DELEN
Een nieuw onderzoek laat zien dat acupunctuur een effectieve behandelingsoptie kan zijn voor baby’s met infantiele koliek. Dus baby’s die meer dan drie uur per dag of drie of meer dagen van de week schreeuwen. Excessief huilen bij baby’s is een serieus probleem bij maximaal een op de vijf gezinnen. Het levert daarom ook veel stress op bij de ouders.

Acupunctuur wordt al lang gebruikt bij het verlichten van pijn, het herstel van darmfunctie, en het induceren van rust. Maar de onderzoekers wilden zien of het ook excessief huilen bij baby’s met een koliek zou kunnen oplossen. Het onderzoek werd uitgevoerd in Zweden en vergeleek twee types van acupunctuur bij 147 baby’s wiens koliek werd bevestigd bij routine check-ups. Alle baby’s waren in de leeftijd tussen 2 en 8 weken oud en waren verder gezond. Ze hadden allemaal een melk vrij dieet. Er waren drie groepen (A-C). Groep A ontving standaard minimale acupunctuur op een acupunctuurpunt (LI4  Dikke darm) voor 2-5 seconden zonder stimulatie; groep B werden kreeg een op maat acupunctuur met een maximum van vijf acupunctuurpunten gedurende maximaal 30 seconden met een milde stimulatie; en groep C kreeg geen acupunctuur. Aan de ouders werd gevraagd een gedetailleerd dagboek bij te houden met hoe vaak en hoe lang hun kind huilde. In totaal voltooiden 144 kinderen de twee weken proefversie. Tijdens de tweede week van het proces, hadden 16 baby’s in groep A nog steeds infantiele koliek, in vergelijking met 21 in groep B en 31 in groep C. De baby’s leken te acupunctuur vrij goed te tolereren.

Voorzichtige conclusie: “Voor deze kinderen kan acupunctuur een effectieve behandeling te zijn.

Journal Reference:
1.Kajsa Landgren, Inger Hallström. Effect of minimal acupuncture for infantile colic: a multicentre, three-armed, single-blind, randomised controlled trial (ACU-COL). Acupuncture in Medicine, January 2017 DOI: 10.1136/acupmed-2016-011208

DELEN