DELEN

Volgens een nieuw recente Deense studie, wordt bij een op de drie vrouwen met borstkanker- gedetecteerd door een mammografie–  zij onnodig hiervoor behandeld. Screeningtests hebben ontdekt dat deze tumoren zo langzaam groeien dat ze in wezen onschuldig zijn. U kunt zich voorstellen, dat deze studie de discussie over de waarde van borstonderzoek in een vroeg stadium weer onder de aandacht brengt. Immers het betekent ook dat, hoewel sommige vrouwen hiermee hun leven redden, er ook meer dan 30% geschaad worden door deze kankeronderzoeken en de gevolgen. Want deze leiden vaak tot een operatie, bestraling en chemotherapie, terwijl ze dit niet nodig hebben. En laten we eerlijk zijn, chirurgie alleen- laat staan straling en chemo- is niet om te lachen.

Het onderzoek laat ook zien dat niet alle borstkankers hetzelfde zijn en onderling verschillen. Sommige vroege tumoren kunnen dodelijk zijn terwijl anderen stoppen met groeien of zelfs krimpen.

Ongeacht het aantal, moet er iets worden gedaan aan het blindelings vertrouwen in mammografie, omdat de behandeling van vrouwen met kanker vaak onnodig is en hun gezondheid en leven in gevaar kan brengen. Straling kan leiden tot nieuwe vormen van kanker (dus kan chemo). Bovendien de agressieve, snel groeiende, veelal dodelijke tumoren worden doorgaans niet opgemerkt door een mammografie want deze agressieve tumoren bevinden zich meestal in dicht borstweefsel. Juist bij dit dichte borstweefsel werkt mammografie niet accuraat en wordt een mogelijke kanker vaak niet gesignaleerd.  Dus hoeveel procent van de vrouwen helpen we echt met mammografie en hoeveel lijden eronder.

Bron: CNN

DELEN