmethoden zich richten op het uitwendige, bestaat sinds kort ook de mogelijkheid om inwendig iets te doen aan acné. Een natuurlijk ingrediënt, bestaande uit een bioactief proteïnecomplex verrijkt met lactoferrine (MPLC) ondersteunt een gezonde huidbescherming van binnenuit en ondersteunt bij de vermindering van puistjes en roodheid. Dit voedingssupplement, met melk proteïne lactoferrine complex (MPLC), ondersteunt de lichaamseigen afweer en bestrijdt ontstekingen en infecties van binnenuit. MPLC is gebaseerd op de bioactieve bestanddelen van melk met specifieke fysiologische effecten ter ondersteuning van een gezonde huid van binnenuit. De meest essentiële mechanismen zijn de antimicrobiologische, antioxidante en anti-inflammatoire eigenschappen. Deze bevindingen worden bevestigd door een recente open-label studie onder jongeren.

Onderzoek met melkproteïne complex (MPLC) bij tieners

Aan deze open-label studie deden 44 jongeren mee (23 mannen en 21 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 15,3 jaar). De jongeren namen oraal 200 mg MPLC per dag (2 x daags 100 mg) gedurende acht opeenvolgende weken. Een onafhankelijke fotograaf nam gezichts-foto’s en deze werden vervolgens geëvalueerd door een dermatoloog. De gegevens werden vanaf week 1 (base-line) verzameld, voordat de behandeling werd gestart, en vervolgens in week 2, 4 en 8. De onderzoeksperiode was bepaald tot 12 weken.

Het aantal “blackheads” (open comedonen) en “non-blackheads” (waaronder “whiteheads”), gesloten comedonen, papels, pustels en nodulocystische aandoeningen) werden op het voorhoofd, linker- en rechterwang, kin en neus geteld. Elke week werden van elke deelnemer de blackheads en non-blackheads in het gezicht geteld.

MPLC vermindert puistjes en roodheid bij jongeren

Het gemiddelde aantal blackheads was in week één 33, week twee 12, week vier 8,5 en week acht slechts 1. In een gelijk patroon, was het gemiddelde aantal non-blackheads 7,5 en dit verminderde naar 5,2 tot uiteindelijk 0. Al deze opeenvolgende verschillen waren zeer significant (P<0,001 in alle gevallen).  Met betrekking tot week 1, totaal aantal puistjes, was een gemiddelde verbetering onder de deelnemers van 44% minder in week 2, 71% in week 4 en 95% in week 8. De gemiddelde verbetering met betrekking tot de baseline (totaal aantal puistjes) over deze drie periodes was week één 46%, week twee 58% en week acht 89%.  De procentuele vermindering was consistent, ongeacht de gemiddelde of hoge aanwezigheid van acné. Er waren slechts 7 deelnemers met een laag aanvangsniveau (10 of minder) puistjes. Gebaseerd op dit beperkte voorbeeld, bestond er nog altijd statisch bewijs van verbetering met week 8 (gemiddelde vermindering van 95%; P=0,028). Met behulp van regressiemodellen, is aangetoond dat de wijzigingen niet werden beïnvloed door geslacht (P=0,165) of leeftijd (P=0,667). Alles bij elkaar heeft oraal gebruik van MPLC in een beperkte periode een aanmerkelijke verbetering laten zien bij de deelnemers.

Voorgestelde mechanismen MPLC en acné vulgaris

Lactoferrine is een ijzerbindend eiwit dat wordt gevonden in moedermelk. Lactoferrine vormt een bestanddeel van het proteïnecomplex. Onderzoekers vermoeden dat lactoferrine, op een synergetische wijze met de overige bestanddelen uit het eiwitcomplex, een belangrijke rol speelt in de anti-acné-effecten van MPLC. Lactoferrine is een 80-kDa ijzerhoudende glycolproteïne die voorkomt in neutrofiele granulocyten zoals witte bloedcellen en in cellulaire afscheiding zoals traanvocht, nasale afscheiding, bronchiaal slijm, darmvocht, baarmoederhalsslijm, sperma en speeksel. Een primaire functie van lactoferrine is het vangen van vrij ijzer in lichaamsvocht en op infectieplaatsen ter onderdrukking van de schade door vrije radicalen.

Lactoferrine beschikt over eigenschappen die relevant zijn voor de preventie en behandeling van acné: antimicrobiologisch, anti-inflammatoir en antioxidant.

Lactoferrine kan bijdragen aan de mogelijke antimicrobiologische effecten van MPLC voor wat betreft propionibacteria of andere acné-gerelateerde bacteria.  Dit kan bereikt worden door mechanismen zoals ijzeruitscheiding, uiteenvallen van celmembranen of remming van biofilmformatie. Lactoferrine heeft anti-inflammatoire effecten op de huid door als antilichaam reactie te geven door ijzer te binden. Dit katalyseert de vorming van vrije radicalen. Het kan ook de effecten neutraliseren op inflammatoire tussenliggende lipopolysachariden (LPS). Dit ontstaat door acné gerelateerde bacteriën. Lactoferrine heeft een direct antibiotisch effect op potentieel gevaarlijke bacteriën zoals Staphylococcen en E. coli.

De sterkste aanwijzing dat MPLC een anti-acné werking heeft, is het voorkómen van oxidatie van huidschilfers. In voorgaande studies zijn lipiden op het huidoppervlak en de lipiden van open en gesloten comedonen van acné-patiënten geanalyseerd. Hierbij is aangetoond dat deze lipiden zijn verrijkt met polarlipiden in vergelijking met de lipiden van het huidoppervlak van een acnévrije controlegroep. In zowel de open als gesloten comedonen, blijken deze polarlipiden voornamelijk te zijn voortgekomen uit oxidatie van de huidschilfers. De veronderstelling is dat oxidatie van de huidschilfers een link legt met comedogenese en bacteriële kolonisatie. Verder speelt dit nog een belangrijke rol bij de pathogenese van acné. In een recent onderzoek met 10 gezonde vrijwilligers is aangetoond dat uitwendig gebruik van MPLC ook in staat is om peroxidatie van de huidlipiden te voorkomen (niet gepubliceerde resultaten). Deze resultaten geven aan dat MPLC actief is bij het verminderen van acné door oxidatie van de huidschilfers, en daarbij ook het voorkomen van comedogenese.

Conclusie

De statistische gegevens die verkregen zijn uit het onderzoek onder jongeren tonen aan dat oraal toegediend Melk Proteïne Lactoferrine Complex een gunstig ingrediënt is ter ondersteuning van de vermindering van puistjes en roodheid, gekoppeld aan acné vulgaris.

Met behulp van regressiemodellen is er geen bewijs gevonden over de invloed van geslacht of leeftijd. Dit betekent dat zowel mannen als vrouwen dezelfde patronen op lange termijn laten zien evenals de deelnemers aan het onderzoek in de leeftijdscategorie 13 – 19 jaar. Er werden geen negatieve bijwerkingen gemeld. De meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek verklaarden gunstige effecten te merken van het gebruik van MPLC. Ze hadden minder acné, voelden zich beter en gezonder en waren vastbesloten dit supplement te blijven gebruiken.

Het onderzoek laat zien dat het natuurlijke ingrediënt MPLC een goede ondersteuning is om een gezonde huid te krijgen en behouden. Tevens kan MPLC helpen bij het verminderen van puistjes en roodheid door een slechte huid.

Voor een literatuurlijst en referenties kunt u bellen naar 0186-626173

Saskia Bleijswijk

Reference

DELEN