DELEN

ASU (avocado soybean unsaponifiables)

Het is een natuurlijk plantaardig extract en bestaat uit de niet-verzeepbare fractie van avocado- en sojaboon olie. Momenteel staat het weer in de belangstelling, omdat het twijfelachtig is of ASU wel werkt. Toch is er in wetenschappelijke studies aangetoond dat ASU zorgt voor pijnverlichting en functieverbetering bij osteoartritis (van knie en heup). Ook zijn er aanwijzingen dat ASU het ziekteproces remt. In Europa behoort ASU tot de meest gebruikte voedingssupplementen bij osteoartritis. Tevens wordt ASU aanbevolen bij osteoartritis door de American College of Rheumatology (ACR) en de European League Against Rheumatism (EULAR). in Nederland is ASU nog relatief onbekend. In Frankrijk wordt met name het middel Piasclédine gebruikt.

Osteoartritis

Osteoartritis of (osteo)artrose (in de volksmond gewrichtsslijtage genoemd) is een degeneratieve (reumatische) gewrichtsontsteking waarbij het gewrichtskraakbeen geleidelijk in kwantiteit en kwaliteit afneemt. Kraakbeen fungeert als kussen tussen botten,waardoor het gewricht soepel en pijnvrij kan bewegen. Kraakbeenafbraak, ontsteking van het synovium (het slijmvlies dat de gewrichtsholte bekleedt) en botremodellering leiden tot pijn, zwelling en/of stijfheid en verminderde beweeglijkheid van de aangetaste gewrichten (met name vingers, rug, heup, enkel, knie). Osteoartritis begint meestal bij mensen boven 45 jaar. Bij circa 70% van de mensen boven 65 jaar is op de röntgenfoto te zien dat er sprake is van (enige mate van) osteoartritis; niet iedereen heeft daar overigens klachten van. Naast veroudering dragen allerlei factoren bij aan het ontstaan en de verergering van osteoartritis zoals overgewicht, gewrichtsletsel (beschadiging van een gewrichtsband, botbreuk), mechanische stress sport, (RSI), erfelijke aanleg, (aangeboren) gewrichtsafwijkingen, spierzwakte en endocriene aandoeningen (diabetes mellitus, hypothyroïdie, ziekte van Wilson).

Pijnbestrijding

Pijn is de belangrijkste klacht van osteoartritis en geeft een goede indicatie van de mate van lichamelijke beperking. Osteoartritis is niet te genezen. De behandeling richt zich op het verlichten van klachten (pijn, bewegingsbeperking, stijfheid) en, indien mogelijk, het remmen van de ziekteprogressie. Standaardmedicijnen tegen osteoartritis zijn NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers) en analgetica (waaronder paracetamol). Deze pijnstillers, die langdurig moeten worden gebruikt, hebben ongewenste bijwerkingen. NSAID’s verlichten weliswaar klachten van osteoartritis, maar verhogen ondertussen de snelheid van gewrichtsslijtage. NSAID’s kunnen maagzweren, maagdarmbloedingen, nier- en huidafwijkingen veroorzaken. Paracetamol (acetaminophen) is in verband gebracht met leverbeschadiging en een verhoogde kans op astma en COPD. Paracetamol en NSAID’s verhogen de kans op hoge bloeddruk bij vrouwen. Ieder jaar overlijden in Nederland 160 mensen wegens bijwerkingen van NSAID’s en worden enkele duizenden in het ziekenhuis opgenomen. De behoefte aan natuurlijke middelen zonder riskante bijwerkingen is dan ook groot.

Overtuigend wetenschappelijk bewijs

Het wetenschappelijk bewijs dat ASU effectief is bij osteoartritis is overtuigend. Vier klinische studies van hoge kwaliteit hebben aangetoond dat ASU klachten van osteoartritis in knie en heup significant verlicht en de behoefte aan NSAID’s verlaagt. Ook zijn er aanwijzingen uit klinisch onderzoek dat ASU de ziekteprogressie remt (minder snelle vernauwing gewrichtsspleet bij ernstige osteoartritis van de heup). In een meta-analyse uit 2008 zijn de vier gerandomiseerde placebo gecontroleerde studies uitvoerig be-schreven en geanalyseerd. Wetenschappers onderzochten de effectiviteit van ASU (300 mg per dag), vergeleken met placebo, bij osteoartritis van heup (41,4%) of knie (58,6%). In totaal 664 proefpersonen namen deel aan de vier studies, die 3 tot 12 maanden duurden. De resultaten van twee belangrijke uitkomstmaten, te weten pijnverandering (op een visuele analoge schaal: VAS) en Lequesne index (maat voor de ernst van artrose, gebaseerd op 10-12 vragen), werden samengevat in de (gezamenlijke) effectgrootte (ES, Effect Size, grootte van het therapeutische effect). Een ES van 0,2 staat voor een klein therapeutisch effect, 0,5 is een matig/ redelijk groot effect en een waarde groter dan 0,8 is een groot effect. Suppletie met ASU zorgde voor significante afname van gewrichtspijn met circa 11% en een effectgrootte van 0,39. Dit betekent dat ASU een klinisch relevant therapeutisch effect heeft. ASU leidde tot significante verbetering van de Lequesne index met een effectgrootte van maar liefst 0,54. ASU werkt waarschijnlijk iets beter bij knie-artrose dan bij heupartrose. De studies laten zien dat ASU een uitstekend alternatief is voor reguliere pijnstillers, waaronder paracetamol.

