DELEN

Braziliaanse peppertree bes (Roze peper) kan mogelijk de oplossing zijn voor de strijd tegen de superbacteriën

Dit zogenaamde  “onkruid”  wordt  tegenwoordig beschouwd als een van de ergste plagen in de staat Florida van de VS. De Braziliaanse peppertree met  haar wetenschappelijke naam Schinus terebinthifolia  groeit in zijn geboorteland Zuid-Amerika, zoals Florida, Alabama, Georgia, Texas en Californië.  Het wordt gezien als een schadelijk onkruid. De Roze peperkorrels hebben overigens weinig met echte peper van doen.  Ze smaken verfijnd aromatisch en worden vooral om de kleur gebruikt.

Het is ironisch dat  juist een onkruid dat zo goed groeit en bloeit en zo gehaat is juist levensreddende eigenschappen bezit. De rode bessen van de Braziliaanse peppertree  gaan namelijk een verbinding aan waardoor ze in staat zijn de methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) te ontwapenen. De onderzoekers (het lab van Cassandra Quave, en assistent van professor in Emory’s Center for the Study of Human Health and in the School of Medicine’s Department of Dermatology.)  vonden het wel vreemd dat de bessen niet de bacteriën doden, maar gewoon stopten met hun kwalijke activiteiten.  Het stopt de communicatie tussen de bacteriën door hen te laten geloven dat ze alleen zijn. Aldus zijn ze onschadelijk gemaakt. Want als ze alleen zijn,  gedragen ze zich anders dan wanneer ze in een groep zijn. De MRSA-bacterie kan onschuldig leven in het lichaam, en het Center for Disease Control en Prevention schat dat ongeveer twee procent van alle gezonde mensen het in of op hun lichaam dragen. Maar wanneer ze een infectie veroorzaken, doen ze allerlei nare dingen.

The weed whisperer: Ethnobotanist Cassandra Quave uncovered a medicinal mechanism in berries of the Brazilian peppertree. The plant is a weedy invasive species in Florida, but valued by traditional healers in the Amazon as a treatment for infections. (Photos by Ann Bordon, Emory Photo/Video)

De kleine rode bes van de Braziliaanse peppertree produceert een groep van verbindingen die deze schadelijke activiteiten stopt. Dit zou kunnen leiden tot nieuwe visies in de manier waarop we omgaan met stafylokokkeninfecties. Het is niet de eerste plant die deze eigenschappen bezit. In 2015 werd ook al gemeld dat de bladeren van de Europese kastanjeboom een ​​andere groep van verbindingen bezit die op dezelfde manier stafylokokbacteriën uitschakelt.

 

Bron: klik hier

DELEN