Acidum silicicum

DELEN

Acidum silicicum (kiezelzuur)

Populaire namen voor acidum silicicum zijn kiezelzuur, bergkristal en Silicea. Silicium is een van de meest voorkomende elementen op aarde. Het wordt gevonden in rotsen maar ook in de zee. Planten hebben het nodig voor hun stabiliteit en stevigheid. Bij mensen vind je kiezelzuur o.a. in het bindweefsel. Het is ook een belangrijk mineraal voor gezonde tanden, haar en nagels. In ons voedsel vind je het in de meeste granen, vooral in haver. Verder in aardbeien, vijgen, komkommers, sla, asperges en spinazie. De belangrijkste functie is de vorming van collageenvezels. Het zorgt voor de elasticiteit van de huid, het kraakbeen en de pezen. Silicium bevordert de actieve botgroei en versterkt het bot door dwarsverbindingen te vormen tussen collageenvezels. Het bepaalt mede het verhardingsproces van het bot. Silicium komt in bijna alle weefsels voor maar met name in het skelet, de huid, de aorta, het spierweefsel en het hart. Het mineraal silicium wordt niet opgenomen door het menselijk lichaam. In tegenstelling tot zuiver silicium dat biologisch inactief is, is alleen de organische vorm wel biologisch actief. Silanol: CH3 Si(OH)3 (organisch silicium) kan als drinkbare vorm en als gelvorm goed worden opgenomen. De toepassingen met zeer goede resultaten zijn o.a. botartrose, osteoporose, beenbreuken, veroudering van de huid en als ontstekingsremmer.

Acidum Silicicum wordt binnen de homeopathie ingezet als functioneel middel bij bindweefselverbetering en problemen met huid, haar en nagels.

Onderzoek

Er zijn diverse studies uitgevoerd om uit te vinden welke effecten silicea heeft op zowel dieren als mensen. Centraal hierin staat dat ze ontdekten dat silicium vereist is voor een goede botontwikkeling. Het is een cruciaal element in het menselijk lichaam voor de ontwikkeling van sterke botten en gezonde tanden, huid, mooi haar, soepele gewrichten en sterke nagels. Daarnaast ontdekten ze dat het menselijk lichaam silicea nodig heeft als transportmiddel om calcium naar de botten te brengen.

DELEN