Structuur-modificerende effecten

Dierstudies en laboratoriumonderzoek leveren bewijzen dat ASU klachten van osteoartritis verlicht door het ontstekingsproces en de afbraak van kraakbeen te remmen en de opbouw en reparatie van kraakbeen te bevorderen. Dit impliceert dat ASU structuur-modificerende (chondroprotectieve) effecten heeft. Uit verschillende in-vitro studies is het volgende gebleken:  Uit dierexperimenteel onderzoek is gebleken dat ASU chondroprotectieve eigenschappen bezit en de progressie van osteoartritis remt:

In een placebogecontroleerde studie met honden met osteoartritis zorgde suppletie met ASU (300 mg/dag of 300 mg per drie dagen gedurende 3 maanden) voor significante verhoging van de spiegels van TGF-ß1 en TGF-ß2 in de gewrichtsvloeistof. Deze groeifactoren stimuleren de aanmaak van kraakbeencomponenten.

  • De werkzaamheid van ASU werd vergeleken met placebo bij 16 paarden met experimenteel geïnduceerde osteoartrtitis. Na 70 dagen constateerden de onderzoekers dat de gewrichten van de paarden die ASU hadden gekregen in een significant betere conditie verkeerden (minder verlies van kraakbeen, minder synoviale bloedingen, grotere aanmaak van kraakbeensubstantie) dan de paarden die placebo hadden gekregen.
  • Bij schapen met experimenteel geïnduceerde osteoartritis meniscusverwijdering, resulteerde suppletie met ASU tot significante verbetering van de kraakbeenaanmaak.
  • In een acht weken durende placebogecontroleerde dierstudie zorgde ASU (10 mg/kg/dag) bij honden met geïnduceerde osteoartritis voor vertraging van het ziekteproces, mede door inhibitie van de enzymen iNOS (inducible nitric oxide synthase) en MMP-13 (matrix metalloproteinase-13), belangrijke mediatoren van structurele veranderingen die optreden bij osteoartritis. MMP-13 is betrokken bij de afbraak van collageen type II in kraakbeen en subchondrale botresorptie en botremodellering. Het door iNOS geproduceerde NO (stikstofmonoxide) remt de synthese van kraakbeen matrix componenten, draagt bij aan het afsterven van chondrocyten en bew verhoogt de schadelijke effecten van IL1ß.

Overige effecten van ASU

ASU beschermt mogelijk het tandvlees tegen afbraak bij periodontitis (tandvleesontsteking). In laboratoriumonderzoek remde ASU de productie van (weefselafbrekende) matrix metalloproteinasen door fibroblasten uit ontstoken tandvlees, geïnduceerd door de ontstekingsmediator IL-1. Dieronderzoek suggereert dat ASU (in een hoge dosis) antioxidatieve en neuroprotectieve effecten heeft en hersenweefsel beschermt tegen beschadiging als gevolg van (cerebrale) ischemie (onvoldoende doorbloeding) en daaropvolgende reperfusie (herstel van de doorbloeding met toename van oxidatieve stress). De onderzoekers denken dat ASU een geschikt supplement kan zijn voor mensen met een verhoogde kans op cerebrovasculaire ziekten (TIA, beroerte, hersenbloeding).

Synergie ASU en EGCG uit groene thee

Groene thee of een supplement met groene thee-extract versterkt mogelijk het therapeutische effect van ASU. Uit in-vitro onderzoek is gebleken dat het ontstekingsremmende effect van ASU groter is in combinatie met EGCG (epigallocatechinegallaat) uit groene thee. ASU en EGCG remden synergetisch de expressie van het ontstekingsenzym COX-2 (cyclooxygenase-2) en daarmee de PGE2-synthese door chondrocyten, die waren geactiveerd door IL-1 en TNF-a.

Dosering en veiligheid

De adviesdosering van ASU is 300 mg per dag. Het duurt 2 weken tot 2 maanden voordat de effecten van suppletie merkbaar worden. ASU is een veilig supplement en heeft een zeer lage toxiciteit; in Frankrijk wordt ASU al 15 jaar op grote schaal voorgeschreven bij osteoartritis zonder noemenswaardige problemen. ASU kan in een enkel geval milde maagdarmklachten of hoofdpijn uitlokken. Er zijn geen significante interacties van ASU met reguliere medicijnen bekend.

Bron:

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303902/
  • http://www.wsj.com/articles/are-avocados-and-soybeans-arthritis-killers-1435761536
  • https://www.researchgate.net/publication/271535197_Management_of _Osteoarthritis_with_AvocadoSoybean_Unsaponifiables
DELEN