DELEN
Recife - A fisioterapeuta Cynthia Ximenes da Associação de Assistência à Criança Deficiente (AACD) atende bebês com microcefalia e orienta as mães como fazer os exercícios em casa para melhorar o desenvolvimento das crianças (Sumaia Villela/Agência Brasil)

Het blijkt nu dat het Zika-virus niet alleen verantwoordelijk kan zijn voor de stijging van de aangeboren afwijkingen bij baby’s. Uit een groot onderzoek blijkt dat er geen direct causaal verband ligt, waaruit blijkt dat het Zika-virus als enige etiologische agent verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de hersenenafwijkingen bij foetussen tijdens de zwangerschap. Maar de onderzoekers ontdekten wel de aanwezigheid van een peptide (s) afkomstig van een rundachtig viraal diarreevirus (BVDV-achtig) in de hersenen van Zika-positieve mensen. Daarnaast is het opmerkelijk dat het virus zich in heel Brazilië verspreidt, maar dat het aantal mensen met de hersenaandoening alleen is gestegen in het noordoostelijke deel van Brazilië. De ambtenaren zijn nu gedwongen om toe te geven dat er iets anders in het spel is.
Dr. Fatima Marinho, directeur van informatie en analyse van het ministerie van volksgezondheid van Brazilië, vertelde tegen het tijdschrift Nature, “We vermoeden dat er iets anders dan het  Zika-virus de oorzaak is van de gevonden afwijkingen.”

Bijna negentig procent van de Microcefalie-gevallen in Brazilië deden zich voor in het noordoosten. Sinds november vorig jaar zijn er meer dan 1.700 bevestigde gevallen van congenitale microcefalie of andere aangeboren afwijkingen van het centrale zenuwstelsel in Brazilië gemeld.

Gegevens van Marinho en zijn collega’s, die dit bekend maakten geven aan dat bepaalde sociaal-economische factoren mogelijk een rol kunnen spelen. Het merendeel van de vrouwen die bevallen zijn van een baby met microcefalie waren arm en woonden in kleine steden of aan de rand van de grote steden.  Tussen deze factoren en het gebrek aan sanitaire voorzieningen en wijdverbreide vitamine A- en zinkdeficiëntie, heb je het basiskader voor een toename van de slechte gezondheidssituatie bij pasgeboren baby’s in dat gebied. Bovendien worden milieuvervuiling en toxische blootstelling aan bestrijdingsmiddelen positief gekoppeld aan een breed scala aan schadelijke gevolgen voor de gezondheid, met inbegrip van aangeboren afwijkingen.

Bekend is dat:
• Vitamine A-deficiëntie is gekoppeld aan een verhoogd risico op microcefalie;
• Het CDC ondervoeding en de blootstelling aan giftige chemische stoffen als bekende risicofactoren aangeeft;
• Het CDC ook opmerkt dat bepaalde infecties tijdens de zwangerschap, met inbegrip van rubella, cytomegalovirus, toxoplasmose en andere, risicofactoren zijn.

Bron:

  • http://biorxiv.org/content/early/2016/07/15/062596
  • http://www.nature.com/news/brazil-asks-whether-zika-acts-alone-to-cause-birth-defects-1.20309
DELEN